Сладките ритничета са символ на живота. Чрез тях усещате, че щастието расте в утробата ви. Вижте някои от най-интересните факти за бебешките ритници и се насладете на чудото, наречено бременност:

Ритането означава нормално развитие и здраво бебче

Бебето е активно, когато се обръща, върти и рита в утробата. Нещо повече, може да усетите и трептене, когато протяга крайниците си. Тези движения стават по-отчетливи в по-късен етап на бременността.

Вероятно е бебчето да реагира на външни влияния

Бебето рита в отговор на промени в заобикалящата го среда. Храната, която консумирате и различните шумове го карат да се движи. През 20-тата седмица плодът започва да „чува“ звуци с нисък тон, а постепенно и по-високи. Тези движения доказват нормалния му растеж. Храната, която майката консумира по време на бременността, „показва“ на бебето различни вкусове чрез амниотичната течност, която го обгражда. Те го карат да се движи, независимо дали му харесват или не.

Ритничетата се увеличават, когато лежите настрани

Това е така, защото кръвоснабдяването на бебето се увеличава в този момент. Професор Питър Стоун от Факултета по медицински и здравни науки, ръководител на изследване, публикувано в The Journal of Physiology, казва: „Когато майката спи по гръб, бебето е по-малко активно. Но открихме, че бебетата стават изключително активни, когато майката лежи настрани. Ако промени позата си по време на сън, бебето бързо променя активността си.“

Ритничетата се усещат след 9 седмици

Усещането за трептене в корема в ранен стадий на бременността е показателно за движенията на бебето. Те могат да започнат още около седмата седмица, но най-често бебето започва да рита след 9-тата, когато започва да движи крайниците си. „Ранните“ ритничета могат да се видят на ултразвуково сканиране. След 24-та седмица, ще усещате ритането доста по-често.

Редките ритничета могат да са знак за тревога

След 28-ата седмица, е желателно да ги броите. Бебето обикновено рита около десет пъти за два часа. Намалената активност може да е признак за тревога. Имайте предвид, че ашето емоционално и физическо състояние влияе на движенията му. По същия начин недостатъчното хранене може да доведе до неправилно развитие на мозъка и нервната система и до намалена активност. Пийте много вода или се разходете, ако не усещате движението му. Плазменото разкъсване може да ограничи притока на кръв и кислород към плода, което да повлияе на развитието му. Преждевременното скъсване на амниотичния сак пък води до намаляване на амниотичната течност и забавяне на движенията на плода поради стрес или недостатъчно количество кислород. Хипоксията е увита, преобърната или деформирана пъпна връв, която намалява достъпа на кислород до бебето. Единствено преглед и ултразвуково сканиране биха могли да покажат пулса на детето ви и причината за малкото движения.

Не се притеснявайте от малкото на брой ритничета в края на бременността

Обикновено бебетата си почиват от 20 до 40 минути (понякога и 90). Тъй като растат, движенията им стават по-редки в края на бременността. Ето защо е нормално броят на ритничетата да намалее. Ако обаче усетите болезнено движение под ребрата, продължаващо няколко минути, с висока честота, по-добре се посъветвайте с лекар.

Движението на плода показва бъдещо поведение
Според скорошно изследване, движението на бебето в утробата влияе на поведението му през ранното детство. 
 

Може би не сте си представяли, че бебето ви може да бъде толкова активно и палаво преди да се роди!