Всеки един човек съжалява за нещо в живота си. Без значение колко време е минало, ние винаги ще се връщаме назад към миналото и ще намираме по нещо, което бихме искали да направим по различен начин. Но един наистина осъзнат човек ще има значително по-малко неща, за които да съжалява в живота си. Нашето пътуване на този свят е поредица от успехи и неуспехи, опит, който ни създава и предизвикателства, които ни съсипват или учат. Ние се сприятеляваме и намираме съмишленици, губим и някои хора в живота си, които сме смятали за ценни. И никога не спираме да учим. Но някои уроци в живота често разбираме твърде късно. Ето кои са те: 

1. Живейте живота си за ВАС

Животът има различни значения за различните хора - различни приоритети, различни мисли за това какво има значение и какво не. Живейте живота си за вас и вашите собствени убеждения. Бъдете себе си! Отговорете си на въпроса какво наистина има значение за вас. Може да е много по-различно от това, което има значение за родителите ви. Ако например семейството ви има история от три поколения лекари и медици, това не означава, че трябва да станете лекар. Това означава, че просто е по-вероятно по-трудно да получите одобрението и подкрепата на родителите си, ако изберете нещо друго за своето развитие. Но даването и правенето на нещо, което не обичате, ще ви донесе много по-дълбока болка в дългосрочен план, отколкото борбата за одобрение. Затова преди всичко правете онова, което е важно за вас!

2. Работете за бъдещето, но се наслаждавайте и на днешния ден

Със сигурност сте чували това и преди "Никога не знаем кога времето ни на Земята ще приключи!" Затова внимавайте как прекарвате времето си. Непрекъснато работете за постигането на целите си в живота, дефинирайте това, което искате, работете неуморно и изпълнявайте плановете си, за да стигнете точно там, където искате. Но не забравяйте да се радвате и на днешния ден. Ключът към успеха е упорита работа и оценяване на днешния ден и радостта, която той предлага. Днес правете нещата и бъдете с хората, които обичате. Спрете се и се насладете на настоящето. Разходете се с приятел. Научете се да свирите на китара. Обадете се с майка си. Говорете за неща, които ви интересуват.

3. Прекарайте времето си качествено

Колко време прекарвате с приятели и семейството, хванали телефона си в ръката? Спрете. Слушайте хората, с които се намирате в момента. Говорете за реални неща. Научете нещо ново заедно. Посетете различни места. Правете различни неща! Отдайте се на приключения с хора, чиято компания ви е приятна и искат вие да сте част от тяхната компания. Никой не си спомня времето, прекарано мълчаливо, гледайки телевизия, с лаптоп в скута, с телефон в ръка, на дивана... Създайте спомени. Правете нови неща!

4. Грижете се за тялото си

Тялото ви е единственото нещо, което получавате, когато дойдете на този свят и именно то е единственият ви съд за изследване на света. Погрижете се за него. Правете редовни упражнения и яжте здравословни храни. Качвайте се по стълбите вместо с асансьора. Изберете салата вместо пица. Обърнете внимание на тялото си, за да имате повече време, през което да можете по-лесно да постигнете целите си.

5. Управлявайте парите си разумно

Харчете по-малко от това, което изкарвате. Започнете да спестявате в момента, в който започнете да печелите дори ако можете само да се разделяте с минимална сума всеки месец – по-важно е да формирате навика. Инвестирайте. Увеличете богатството си. Не увеличавайте разходите веднага щом получите повече пари. Спестете и харчете парите си за нещата, от които наистина имате нужда. Ако пътуването е важно за вас, спестявайте и проучете как можете да пътувате по-евтино. Използвайте парите си за това, което е важно за вас, но никога не спирайте да пестите.