Хубаво е, че се грижиш за другите, но не и когато забравяш да се погрижиш за себе си. Не и когато жертваш заради тях собственото си щастие. Не и когато пренебрегваш нуждите си.

Ако някое от следващите 5 неща важи и за теб, спри. Замисли се. Промени се, макар и малко. Обърни внимание на себе си. Крайно време е!

1. Хората често се възползват от добротата ти

В момента, в който започнеш да поставяш нуждите на другите пред своите, те го усещат. И съзнателно или не, започват да се възползват от това. Искат помощта ти дори за неща, с които могат да се справят сами. Търсят съчувствието ти, без да осъзнават, че може би ти се нуждаеш от тяхното. Изискват вниманието ти и крадат от времето ти. Без да питат, без да се съобразяват. Научи се да казваш „Не” от време на време. Ако не го направиш ти, никой няма да го стори вместо теб.

2. Притесняваш се какво мислят другите за теб

Хората са склонни да съдят всички, само не и себе си. Затова, приеми, че винаги ще има някой, който не те харесва. Някой, който иска да избие комплексите си върху теб. Някой, който ще се опита да те смачка, за да повдигне собственото си самочувствие. Приеми го и не допускай това да те обезкуражава. Нито да те променя. Не е важно какво мислят другите за теб, за плановете и мечтите ти. Важното е какво чувстваш и в какво вярваш самият ти.

3. Поставяш нуждите на другите хора пред своите

Правиш го непрекъснато, нали? Съобразяваш се с всички, само не и със себе си. Мислиш за всички, само не и за себе си. В собствените ти приоритети това, от което се нуждаеш, винаги е изместено някъде назад. Вниманието ти е изцяло насочено върху другите. Опитваш се да решиш проблемите им. Опитваш се да им дадеш от силата си. Докато накрая просто не ти остане сила да решиш своите собствени... Започни да слагаш граници. Започни да се вслушваш в душата си. Погрижи за нея. Погрижи се за себе си.

4. Не си даваш достатъчно любов

Раздавайки любов на хората около себе си, ти често пропускаш... самия себе си. Откога не си оставал сам с мислите си? Откога не си правил нещо, което наистина обичаш? Без да се съобразяваш с никой друг, освен със себе си? Обърни си внимание. Погрижи се за себе си. Отдели си време. Дай си любов. Заслужаваш го!

5. Привличаш отчаяни и слаби хора в живота си

Около теб винаги има някой, който изпитва нужда да ти се жалва. Някой, който те използва като кошче за душевни отпадъци. Някой, когото трябва да вдигаш. Някой, когото трябва да окуражаваш. Някой, който може би изобщо не е толкова слаб, но който просто търси съжалението ти. Защото винаги е по-лесно да поискаш помощ, отколкото да предложиш такава...

Намали контактите си с тези хора. Не им позволявай да продължават да пият от енергията ти. Насочи я навътре към себе си. Намери вътрешния си мир. Тогава ще намериш и щастието.

Автор: Неизвестен