Всяко новородено е различно, това се отнася с пълна сила и за цвета на неговата кожа. Той често се променя – при плач, при промяна на температурата, с израстването. Някои от тези промени са временни, а други остават за постоянно.

Днес ви представяме 14 интересни факта за променящата се кожа на новородените, които трябва да знаете, за да не изпадате в паника.

1. Силният рев и зачервената кожа

Новородените плачат ли, плачат... сякаш това е любимото им хоби! Всъщност експертите твърдят, че е нормално новородените да плачат по 2-3 часа на ден. Да, правилно прочетохте, горките майчини уши.

Някои бебета посиняват или се зачервяват, докато плачат, но ако забележите, че остават леко сини дори когато са спрели да плачат от известно време, най-добре се консултирайте с вашия лекар, защото бебето може да има проблем с дишането.

2. По-тъмната кожа и отслабването

Не се притеснявайте, ако бебето ви изглежда по-тъмно в дните след раждането. Причината е, че бебето ви е изгубило тегло под формата на течности. След като бебето свикне с новия начин на хранене, то ще си възвърне здравия цвят на кожата.

Бебетата, родени преди 37-ата седмица, също изглеждат по-тъмни, но когато качат тегло, цветът им ще стане по-светъл.

3. Розовият оттенък и кръвоносните съдове

Повечето бебета се раждат с розов оттенък. Причината за това са кръвоносните съдове, които са по-видими, тъй като кожата на бебето все още е доста тънка. След няколко седмици този розов оттенък ще изчезне.

4. Сините крачета

Нормално е крачетата и ръчичките на бебето да са леко сини в първите дни, защото кръвоносната система на бебето все още се адаптира към новата среда. Но ако този син оттенък не изчезне след няколко дни, обърнете се към лекаря ви, може на бебето ви да не му достига кислород.

5. Жълтеницата

Повечето от половината новородени развиват жълтеница в някаква степен. Тя се характеризира с жълтеникав цвят на кожата и склерите (бялата част на очите). При новородените най-често причината за това състояние е физиологична – след раждането част от еритроцитите на бебето се разрушават с помощта на черния дроб и отделеният билирубин се изхвърля от тялото чрез изпражненията. Но тъй като черният дроб на бебето и чернодробните ензими не са привикнали към тази работа, част от билирубина не успява да бъде изхвърлен и остава да циркулира в кръвта като причинява жълто оцветяване на тъканите и лигавиците. Ако детето се храни достатъчно, скоро жълтеницата изчезва. Ако обаче продължи по-дълго от нормалното, тя може да е признак и за чернодробна инфекция или чернодробна недостатъчност.

6. Синята кожа на други части от тялото може да е опасна

Както казахме, нормално е детето да има сини крачета и ръчички в първите няколко дни, но ако друга част на тялото посинее – това може да е признак за нещо сериозно – сърдечно или белодробно заболяване.

7. Монголските петна са често срещани

Монголските петна са сиво-сини или лилави петна по кожата на бебето, които обикновено се появяват по дупето, ръцете или краката. Те са много характерни за бебетата с тъмна кожа и са напълно безвредни. Обикновено изчезват до 5-ата годинка на детето, но ако не изчезнат до настъпването на пубертета, най-вероятно ще останат за цял живот.

8. Близнаците могат да имат различен цвят на кожата при родители от смесена раса

Все по-често четем истории за близнаци, които изобщо не си приличат и дори имат различен цвят на кожата. Това не е нещо толкова странно, защото няма как да се предвиди какви гени ще наследи детето. Ако самите родители имат смесен произход, шансът за толкова различни близнаци е доста висок.

9. Доматите са полезни за бебешката кожа

Препоръчва се да ядете много домати, бадеми и портокали, докато сте бременни, защото те са много полезни за кожата на бебето, а и за вашата собствена. Тайната на доматите се крие в антиоксиданта ликопен, който може да ни предпази от влиянието на вредните ултравиолетови лъчи. Освен това ще направи кожата на бебето ви много по-здрава и сияйна.

10. Погледнете цвета на ушите

Както стана ясно, цветът на бебето ви ще се промени след известно време, но как да разберете какъв ще бъде истинският цвят на кожата му? Твърди се, че можете да добиете представа за това, ако погледнете връхчетата на ушите. Много майки и лекари подкрепят този трик.

11. Кожата на петна е нормална, освен ако не е придружена с температура

Ако кожата на новороденото ви изглежда като на петна или прилича на мрамор, не се паникьосвайте. Въпреки че изглежда притеснително, в повечето случаи няма нищо страшно. Причината за това е незрялата имунна система, която още се адаптира. Тези петна са по-видими, когато бебето е отвито или му е студено. Всъщност подобни петна могат да бъдат забелязани и при възрастните, когато им е много студено.

Ако обаче тези петна са придружени от температура, трябва веднага да се обадите на лекаря си, защото детето ви може да е болно. Едни от вероятните причини за това могат да са дехидратацията, вирусните инфекции и менингита.

12. Истинският цвят на кожата се показва след 2-3 месеца

Ще трябва да имате търпение, докато се покаже истинският цвят на бебето ви. Обикновено това става до втория или третия месец. Но понякога ви чакат още промени...

13. Кожата може да стане по-тъмна с възрастта

Понякога новородените изглеждат твърде зачервени, друг път са доста бледи, но изчакайте поне една година, преди да си правите финални заключения. Кожата на бебето се променя доста с израстването и от бледа може да стане доста по-тъмна. Всичко това е заложено в гените на детето, така че няма какво да направите.

14. Грешната температура на водата и тъмната кожа

Температурата на водата, в която къпете бебето си, е много важна, тъй като бебетата имат много нежна и чувствителна кожа. Грешната температура може да доведе и до временно потъмняване на кожата. Препоръчва се температурата на водата да е около 37-38 градуса.