Според статистиката от всички двойки, които се опитват да заченат, 20% успяват от първия месец, 85% успяват в рамките на година, а на останалите 15% са им нужни няколко години или медицинска помощ. Независимо колко бързо е заченала една жена, тя със сигурност се впуска в предизвикателството да прочете всичко възможно за бебетата, за да е подготвена. От друга страна, всеки се опитва да ѝ дава съвети, включително и такива, базирани на чисти суеверия.

Днес искаме да разбием някои от тези митове и да ви посъветваме да не следвате подобни „съвети“.

1. Жените с широк таз раждат по-лесно

Под широк таз се разбира най-вече широката слабинна кост, която е най-голямата и най-високо разположената част на таза. Истината е, че няма пряка връзка между големината на слабинната кост и размера на родилния канал. Важен е размерът на кръглия отвор  в средата на таза, който може да е еднакъв при две жени с различна големина на таза.

2. Размерът и формата на корема разкриват пола на бебето

Колко удобно би било, ако този мит беше истина, но, за съжаление, в него няма и капчица достоверност. Има две неща, които влияят на формата и размера на коремчето: размерът на бебето и неговата поза в утробата.

3. Ултразвукът може да е вреден за бебето

Няма научни доказателства за това. Ултразвукът не използва радиация, а високочестотни звукови вълни, които се отблъскват от бебето и по този начин създават образа, който виждате на монитора. Интензивността на тези вълни е доста ниска, а процедурата е бърза, затова няма риск, ако прегледът се извършва от професионалист. Риск би имало, ако прегледът продължи много дълго време и се извършва от необучено лице.

4. Ще навредиш на бебето, ако спиш по корем

Бебето е дълбоко „скрито“ в матката, затова няма да му навредиш, ако спиш по корем, стига да ти е удобно. Най-вероятно никак няма да ти е удобно да спиш по корем в последните месеци от бременността, но не е опасно.

5. Не можеш да тичаш, докато си бременна

Ако нямаш никакви усложнения, можеш да тичаш по време и на трите триместъра. Но не бива да тичаш, ако имаш високо кръвно, ако носиш близнаци или ако не си била в добра физическа форма още преди бременността.

6. Сутрешното гадене се случва само сутрин и трае само през първите три месеца

Сутрешното гадене е най-често срещаният страничен ефект от бременността. 80% от жените страдат от сутрешно гадене в различна степен, но само 2% от тях го изпитват само сутрин. Въпреки името му, сутрешното гадене може да се появи по всяко време на деня. Някои експерти дори искат да го прекръстят на „всекидневно гадене“. Обикновено гаденето отшумява след първия триместър, но при 20% от жените продължава до раждането.

7. Не бива да си вдигаш ръцете над главата, защото ще задушиш бебето

Ако си вдигнеш ръцете над главата, пъпната връв няма да се увие около врата на бебето – това определено е мит. Подобни движения не оказват влияние върху разположението на пъпната връв, освен това много бебета се раждат с оплетена пъпна връзка и лекарите обикновено я разплитат с 1-2 движения.

8. Трябва да се сбогуваш с котката си... поне за известно време

Да, котките могат да са преносители на рядката болест, наречена токсоплазмоза, която може да предизвика родилни дефекти. Това не означава, че задължително трябва да се откажеш от котката си. Най-добре е да не чистиш тоалетната на котката или поне да използваш ръкавици за еднократна употреба и да си измиваш ръцете веднага след това. Колкото до токсоплазмозата, най-често хората се заразяват с нея при консумация на сурово или полусурово месо.

9. Няма по-хубаво време от бременността!

Всички ти се радват, обгрижват те и ти казват, че трябва да си волна и щастлива, без никакви грижи, защото това ще навреди на бебето. Подобни приказки само още повече те нервират. Истината е, че много бременни жени се чувстват стресирани, объркани, изплашени или нещастни. 14-23% от жените проявяват симптоми на депресия. Дори всичко да е било наред преди бременността, пак можеш да изпитваш такива емоции заради промяната в хормоните, които влияят на мозъка. Депресията не трябва да бъде прикривана и подминавана, тя трябва да бъде лекувана.

10. Няма лошо да пиеш по една чаша от време на време

Когато една бременна жена изпие чаша вино или бира, бебето ѝ също изпива по чашка. Алкохолът се пренася към бебето и затова пиенето повишава риска от физически и психически отклонения при детето. Не се знае точното количество, което би било опасно за детето, затова не е препоръчително да пиеш какъвто и да било алкохол по време на бременността.

11. Коремчето ти изчезва веднага след раждането, а натрупаните килограми – бързо след това

Всъщност и след раждането може да изглеждаш бременна за известно време, защото на матката ѝ трябва време да се свие до предишните си размери. Иначе натрупаните килограми са сбора от теглото на бебето, нарасналата матка, плацентата, увеличеното количество на течностите и кръвта в тялото на майката и някой и друг килограм мазнини. При раждането ще „свалиш" теглото на бебето, плацентата и амниотичната течност. До няколко седмици количеството на останалите течности ще намалее, но натрупаните мазнини обикновено не се свалят толкова лесно.

12. Цезаровото сечение е по-лесният вариант

Много бременни жени предпочитат да родят чрез цезарово сечение, вместо по естествения вагинален начин, въпреки че за това няма медицински предпоставки. Причината всъщност е, че много жени си мислят, че цезаровото сечение е по-безопасно и по-безболезнено. Все пак всеки е виждал по филмите как родилките се мъчат и колко плашещо изживяване е естественото раждане, докато при цезаровото сечение просто лягаш на една маса и скоро след това бебето е в ръцете ти – никакви родилни мъки, никакво чакане. Де да беше така, истината е, че цезаровото сечение е много болезнено, но болката започва след раждането. Възстановяването при цезарово сечение е по-дълго, отколкото при естествено раждане. Освен това могат да възникнат усложнения вследствие на операцията. Би трябвало лекарите да препоръчват секциото само при необходимост.

13. Бебето не разбира какво се случва извън утробата

В продължение на много години хората са си мислели, че бебетата нямат никаква представа какво се случва във външния свят. Днес обаче лекарите знаят, че бебето може да чува звуци, особено майчиния глас, което го успокоява. Бебето може да усети вкуса на храната, която консумираш, и дори да ближе плацентата, ако я харесва. То реагира на външния свят и може да променя позата в зависимост от случващото се. Според лекарите неродените бебета дори могат да сънуват.