Ако си мечтаеш за близнаци, има научно доказани и съвсем естествени методи, по които можеш да увеличиш шанса си за близнаци. Тези начини са напълно безопасни и дори да не се получи – ще направиш нещо полезно за тялото си.

Взимай фолиева киселина

Фолиевата киселина е изключително важна хранителна добавка, която трябва да взимаш преди да забременееш и по време на бременността. Тя ще ти помогне да имаш здраво бебче, защото понижава опасността от някои родилни дефекти и като цяло оказва благоприятно влияние върху развитието на бебето. Интересното е, че фолиевата киселина повишава и шансовете ти за близнаци. Според едно шведско проучване шансът да имаш близнаци по естествен начин е 1,5% (тоест без да броим инвитрото), но когато изследвали и влиянието на фолиевата киселина, процентът се повишил на 2,8%. Смята се, че приемането на фолиева киселина може да предизвика множествена овулация, т.е. яйчниците да отделят повече от една яйцеклетка, което повишава шанса за двуяйчни близнаци.

Яж повече месо и млечни продукти

Оказва се, че дамите, които обичат месо, по-често раждат близнаци. Смята се, че хормоните от животното се усвояват от хората и това увеличава броя на отделените яйцеклетки. Според едно проучване тези хормони (да наблегнем на факта, че говорим за естествени хормони и чисти меса!) не са опасни, а дори могат да помогнат при развитието на бебето в ранните етапи от бременността. Същото проучване показва, че жените, които следват веган или вегетариански начин на живот, по-рядко имат близнаци.

Яж повече сладки картофи

Сладките картофи трябва да са част от диетата на всеки, който иска да води здравословен начин на живот. А освен че са вкусни, те съдържат и природна фолиева киселина, така че увеличават шансовете за зачеване на близнаци.

Как учените са открили този факт? Заслуга за това има д-р Дейвид Уилямс, който е изследвал начина на живот на едно нигерийско племе – йоруба, чиято диета съдържа много големи количества сладки картофи. Той открива, че този вид картофи предизвиква отделянето на специални хормони, които пък повишават шанса за отделянето на повече от една яйцеклетка. В много култури сладките картофи са използвани за лечение на хормонални проблеми, при проблеми със зачеването и за намаляване на риска от спонтанен аборт. Хубавото е, че сладките картофи вече се продават и на много места у нас, така че можеш да се възползваш от тези нови знания.

Премести се в Нигерия

Добре, това не е практично, но го споменаваме в името на науката. Според някои данни жените, които живеят в Нигерия, имат близнаци веднъж на 20 раждания. А най-странното е, че жените, които са родени в Нигерия, но по-късно са напуснали страната, имат същите шансове за зачеване на близнаци като всички останали жени. Тоест високият процент на близнаци в Нигерия не се дължи на генетика, а на околната среда.

Много хора си го обясняват с това, че в Нигерия ядат много сладки картофи, които споменахме преди малко, но има племена, които имат по-различна диета и пак често раждат близнаци. Явно причините са комплексни.

Първо роди няколко деца

Добре, този „съвет“ е по-скоро интересна особеност на природата, която искаме да споменем. Оказва се, че жените, които имат повече от четири деца, много по-често забременяват с близнаци след това. Смята се, че магическото число е четири и след това шансовете се покачват значително, но числото може да е различно при различните жени. Във всеки случай по-голямата бройка деца увеличава шансовете ти за близнаци.

Трябва да забременееш, докато кърмиш

Смята се, че кърменето е естествено противозачатъчно средство, но то изобщо не е сигурно. Не малко жени забременяват, докато кърмят, мислейки си, че все още не получават овулация. Всъщност можеш да забременееш, докато кърмиш, но знаеше ли, че шансовете да имаш близнаци се покачват, ако забременееш точно в този период. Медицинските журнали твърдят, че най-плодородният период за жената са 3-те месеца след раждане, тогава шансовете да имаш близнаци са 9 пъти по-големи! Което изобщо не е малко! Имай го предвид, ако не искаш да имаш породени деца, защото понякога отглеждането на породени деца е по-трудно от отглеждането на близнаци, а само си представи колко трудно става, ако децата ти са породени и две от тях са близнаци...

Ако в твоето семейство има близнаци, независимо дали от страната на майка ти, или баща ти

Много хора знаят, че ако имат близнаци в семейството, то съществува голям шанс и те самите да имат близнаци. Трябва обаче да кажем, че това важи само и единствено за рода на майката, а рода на бащата няма никакво значение, колкото и близнаци да има в семейството му.

Причината е, че двуяйчните близнаци се получават при осеменяването на две яйцеклетки, т.е. жената трябва да отдели две яйцеклетки, а мъжът все пак няма отношение към този процес. Понякога множествената овулация се дължи на околната среда, но някои жени са генетично предразположени да отделят повече яйцеклетки, което значително повишава шанса за близнаци. Ако майка ти, леля ти или баба ти е имала близнаци, вероятността ти също да имаш близнаци се покачва. Ако пък има близнаци в семейството на съпруга ти, но не и в твоето, шансовете са си същите и това не оказва влияние върху твоята бременност. Съпругът ти обаче може да е носител на тези специфични гени, които предизвикват множествена овулация, и да ги предаде на дъщеря ви, която един ден може да има близнаци. Това е и причината за мита, че близнаците винаги се появяват през поколение.

Друго уточнение, което трябва да направим, е, че гените за двуяйчни близнаци могат да се предават по наследство, докато появата на еднояйчни близнаци почти винаги е случайност. Все пак учените са наблюдавали семейства, при които има много случаи на еднояйчни близнаци. Такива семейства са рядкост и се смята, че при тях има генетична мутация, която влияе на делението на клетките и по този начин увеличава шанса за появата на еднояйчни близнаци. Тоест ако в семейството ти има един случай на еднояйчни близнаци, това, по всяка вероятност, няма да окаже влияние върху твоята бременност.

Други фактори, които увеличават шансовете за близнаци:

  • Да си над 30-годишна възраст. По-възрастните жени по-често раждат близнаци спрямо жените на 20 години. Причината е, че с възрастта при много жени се повишава броя на отделяни яйцеклетки.
  • Ако си висока над 165 см. Оказва се, че по-високите жени ражда близнаци по-често.
  • Ако се опитваш да забременееш, след като спреш противозачатъчните. Някои експерти твърдят, че месеците след спирането на противозачатъчни са много плодородни, защото се отделят повече яйцеклетки от обикновено.