За отношенията снаха – свекърва е говорено много. На тях са посветени стотици теми.

Съществуват 5 типа свекърви, както и толкова стратегии на поведение. И все пак в тези отношения лошият мир е по-добър, отколкото хубавата кавга!

1. Свекървата благодетелка

Нейната позиция: "Аз най-добре зная как трябва!"

Този тип свекърва може да се определи от пръв поглед. Още в първите дни на запознанството тя ще започне да ви поучава как трябва да живеете. Дори и да не сте поискали съвет, тя ще ви даде. Даже и ще се обиди, ако не сте го послушали. Такава свекърва често идва без предупреждение. Настойчиво предлага своята помощ. Тя може да преобърне цялата къща, обяснявайки, че "поставя в ред нещата на своето момче." Бъдете сигурни, че непременно ще ви научи как = се готви супа и се пекат пържоли, защото "момчето трябва да се храни добре."

Как да се държим: колкото и изкушаващо да звучи предложението ѝ да ви помогне да почистите, помислете преди да се съгласите. За този тип свекърва е важно не да ви помогне, а да контролира живота ви. Периодично е необходимо да ѝ давате силен, но не груб отпор. А най-добре е да живеете по-надалече. Все пак във връзката свекърва-снаха разстоянието помага най-добре за запазването на мира.

2. Свекървата конкурент

Нейният девиз: "Бедното ми момче... На каква жена попадна!"

Тя е майстор на критиката. И критикува всичко, до което се е докоснала ръката ви. Ако нещо не се получава, вината е само ваша. Ако сте постигнали нещо, то това е заслуга на "нейното момче". Според нея правите всичко погрешно. Готвите зле, не умеете да подреждате, изобщо сте съвсем безполезна като жена. Как изобщо ви търпи синът ѝ?

Как да се държим: по този начин майката на съпруга ви утвърждава себе си за ваша сметка. Когато ви критикува, тя се зарежда от вашата енергия. Колкото и да ви е обидно да слушате всички нейни претенции, опитвайте да се усмихвате в отговор. Съгласявайте се с нея, че сте съвсем безполезна, а синът ѝ е просто идеален. След като не получи очакваното съпротивление, жената може да смени стратегията си.

3. Свекървата интригантка

Позицията ѝ: "Е, налага ми се да я търпя!"

Как да я разпознаете: научавате разни неща за себе си от трети лица. Тези или други хора случайно започват да споделят, че вашата свекърва се оплаква от вас. Ако я притиснете към стената и ѝ зададете въпроса "защо ви обсъжда с другите", тя веднага ще отрече. Дори ще се оплаче на мъжа ви, че я обиждате.

Вашата стратегия: опитайте се да сведете до минимум комуникацията с нея. При среща говорете на неутрални теми.

4. Свекървата собственичка

Нейното мнение: "Целия си живот съм посветила на теб, а ти ... изобщо не ме цениш!"

Как да я разпознаете: синът ѝ трябва да бъде непрекъснато на разположение. Тя го е родила преди 40 години! Той вече е пораснал достатъчно и си има работа. А сега е длъжен да я кара на вилата, да прекопае градината, да я откара на пазара, да поправя телевизора и какво ли още не. Той трябва да бъде на нейно разположение 24 часа. Какви ти деца и съпруга...? Та той си има майка!

Как да се държим: разбира се, синът трябва да помага на майка си, но този тип жени минават всякакви граници. Необходимо е да ѝ намерите някакво занимание: абонамент във фитнес клуб, да я заведете на санаториум или да ѝ подарите куче.

5. Свекървата ангел

Отношението ѝ: "Аз в живота на децата не се бъркам!"

Как да я разпознаете: тя води активен начин на живот и има с какво да се занимава. Тя може да ви даде съвет, ако я помолите, но никога няма да ви поучава. Понякога ще ви идва на гости, но няма да прекалява. Вие също с удоволствие ще я посещавате. Може би няма да бъде достатъчно често с внуците, но това е цената за една почти идеална свекърва.

Как да се държим: разберете, че ви е провървяло! Такива свекърви са наистина малко. Грижете се за нея и я ценете!

А вие каква свекърва имате? Или каква свекърва сте самата вие? Би било интересно да узнаем, разкажете ни за това в коментарите!