Всеки е очарован от тях, всеки изглежда иска да има свое копие и всеки определено се е чудил какво би било, ако наистина има. Ако се чудите, говорим за еднояйчни близнаци. Независимо дали се страхувате, че ще имате две бебета едновременно или това е сбъдната за вас мечта, в една или друга степен повечето жени се чудят: „Ами ако имам еднояйчни близнаци?“

Години на изследвания показват, че „идентичните близнаци се оформят, когато една яйцеклетка е оплодена от едно сперматозоид, за да образува зигота, но след това се разделя на два отделни ембриони“ за разлика от братските (двуяйчни) близнаци.

Част от хората, които четат това, могат да мислят, че знаят всичко нужно относно еднояйчните близнаци – че те наистина са страхотни, защото изглеждат еднакво, но какво друго е интересно относно тях? Тази статия е тук, за да информира всеки един от вас относно хипнотизиращите факти за това чудо на природата. Някои факти може да изненадат дори тези с еднояйчни близнаци в семейството си или, ако се осмелим да предположим, може самите еднояйчни близнаци сами да научат нови факти за тяхното ДНК.

1. Всеки от идентичните близнаци има уникални пръстови отпечатъци

Отпечатъците са уникални за всички и включително и за еднояйчните близнаци. Те могат да споделят еднакъв външен вид, ДНК, родители, дрехи и като цяло почти всичко, но не и пръстовите си отпечатъци . Защо? Според sciencefocus.co, има просто обяснение за тази разлика при еднояйчните близнаци:

Пръстовите отпечатъци се формират почти произволно, тъй като плодът се развива сам в утробата и оформянето му зависи от различни неща като, например, колебания на нивата на хормоните. По същия начин луничките и бенките по кожата са причинени от произволни мутации и също са различни“.

Нещо, което е едва забележимо и невъзможно е да се види с невъоръжено око, все пак е голяма разлика и сега знаете защо се случва.

2. Телепатични умения

Еднояйчни близнаци с еднакви дрешки, ръкавици и шапки? Какво може да е по-сладко от тях? Всъщност, писателката на тази статия има привилегията да показва тези две прекрасни близначки, чиято майка й е помогнала за някои интересни факта относно децата й. Абигейл и Ава-Грейс вече са на 1 година и както много близнаци, са свързани от самото начало и сега започват да си създават свой собствен начин на общуване помежду си.

Те категорично си говорят една на друга, няма съмнение. Когато мислят, че нещо е забавно го копират една от друга“, разказва гордата майка.

Това е често срещано, когато става дума за еднояйчните близнаци, защото растат и се оформят заедно, преди да се появяват на бял свят. Има нещо вълшебно в това, да съществува език, който само вие двамата можете да разберете.

3. Еднояйчни близнаци от един пол

Мечтаете ли да имате еднояйчни близнаци, но от противоположни полове (едно момче и едно момиче)? Е, съжаляваме да ви кажем, но това не е възможно, защото идентичните близнаци винаги са от един и същи пол. Да, въпреки това, в което някои хора избират да вярват, еднояйчните близнаци винаги са или две момчета, или две момичета. Дори ако имате момче и момиче и те изглеждат абсолютно еднакви за вас, те пак ще бъдат разнояйчни.

Изследванията показват, че „идентичните близнаци винаги са от един и същи пол, защото се формират от една зигота, който съдържа мъжки (XY) или женски (XX) хромозоми“. Надяваме се, че сега вече ви е ясно и съжаляваме искрено всички майки или бащи на момче и момиче близнаци, които са били толкова сигурни, че са еднояйчни. Въпреки всичко, със сигурност са безкрайно сладки!

4. Еднояйчните близнаци се раждат пред поколение... горе-долу

Объркахме ли ви? Позволете ни да ви обясним. Обикновено се казва, че „близнаците се раждат пред поколение“. Чуваме това толкова често, че от много хора то се смята за факт, а истината е, че това е абсолютно обратно на реалността.

Разбирането, че „близнаците се раждат през поколение“ е мит, но има причина този мит да съществува, защото той не е изцяло погрешен. Статистиката и биологията показват, че ако една жена забременее и роди близнаци, този ген се предава на децата, но не засяга момчетата, защото те нямат овулация. Но ако единия или двамата от тези близнаци имат дъщеря и ако тя забременее, вероятно ще има близнаци, защото двойният ген ще бъде предаден отново. Ето това дава илюзията, че идентичните близнаци се раждат през поколение.

5. Съществуват ли абсолютно еднакви близнаци?

„Вие сте като копие един на друг“ е едно от изреченията, които сме сигурни, че много еднояйчни близнаци и техните родители чуват изключително често. Това може да изглежда като изявление, направено от хора, очаровани от идентични близнаци, но също така е и факт, че някои идентични близнаци са „еднакви“.

Бебето се движи сравнително свободно из утробата, независимо дали е едно, две или повече бебета, но когато става дума за идентични близнаци, те често се развиват един срещу друг и затова изглеждат еднакво. Официалното описание на „огледалните“ близнаци е „огледален образ имат еднояйчни близнаци, които се формират от едно оплодено яйце. Когато разделянето се случи малко по- късно от седмица след зачеването - близнаците ще се развиват лице в лице и могат да развият почти изцяло симетрични черти“.

6. Каква е възможността да имате еднояйчни близнаци?

Нека онези от вас, които се молят за двойна бременност или няколко раждания, да прочетат тази статистика, за да успеят да разберат какъв е шансът да имат идентични близнаци. Проучванията показват, че 1 на 250 бременности „свършват“ с еднояйчни близнаци, така че това не е често срещано. Всъщност, даже е доста рядко, поради което гледката на еднояйчните близнаци толкова впечатлява хората. Съжаляваме, ако това не е статистиката, на която се надявахте, но кой знае – може да ударите джакпота и чудото на близнаците да дойде при вас.

Нещата, които могат да увеличат шансовете да имате близнаци (не е задължително да бъдат идентични) включват носенето на близнашкия ген близнак, както и някои лечения за плодовитост. Но не се натъжавайте, ако не ви е писано да имате близнаци, защото да родите едно бебче е също толкова вълшебно.

7. Умно куче

Толкова очарователно... О, близнаците също са сладки. Шегуваме се, разбира се! Близнаците и кучетата са еднакво сладки, а заедно са истински разкош.

Една то сериозните дилеми, когато става дума за идентични близнаци, е, че може да бъде много трудно да ги различаваме и да си спомняме кой е кой. Сигурни сме, че през годините поне няколко пъти тези деца са чували името на братчето или сестричето си за тях, което е и най-големият страх на родителите. Така че, за да се предпазите от подобни неприятни ситуации, може би трябва да си вземете куче, защото е всеизвестен факт, че кучетата винаги могат да разграничат еднояйчните близнаци.

Причината е, че те имат по-голям усет за миризми, което означава, че индивидуалния начин, по който миришат близнаците, ги разделя един от друг. Така че, ако единият близнак порасне и реши, че иска да вземе куче, може да се обзаложите, че то няма да се обърка кой е неговият собственик.

8. Четене на мисли

Най-близо до суперсилите, колкото никога няма да имаме, може да са само уменията на еднояйчните близнаци. Те сякаш могат да четат мисли и много от тях заявяват, че знаят какво си мисли другия, поради което постоянно довършват изреченията си или имат едни и същи идеи.

Ние просто си мислим еднакво. Например, една от нас ще мисли, че някой е сладък или странен и ще знае, че другата мисли абсолютно същото .Това не значи, че можем да четем мислите си, това не е суперсила, просто знаем какво мисли другата“, разказват еднояйчни близначки относно тази им черта.

9. Истинска мистерия

По средата на статията сме, а има още много странни и интересни факти. Един от най-интересните факти е, че и до ден днешен причината да се зачева с еднояйчни близнаци е напълно неизвестна.

Всъщност, еднояйчните близнаци представляват аномалия по време на бременност. Братските близнаци съдържат причина и логика, но когато става въпрос за идентичните близнаци в един момент яйцето просто се разделя и няма причина за това. Тези действия са истински феномен.

10. Еднояйчните близнаци живеят дълго

Всички искаме да останем млади завинаги и да избегнем неизбежното стареене и особено смъртта и въпреки че те не могат да бъдат предотвратени, то поне могат да бъдат отложени и идентични близнаци са част от късметлиите, които се ползват от тази привилегия. Еднояйчните близнаци често живеят по-дълго от другите, които се раждат сами, както и от братските близнаци.

Смята се, че причината за това е в връзката между еднояйчните, които са по-силни от братските близнаци. Същият ефект се установява и в разликата в очакваната продължителност на живота между женените двойки и тези, които са сами – омъжените двойки живеят по-дълго. Така че, тайната на един дълъг живот изглежда е връзката. Независимо дали половинката ви е близнак, родител, животно, приятел, дете или любовник, се придържайте към нея, тъй като тя би могла да бъде причината да живеете до 100 години.

11. Победители по природа

Разделени след раждането, звучи като нещо от филм - например „Капан за родители“. Колкото и прекрасно изиграна бе ролята на Линзи Лоън, историята не е реалистична.

Изследванията показват, че когато идентични близнаци се разделят един от друг при раждането, те често имат шокиращо подобен характер, силни страни, слабости и лични предпочитания. Някои дори попадат в една и съща работна среда и има други съвпадения, които са твърде странни, за да бъдат случайни. Много учени използват тази статистика, за да представят на обществеността разликата между природата и нейните закони и човешкото възпитание. Природата наистина ли решава кои сме ние? Съгласно тези статистики за разделянето на близнаците, явно тя е шефът.

12. Повишено сутрешно гадене заради близнаците

Внимавайте, майки, които ще имат еднояйчни близнаци! Сутрешното гадене идва. И под сутрешно гадене знаете, че имаме предвид по цял ден, всеки ден. Това е достатъчно лошо, когато очаквате едно дете, но бременните жени, които очакват две, са склонни да имат по-тежко гадене, вероятно поради повишените нива на хормона хорион гонадотропин (HCG). Така че ограничете дразнителите, пийте много вода и се надявайте, че този ад няма да продължи след първия триместър.

Бях постоянно болна и дори не можех да отида в кухнята, за да се нахраня. В един момент бях приета в болница, защото бях прекалено слаба и недохранена, а в мен растяха две деца“ разказва майка на близнаци.

13. Нов вид близнаци

Учените правят нови открития всеки ден и едно от последните е нов тип близнаци - полуидентични. Тоест, близнаци, които са наполовина еднояйчни и наполовина двуяйчни. Объркахте ли сте?.

Полуидентични близнаци могат да бъдат момче/момче, момче/момиче или момиче/момиче. Откритието е направено, когато през 2007 година двойка близнаци влезли в болница за изследвания. Според резултатите съществуват две теории за съществуването на тези полуидентични близнаци.

„Яйцето на майката се разделя и след това се опложда от два отделни сперматозоида - един с хромозома XY и един XХ хромозома. Яйцето на майката се опложда от двата отделни сперматозоида и след това се разделя на два отделни ембриона“. Това може да се случвало с много други близнаци и ние да не сме знаели, но какъвто и да е случаят, това е просто още едно чудо на раждането и показва невероятните неща, които нашите тела могат да правят.

14. По-възрастните жени имат по-голям шанс да имат еднояйчни близнаци

Вероятно сте чували, че жените на възраст над 35 години е по-вероятно да имат близнаци и докато това е вярно, когато става въпрос за братски близнаци, е напълно грешно за идентичните близнаци. Жени на 35 и повече години са по-склонни да имат близнаци, поради увеличеното количество фоликулостимулиращ хормон (FSH), който те произвеждат в сравнение с по-млада жена, но това не оказва влияние върху вероятността да родят идентични близнаци. Затова еднояйчните близнаци са най-редкият тип близнаци, което ги прави още по-специални.

Така че, ако сте се съсредоточили върху кариерата си и отлагате забременяването до 35-годишна възраст, защото искате идентични близнаци, съжаляваме да ви кажем, че този факт не е верен. Но не се знае дали няма да имате братски близнаци. Просто имайте търпение и ще разберете!

15. Две плаценти

Не на последно място ще ви разкажем за едно чудо, което произлиза направо от утробата, където се развиват малките близнаци. Плацентата е ключът към оцеляването на плода. Независимо колко плода носи една жена, по-голямата част от времето те се развиват в само една плацента и това е всичко, необходимо на бебето или бебетата да процъфтяват в майчиното тяло до раждането им, но в някои случаи всеки близнак може да развие собствена плацента, вместо да се налага да я споделя с другия.

Статистически погледнато между 18 и 30% от идентичните близнаци имат отделна плацента и отделна амниотична торбичка, което може да е по-висок процент, отколкото сте си помислили, но все пак е вярно. Братските близнаци пък винаги имат отделни плацента и амниотични торбички. Женското тяло наистина има суперсили и е отговорно за най-красивите чудеса на света.