Знаем, че е хубаво да помагаш. Но е възможно да се натъкнете на хора, които злоупотребяват с добрината ви и не оценяват жестовете и помощта ви.
Ето как да разберете дали някой ви приема за даденост:

Приписват си твои заслуги

Ако някой се опита да си припише вашите постижения на работа, това е ясен знак, че се възползва от вас. Бъдете внимателни не оставяйте виновника да се измъкне.

Искат да се съгласявате с всичко

Важно е да се научите как да казвате „не“. Не забравяйте, че не сте длъжни да правите каквото и да било, ако то прекрачва принципите ви. Ако обичате да угаждате на всички, е възможно някой да се опита да се възползва от неспособността ви да отказвате.

Приятелството ви е едностранно

Винаги сте до най-добрата ви приятелка, когато тя има нужда от вас, но обратното не се случва никога. Звучи ли ви познато? Приятелите трябва да си помагат в хубавите и в трудните моменти. Ако до себе си имате приятел, който не се вълнува от вашите проблеми, то можете да сте сигурни, че ви приема за даденост.

Връзката ви е като бомба със закъснител

Постоянно се притеснявате каква би била неговата реакция в различни ситуации и не знаете кога може да избухне. Смятате ли, че е нормално да „стъпвате на пръсти“, когато сте до половинката? Отношенията ви трябва да бъдат прозрачни и искрени. Ако той не се съобразява с вас, независимо от ситуацията, ви приема за даденост.

Чувствате се недооценени

Това чувство може да възникне на работното място, в семейството или с приятел. Има ли човек в обкръжението ви, който постоянно изтъква слабите ви страни и грешките? Не бива да се поддавате на подобен негативизъм, тъй като става дума за човек, който не ви цени.