Ползите от авокадото са известни на всекиго. Невъзможно е да се отрече, че плодът се превърна в сензация и в нашата страна. Ето защо ние от Дама.бг потърсихме други приложения на зеления плод и то най-вече такива, които ще ни помогнат да подчертаем естествената си красота.

То е част от така популярните напоследък супер храни, защото съдържа витамини, минерали и важни масла. Вълшебни ли са наистина свойствата на авокадото и какви биха били ползите му при използване като маска, можете да се уверите сами в следващите редове:

Почистване и хидратация

Кожата има постоянна нужда от хидратация, а тя нараства многократно през студените месеци от годината. Хидратиращата маска, която ще ви предложим, ще остави кожата ви прекрасно подхранена, хидртирана и с приятен блясък.

Необходими са: 1 голямо авокадо, 1 с.л. мед, 1 с.л. кисело мляко и 2 резанчета краставица. Смесете съставките и нанесете на кожата. Оставете маската да подейства за около 20 минути и след това изплакнете с топла вода.

Маски за лице за мазна или суха кожа

За мазна кожа: Смесете половин узряло авокадо с 1 голям белтък и 1 с.л. лимонов сок до получаване на хомогенна смес. Нанесете на кожата и оставате за около 20 минути. Изплакнете маската със студена вода.

За суха кожа: Сместа се състои от ½ узряло авокадо с ¼ чаша мед. Маската може да се отмие от кожата след 20 минути с топла вода.

Маска за меки ръце и здрави нокти

През студените месеци ръцете имат нужда от специално внимание, което можете да им осигурите с лесна домашна маска.

За маската: ½ авокадо, 2 с.л. овесена каша, 1 белтък и 1 с.л. лимонов сок. След като съставките са напълно смесени, нанесете на ръцете отново за период от 20 минути. Отмиването на маската ще бъде по-лесно с топла вода.

Край на подпухналите очи

Мнозина страдат от подпухналост под очите и независимо от опитите, за да се скрие, тя е видима за всички. А дали домашната маска с авокадо ще успее да се превърне във вашия верен помощник в борбата с подпухналите очи?
Нарежете 2 дълги парчета авокадо и ги сложете под очите. Останете с тях за около 25 минути, след това изплакнете лицето и зоната около очите със студена вода.

Спасителна маска за косата

Използването на авокадо като добавка към много процедури за коса не е новост. Именно това е плодът, на който можете да разчитате за възвръщане на жизнеността и блясъка на косата и скалпа, в борбата с пърхота и предотвратяването на заплитане.

За коса със средна дължина: 1 авокадо, 1 жълтък и ½ с.л. зехтин. Препоръчително е маската да остане на косата за около 30 минути. След това може да изплакнете с топла вода. Важно – маската се прави преди измиването на косата с шампоан и балсам.