Имала ли си някога усещането, че така наречената ти “приятелка” саботира всяка твоя стъпка? Но как можеш да бъдеш сигурна какви са намеренията ѝ, дали наистина можеш да ѝ се довериш и какво действително си мисли тя?

Приятелите трябва да те подкрепят, а не да действат зад гърба ти. Прочети класацията на Dama.bg за знаците, които ти подсказват, че всъщност си имаш работа с враг, а не с искрена приятелка:

Тя никога не ти се обажда и не те кани да излезете

В днешно време модерните технологии превърнаха общуването в поредица от текстови съобщения, които си разменяме, без да се замислим. Но със сигурност имаме нужда и от личен контакт. А забелязала ли си, че приятелката ти винаги предпочита да разменяте съобщения, но не и да се видите лице в лице? Каква ли е причина за това нейно нежелание?

Ако тя никога не ти се обажда първа и не предлага да излизате заедно, то тогава можеш спокойно да ограничиш контактите с нея, защото до себе си имаш враг, а не приятел.

Тя омаловажава работата ти

Имаш ли добра приятелка на съседното бюро? Със сигурност имаш приятелка, с която обядвате заедно и споделяте горещи клюки. Но ако тя си приписва заслуги за твоята работа, ако използва всяка възможност, за да те обсъжда с колегите, ако изведнъж установиш, че името ти е намесено във всеки скандал и проблем, който е възникнал в офиса?

В този случай отговорът е очевиден – няма как да наречеш другарката си по бюро “приятелка”.

Тя флиртува с бившия ти

Тази вечер решавате да излезете и случайно се натъквате на бившето ти гадже, с което сте запазили приятелски отношения. Вечерта се развива с главозамайваща скорост и преди да се усетиш, ставаш свидетел на доста неудобен флирт между твоята приятелка и бившия ти. Странно, нали? Всъщност не.

Приятелката ти не би се поколебала и да открадне бившия ти или настоящ мъж, тъй като тя не те смята за близка. Отношението ѝ към настоящите и бивши мъже в живота ти винаги е показателно. 

Тя се възползва от трудните моменти в живота ти

Всички преминаваме през трудни периоди, независимо с какво са свързани. В тези моменти истинските приятели имат за задача да повдигнат духа ти, да ти помогнат и да те накарат да повярваш отново в собствените си възможности.

А как би се почувствала, ако твоя близка приятелка изведнъж започне да те залива с въпроси, които не ти показват светлината в тунела, а те карат да усещаш тежестта на проблема още по-силно? Изглежда, че единствената ѝ цел е да те накара да се чувстваш още по-зле и неуверено. Сигурно е, че можеш да спреш да мислиш за нея като приятелка.

Тя винаги се съревновава с теб

Спортувате, пазарувате, работите заедно и резултатът винаги е един и същ – тя постоянно се състезава с теб и се опитва да те победи. Струва ли ти се нормално? Със сигурност не.

Ако имаш приятелка, която постоянно изтъква факта, че има по-добра работа от теб, разполага с по-голяма финансова независимост, има по-хубаво жилище или животът ѝ се развива по-добре от твоя, то незабавно прекрати срещите си с нея. Става дума за човек, който те залива с токсични чувства и злоба.