Може би детето ти отказва да си сложи шапката или да се качи в колата (или да слезе от нея– всичко може да предизвика нервен срив в едно дете. Тогава психическата реакция бързо се превръща във физическа. Объркващите и силни чувства, които изпитва детето ти в такъв момент, се превръщат във физическа болка и стрес. Затова при такива ситуации можеш да помогнеш на детето ти с малко йога.

Ето 5 йога пози, които са подходящи за детето ти и могат да му помогнат в такива стресиращи моменти:

Пчела

Първо накарай детето ти да поеме дълбоко дъх. Това е добър начин да освободи напрежението. Едновременното дишане с детето е още по-ефикасно, особено когато е забавно.

Поза „Пчела” е идеална за това.

Как да я направиш: Седни на коленете си, изправи гърба и дишай дълбоко. Издишай и се наведи към пода, докато жужиш като пчела.

Котка

Научи детето си, че раздвижването на мускулите може да промени начина, по който се чувства. Трудно е да решиш проблемите си, когато чувстваш мускулите си толкова сковани.  Покажи на детето си, че може да използва поза „Котка”, когато чувства раздразнение, гняв или напрежение.

Как да я направиш: Застани на колене и ръце, дишай и погледни нагоре, докато гръбнака ти се отпусне надолу. Издишай и прибери брадичката, докато извиваш гръбнака си като котка.

Облак

В такива моменти детето ти се чувства безсилно и трябва да се научи да се освободи от всичко, което го тревожи.

Поза „Облак” събира всичко негативно, което ни мъчи, и го изхвърля извън нас. Тази поза може да насърчи детето ти да обясни какво го затруднява, без да го пришпорва да разреши веднага проблема. Каквато и да е причината, можете заедно да ѝ дадете име и да се освободите от нея.

Как да я направиш: Застани с разкрачени крака, вдишай и присвий колене, събери невидимите облаци, които са надвиснали над теб. Издишай, изпъни краката, докато вдигаш ръце над главата и прогонваш всичко негативно.

Дърво

Всички тези упражнения целят да научат детето ти, че има повече опции, отколкото си мисли, в моменти, когато се чувства безсилно. Не е нужно да стига до нервен срив.

Можеш да го накараш да се съсредоточи върху по-положителни емоции, докато упражнява баланса си. Такива пози ни помагат да се концентрираме върху телата си, а не върху обърканите ни мисли и по този начин да се успокоим.

Спокойствието и концентрацията, нужни за поза „Дърво”, ще успокоят напрегнатия му ум.

 

Как да я направиш: Изправи се, изпъни добре гръбнака, почувствай се висока и силна като дърво. Постави едното си ходило върху глезена или върху коляното си. Ръцете може да са със събрани длани пред гърдите или изпънати във въздуха като клони. Поеми няколко пъти дъх и смени краката.

Детска поза

В напрегнати ситуации е много важно детето ти да знае начини, по които може да се успокои само. В йогата „Детската поза” е използвана за почивка. Тази поза има възстановяваща функция и позволява на детето да се свие в приятна позиция, която също така е страхотно упражнение за кръста, ханша и бедрата. Позата действа успокояващо и на централната нервна система.

„Детската поза” ще даде на детето ти необходимото време да се успокои само и да осмисли станалото.

Как да я направиш: Първо застани на колене и ръце. След това седни на ходилата си и наведи гръдния кош, така че да се отпусне върху бедрата. Можеш да изпънеш ръцете напред или да ги отпуснеш покрай тялото си. Дишай дълбоко и си почини.