Ако ви кажем, че бебетата знаят точно какво правят, вероятно ще се разсмеете. Но е истина! Да бъдат сладки не е единствената им задача. Те също така притежават впечатляващи качества и умения, колкото и безпомощни да изглеждат. Четете нататък, за да разберете какво точно имаме предвид!

1. Нямат капачки на коленете

Бебетата се раждат без капачки на коленете. Да, четете правилно. Бебетата имат структура на хрущял, която прилича на коляно. Този хрущял не се развива, докато бебето не навърши шест месеца. И това е причината бебетата първо да пълзят на ръце, вместо и на четирите си крайника.

2. Бебетата, родени през май, са най-тежки

Повечето от хората мислят, че най-тежките бебета са родените през януари, но това е грешно. Проучванията показват, че бебетата, родени през месец май, са най-тежки. Обичайно тежат с 200 грама повече от родените в другите месеци!

3. Новородените бебета не плачат

Бебетата мрънкат и пищят за нещата, които искат, но не плачат. Не могат да произвеждат сълзи поне до третата си седмица, тъй като слъзните им канали не са добре развити. Те произвеждат достатъчно влага, за да бъдат очите им в добро състояние, но не могат да пускат сълзи. Някои деца не пускат първата си сълза до четвъртия или петия месец! Това е рядкост, но се случва.

4. Броят на костите им е 300

За разлика от възрастните, които имат 206 кости, броят на костите на бебетата е 300. Черепът на бебетата например има няколко кости, които се застъпват при раждането, за да може излизането да бъде по-лесно.

5. Рождените белези не са изключение – те са правилото

Рождените белези не са нещо странно – всъщност 80% от бебетата се раждат с такива. Те могат да имат всякакви форми, цветове и размери. Получават се, когато малките кръвоносни съдове под кожата се разширяват по време на раждането. Някои от белезите не се появяват до няколко дни или седмици след раждането, а голяма част от тях изчезват след няколко години.

6. Новородените чуват, подушват и виждат

Новородените чуват като възрастни. Те реагират на всичко, не защото е по-шумно, а защото е ново за тях. Но могат да разпознават гласа на майките си само от една сричка – това активира зона в мозъка им, свързана с езика. Възхитителен факт е, че новородените могат да познават гласа на майките си още от самото раждане! В началото слухът им не е на 100%, тъй като средното им ухо е пълно с течност. Единственото, което успяват да доловят, е гласът на майка им.

Усещането за мирис е повишено на този етап. Но зрението им е далеч от блестящо. Новородените са късогледи. Тяхната визия им позволява да виждат обектите и хората по-ясни, когато са на 20-тина сантиметра. Това е така, защото мозъкът не може да обработва информацията много добре на този етап.

7. Косата им капе

Бебчето ви може да има гъста черна коса в момента, но няма гаранция, че ще остане така. Косичката окапва през първите няколко седмици и пораства наново през следващата година. Възможно е в началото да е права, а после да стане къдрава.

8. Бебетата имат рефлекси

Бебетата имат около 70 примитивни рефлекса, които еволюират с времето. Ако държите бебето си изправено с крака върху повърхността, те ще се движат като стъпки. То все още не може да ходи, но е родено с уменията да ходи.

Бебетата използват усещането си за докосване, за да изучават света около тях си, а най-чувствителните рецептори са в устата и около нея. Именно поради тази причина бебетата опитват да поставят всичко в устата си.

9. Спи им се през цялото време

На бебетата им се спи през цялото време. През първите няколко години са бодри за само три минути на час през деня и по-малко през нощта. Мозъкът на бебетата използва около 60% от цялата глюкоза, съдържаща се в телата им, което обяснява този факт.

10. Усмивка!

Бебетата са способни да се усмихнат за първи път, когато са едва на месец. Можете да ги подтикнете към това, правейки смешни физиономии и говорейки със забавни гласове.

11. Бебето познава вкуса ви за музика

Според проучване на Университета в Хелзинки, бебетата разпознават музиката, която са чували в утробата за поне 4 месеца след раждането. Всъщност песните, които сте слушали често по време на бременността, могат да облекчат лошото настроение на бебето ви.

12. Бебето може да повлияе на сърдечния ви ритъм

Един университет в Израел открил, че когато майката и новороденото се гледат в очите, сърдечният им ритъм се уеднаквява. Сърцето на бебето първоначално бие с около 180 удара в минута, а това спада до 140 за няколко часа след раждането. Едногодишно дете има сърдечен ритъм от 115 удара в минута, а при възрастните той е между 70 и 80 удара в минута.

13. Бебето ви иска да слага всичко в устата си

Наясно сме с този факт – бебетата искат да слагат всичко в устата си. Както научихме, това се дължи на факта, че рецепторите в устата и около нея са най-силни. Но знаете ли, че бебетата са родени с това желание? Поне така сочат резултатите от френско проучване, направено наскоро.

14. Имат над 10 000 вкусови рецептора

Бебетата имат три пъти повече вкусови рецептори от възрастните – 10 000, ако трябва да бъдем точни. Те се появяват през третия триместър от бременността и не са разположени само по езика, но и по задната част на устата, небцето и вътрешната част на бузите. Именно затова бременните дами са съветвани да опитват различни вкусове храни. Тези вкусови рецептори изчезват с времето.

15. Бебетата се смеят по 300 пъти на ден

Средно бебетата се смеят по 300 пъти на ден, а възрастните – по около 60. Това е напомняне, че бебетата се наслаждават на живота много повече от нас.

16. Бебетата плачат с вашия акцент

Да, бебетата плачат с вашия акцент! Екип от изследователи от университета във Вюрцбург открил, че бебетата придобиват акцента на майките си през последните три месеца от бременността. Това се отразява дори и на плача им. Можете да различите начините, по които плачат бебета в домовете на родители, които говорят немски, френски или английски.

16. Растат им мустаци в утробата

На четвъртия месец от бременността, на бебетата им растат мустаци, които се разпространяват из цялото тяло в рамките на месец. Тези косъмчета се наричат лануго и падат преди раждането. Интересен факт е, че бебетата ги изяждат и те стават част от първите им изпражнения.

17. Момиченцата имат цикъл

Когато бебетата са в утробата, те приемат хормоните на майките си. Затова когато се родят, все още имат известно количество естроген в тялото. Затова женските бебета имат нещо като цикъл и понякога им тече течност от зърната.

18. Бебето ви може да преглъща и вдишва по едно и също време

Забелязвали ли сте как бебето ви пие от шише, без да спира? Това се дължи на факта, че може да преглъща и вдишва едновременно през първите седем месеца. Тази уникална способност обаче се затруднява от запушен нос – именно затова бебетата са толкова кисели, когато са настинали.

Бебетата също така вдишват доста повече пъти от възрастните – около 40 пъти в минута, докато при големите хора е между 15 и 20 пъти за 60 секунди.

19. Могат да показват

Макар и бебетата да не могат да говорят, те могат да комуникират физически ръкомахайки, пляскайки и сочейки. Дори проучванията показват, че колкото повече комуникират физически, толкова по-добре умеят да общуват вербално на по-късен етап.

20. Бебетата имат самосъзнание

Бебетата са родени със самосъзнание, което им помага да различат собственото си тяло от това на останалите хора. Можете да разберете това, като нарисувате червена точица на челцето на бебето си и застанете с него пред огледалото. Ако посочи огледалото, вероятно това усещане не е много развито. Ако докосне челцето си, значи има силно развито самосъзнание.

21. Предпочитат гласа на майка си

Бебетата предпочитат женските гласове пред мъжките, както и високи гласове пред ниски. Може да забележите това като говорите на бебето си с преправен глас – бебето ще реагира по-добре на по-пискливите тонове.

22. Цветът на очите им може да се промени

Почти всички бебета се раждат със сини очи. Това е така, защото цветът на очите идва от цветна частица, разположена зад ириса в специфична тъкан. Пигментат или меланина не е все още развит по време на раждането и именно заради това повечето бебета, независимо от това какъв е гена им, имат сини очи. Истинският цвят на очите става ясен след шестия месец.

23. Имат непропорционално тяло

Бебетата не се раждат с пропорционални тела. Главата им е около една четвърт от дължината на тялото и е 10% от тежестта му. Но останалата част наваксва с времето.

24. Бебето прилича и на двамата си родители

В началото на 90-те години проучванията посочили, че новородените приличат повече на бащите си. Но съвременните данни сочат, че бебетата приличат еднакво и на двамата си родители.

25. Новороденото утроява теглото си за 12 месеца

Между раждането си и края на втората година, бебетата са четирикратно по-големи. С влизането в 6-ия месец те са удвоили теглото си спрямо раждането, но скоростта намалява с времето. Ако това не се случваше, децата щяха да тежат около 500 килограма до петгодишна възраст!