Много родители избират бебешка вода не само за децата, но и за себе си. Но от друга страна някои майки и татковци са на мнение, че това не е нищо повече от маркетингов ход и това не е изненадващо, тъй като всички ние в детството сме пили най-обикновена преварена вода.

Каква е разликата между детската вода и обикновената? Какви са митовете за нея, разпространени сред потребителите и какви са последните проучвания? Вярно ли е, че ако трябва да избираме между минерална и детска вода, е по-добре да предпочетем минерална?

Според определението на Международната асоциация за бутилирана вода (IBWA) тя е разделена в три категории: изворна, минерална и трапезна. Всяка категория има разлики в много от параметрите, по-специално в метода на екстракция и филтриране, соленост (или липсата на такава) и други показания. Освен това, водата може да бъде газирана или негазирана.

Много родители смятат, че купувайки бутилка минерална вода на детето си, постъпват правилно, но това не е така. Минералната вода, особено когато става въпрос за бебета и малки деца, може да причини непоправими вреди на здравето им.

Водата, получена от минерални източници, съдържа определено повишено количество микро и макроелементи, предназначени за организма на възрастен. Ако вземем например съдържанието на калций и магнезий, съгласно санитарните стандарти в питейната вода, предназначена за деца, не трябва да надвишава 80 или 50 милиграма на литър. Но в минералната вода количеството им е значително по-високо и може да достигне до 500 милиграма на литър.

Това може да бъде от решаващо значение, ако бебето ви е на изкуствено хранене, защото твърдата вода се абсорбира по-лошо от клетките и разтваря лошо бебешка храна, което не позволява пълното ѝ усвояване, а оттам и на формирането на здрав организъм.

Според експерти "случайната минерална вода" може да съдържа излишък на минерални соли, които могат да доведат до запушване на кръвоносни съдове на детето. Именно в най-ранна детска възраст, всяко от съединенията, има най-голямо въздействие върху здравето на детето.

Освен това в много минерални води се съдържат елементи, които могат да бъдат вредни за здравето, като например въглероден диоксид, който дразни стомашната стена и флуорид. Съдържанието на флуорид в детската вода трябва да бъде в диапазона 0.6-1.0 мг / л (за най-висока категория в обикновената вода се допуска до 1.5 мг / л). Излишният флуорид в тялото на бебето може да увреди зъбите и костите.

Детската вода е негазирана питейна вода от най-високата категория, която допълнително е обогатена с жизненоважни макро и микроелементи като калций, калий, магнезий, йод, флуор. За разлика от минералната вода за възрастни, тя осигурява на детския организъм основни елементи, като не го претоварва излишно.

Ето защо, когато избирате между минерална и детска вода, си струва да изберете последната. Или просто да му преварите.