Грижата за новороденото съвсем не е лесна. През първите 2 години бебето е безпомощно и напълно зависимо от майка си за абсолютно всичко. За съжаление, когато мъничето плаче и е изцапало пелените си, на мама често не ѝ остава време за почивка, душ и хранене. Разбира се, всичко си заслужава, но е много изморително. Трудно е, когато има толкова много неща, за които трябва да внимавате. Има правила за обличане, хранене, смяна на пелените, сън и разбира се, за хигиената на новороденото. И макар повечето дами да са наясно с всички съвети, перфектната мама не съществува. Затова днес събрахме 15 важни неща, които е добре да знаете за хигиената на вашето съкровище. И не се безпокойте - поправянето им е лесно!

1. Почистване на ушите

Клечките за уши не са полезни за новородените, тъй като те са много деликатни и клечките могат да увредят тъпанчето им и дори да причинят загуба на слух. Ушната кал всъщност е полезна. Тя предпазва от влага, мръсотия и бактерии, затова ако я изтриете, тя отново ще се появи. Вместо това, избършете ухото с памуче или влажна кърпа. Ако забележите повече ушна кал, консултирайте се с лекар.

2. Не поставяйте пелената върху остатъка от пъпната връв

Като майка на новородено, трябва да знаете всичко за пелените. Важно да знаете как да ги сменяте правилно особено когато пъпчето на бебето ви все още не е паднало. След като пъпната връв се отреже, новородените имат малък остатък, който изсъхва и пада сам. Не покривайте плътно, а оставете кожата да диша.

3. Мийете лицето последно

Често срещана грешка, която много родители допускат, е да къпят бебето по какъвто и да е ред. Ако искате да се уверите, че то е наистина е чисто, първо трябва да измиете лицето. Причината за това е проста - не искате да разпространявате микроби и бактерии от други части на тялото му по лицето му, нали така? Сменяйте и кърпите, като определете една само за лицето, а друга за тялото.

4. Почиствайте устата на бебето, макар и все още да няма зъбки

"Новородените нямат зъби, така че защо да ги почиствам" ще си кажете. Но всъщност е много важно да почиствате редовно устната кухина на детето си с помощта на влажна и чиста кърпа, като започнете от венците и завършите с езика. Правете това действие два пъти дневно - след сутрешното и вечерното хранене. Няма нужда да използвате паста и четка за зъби. Те ще са необходими едва след като се появят зъбките.

5. Правилно почистване

Само защото смяната на пелени се случва постоянно, не означава, че е проста и не изисква внимание. Имайте предвид, че някои пелени предизвикват обриви, както и неприятна миризма. Една от най-големите грешки, които родителите допускат, е да избърсват бебето си по грешен начин. Запомнете, че всички бебета, особено момичетата, трябва да бъдат избърсвани отпред назад – така се избягва разпространението на бактерии.

6. Правилно количество шампоан

Ако бебето ви има много коса, то често ще ви се налага да използвате шампоан. Но не забравяйте, че в началото кожата на бебетата е много чувствителна. Отначало е добре да къпете новороденото във вода само с кърпа и малко сапун, който е подходящ само за бебета.

7. Отделна кърпа за почистване на очичките

Впечатляващо е колко често ще трябва да перете нещата на бебчето си, нали – дрехи, чорапки, кърпи, лигавници… Но не бива да правите компромис с хигиената му! Може би си мислите, че е добре да използвате една и съща кърпа за да почистване на цялото му лице, но е важно когато почиствате очичките му да използвате различна кърпа за всяко око, особено, ако едното в случай, че едното е заразено или мръсно. И винаги почиствайте от вътрешния към външния ъгъл.

8. Не го къпете всеки ден

Само защото вие си взимате душ всеки ден, не означава, че и бебето ви трябва. Всъщност новородените трябва да се къпят по-рядко, като разбира се, след всяко ходене до тоалетна, е препоръчително да се забърсват с чиста и влажна кърпа. Така че не се чувствайте зле, ако пропуснете някое къпане.

9. Не използвайте ароматизиран сапун и шампоан

Не ги използвайте, защото могат да наранят чувствителната бебешка кожа. Не знаете какви алергии може да има бебето и не искате да се борите с обриви, нали така? Използвайте бебешки сапуни, които са с възможно най-естествени съставки.

10. Правилното изрязване на ноктите

Важно да купите неща, които специално разработени за бебета. Много родители се борят с идеята да купят всички бебешки продукти, защото детето бързо ще порасне. Но с едно нещо не бива да правите компромис – бебешка нокторезачка. Тя ще ви улесни и няма да нарани кожата на детето ви. Ако се притеснявате, повикайте някой, който да държи бебето, докато му режете ноктите или най-добре го направете, докато спи.

11. Правилна грижа за пъпчето

Тази зона е много чувствителна и доста склонна към инфекция. Изключително важно е през първите дни, докато остатъка от пъпната връв изсъхне и падне, тя да бъде максимално чиста. Затова я почиствайте веднъж или два пъти дневно, като използвате памук или марля с топла вода. С друг сух памук или марля подсушавате и ако забележите необичайно зачервяване, подуване, кървене или гной, съобщете веднага на лекаря си.

12. Рязане на косичката

Много рядко новородени се нуждаят от подстригване, но ако след няколко месеца бебето ви се нуждае от подстригване, то уверете се, че има кой да ви помогне. Въпреки че са малки, бебетата са палави и последното нещо, което ви липсва е да го нараните. Помолете помощника си да го вземе в скута си или пуснете телевизора, за да го разсеете. Започнете с ласка по главата и го успокойте. Нека областта, която се нужда най-много от подстригване е първа. Не дърпайте косата, а просто я задръжте леко между пръстите си и издърпвайте на малки части.

13. Правилната температура на водата

Температурата на водата е нещо, за което трябва да внимавате много. Повечето мами обичат да вземат гореща вана, но бебето ви няма да се чувства по същия начин. Уверете се, че ваната е пълна с топла, а не гореща вода, като оптималната температура е 37-38 градуса. Бебето ви трябва да се чувства комфортно, а не да е в шок.

14. Подсушаване на гънките

Къпането е цялостен процес и трябва винаги да бъдете уверени, че няма излишна влага по гънките на телцето на вашето бебе. Много новородени имат очарователно „набръчкана“ кожа, в която е възможно да се задържи вода, така че не забравяйте да ги подсушите добре, така че да не се стига до обрив или инфекция.

15. Къпане преди пъпчето да падне

Запомнете, че остатъкът от пъпната връв не бива да е напълно потопен във вода заради опасността от инфекции. Използвайте кърпа и подходящ сапун за почистване, а след 1-2 седмици вече ще може да му подарите пълноценна баня.