Татковците са едни от най-важните хора в света на децата. Те се грижат за тях, отглеждат ги и все по-често се случва те да останат вкъщи, за да се грижат за тях, докато майките се връщат на работа.

Проучване доказва, че бащите оказват все по-голямо влияние върху децата. В изследването взимат участие 52 бащи на синове и дъщери на възраст между 1-2 години. Интересен факт е, че учените наблюдавали как татковците се отнасят към децата си и провеждат специално сканиране на мозъците им. След това достигнали до извода, че полът на детето има пряк ефект върху връзката между детето и бащата. Други изводи, които правят учените са: 

Прекарване на време с татко

На първо място, бащите на дъщери пеят повече с тях, отколкото със синовете си, докато бащите на синове практикуват по-груби и силови игри като търкаляне и мушкания.

Отговорът на бащите за емоциите на децата

Татковците се радват, когато виждат щастливите лица на дъщерите си. Това може да означава, че женските татковци се радват малко повече, когато видят щастливите лица на дъщерите си, вравнение с мъжките, когато видят синовете си удовлетворени. 

Разговори с татко

Бащите дори говорят различно с децата си. По време на разговор с дъщерите те говорят повече за тялото и емоциите си и използват аналитичен език. Докато с момчетата - говорят повече за това какво са научили или за техните умения.

Внимание от татко

И не на последно място - бащите са по-ангажирани и по-отзивчиви към дъщерите, отколкото към синовете. Освен това, те обръщат повече внимание на момичетата, когато са натъжени. Това може да помогне на момичетата да развият по-добре чувството за емпатия, а момчетата по-скоро биха могли да станат емоционално затворени в бъдеще.

Любовта е отговорът

Както можете да видите, тези на пръв поглед малки детайли и действия могат да имат огромно влияние върху бъдещия живот на детето. Разбира се, всеки родител сам избира как да го отглежда. Но си струва да запомните, че полът не е всичко и любовта, която даваме на децата си е много по-важна.