Да станете майка - особено за първи път - е голяма промяна в живота ни. Телата ни се променят, взаимоотношенията ни се променят, режимът ни на сън се променя. Всичко се променя завинаги. Няма връщане към това, което е било преди. Затова трябва да се адаптираме към новото. Да се приспособим към този нов малък човек в живота ни отнема време, много търпение и цялата ни енергия. Може да ни се струва, че цялото напрежение на света пада върху нас. Но не се страхувайте - всички майки се чувстват точно така в един или друг момент.

Напълно нормално е да се чувствате претоварени като нова майка. Въпросът е какви са приоритетите ви. Как бихте предпочели да прекарате времето си – с останалите майки и деца в градинката или да поспите, да изперете и просто да прекарате време с детето си?

Подреждането на приоритетите и осъзнаването на това кои жертви са важни са част от новата ви самоличност като майка. Някои от тях водят до 15-те шокиращи неща, които всички нови майки правят тайно.

15. Носят мръсни дрехи


Прането може да е трудно, особено ако детето ви често се цапа. Искаме всичко да бъде чисто през цялото време. Мръсна пелена? Най-добре да пуснем пералня. Оплюта дрешка? Време е да се изперат и всички парцали, използвани при почистването. Освен това изпитвате желание всичко да е изрядно и излъскано, за да опазите бебето си от невидимите врагове – микробите. Затова най-добре перете често чаршафите и ги поставяйте на първо място пред останалите неща, които стоят в коша ви за пране.

Новите майки често изпитват нужда пералнята им да работи по цял ден, независимо колко неща имат всъщност за пране. Ако осъзнавате, че във всяка минутка, в която бебето ви спи, сгъвате дрехи и простирате, значи имате проблем.

14. Поддават се на стреса


Като нова майка, чувството за претовареност е само част от живота ви. Ако вече имате деца и сега имате ново бебе, ще се чувствате още по-претоварени. Има толкова много работа, а толкова малко време. Понякога се чувствате като напълно начинаещи родители, независимо от колко време имате деца. Хлапетата са непредсказуеми и могат да ви изненадат във всяка секунда.

Новите майки се чувстват особено претоварени, защото непрекъснато се питат дали правят всичко правилно, какво е най-доброто за тяхното бебе и какъв е най-добрият начин да използват времето си. Няма правилни отговори. Всяка майка отглежда децата си по различен начин. Един експерт по родителски грижи може да ви каже едно, а друг - точно обратното. Каквото и да правите, не оставяйте на негативните емоции да ви превземат - вие сте по-добри от това!

13. Напишкват се... само мъничко.


След като родите, тялото ви се променя завинаги. Дамските ви части може да бъдат шити, имате нови стрии, гърдите ви са подути и тазът ви може да бъде тотално променен.

Заради състоянието му, можете да забележите, че контролът на пикочният ви мехур не е като преди. След вагиналното раждане, мускулите в тази област, които са използвани за изтикване на бебето навън, са разтегнати до невероятна степен.

Това са и същите мускули, които ви помагат да се „стискате“, когато ви се ходи до тоалетна. Ако забележите, че се изпускате понякога, не се страхувайте. Правете Кегел упражнения, за да подсилите мускулите си и да спрете да се притеснявате.

12. Започват да носят сутиени за кърмене


Сбогувайте се с дантеленото си бельо! Може да не го виждате известно време. Памучните сутиени за кърмене са много по-комфортни и деликатни, ако кърмите. А и сигурно ще сте доста уморени, за да се възползвате от ефекта, който имат дантелените сутиени върху половинките си.

Някои дами може и да твърдят, че избират модата пред удобството, но когато станете майка, тази идея изхвърча през прозореца. Сбогувайте се с красивите презрамки, свежите десени и дантелата.

Новите майки търсят сутиени, които им осигуряват стабилност, комфорт и са изработени качественото. Няма повече сатен и дантела – кажете „здравей“ на издръжливите тъкани, които предпазват блузките ви от протичане.

11. Заспиват, докато се грижат за бебето


Новите майки постоянно са предупреждавани, че могат да заспят, докато се грижат за детето си. И нека си признаем – случвало се е на всички. Една от ползите на това детето ви да спи, е че можете да използвате времето и вие да поспите. Ако сте нова майка, която се буди посред нощ, за да се грижи за новороденото си, трябва да се възползвате от всяка възможна минутка за сън.

И макар да не можем да забравим всички ужасни истории, които сме чували за майки, задушили бебетата си, защото са заспали, докато кърмят, трябва да знаем две неща - всъщност задушаването се случва изключително рядко, а заспиването - изключително често, макар и много дами да не си признават. Така че не се чувствайте зле, ако се случи на вас. Понякога просто трябва да правим необходимото, за да оцелеем.

10. Използват кърменето и бебето като оправдание


Децата идват с някои удобства. Трябва да затворите телефона, защото бебето ви плаче? Трябва да се приберете, за да приспите бебето? Трябва да си тръгнете по-рано, за да кърмите? Всичко това са чудесни извинения, в които никой няма да се усъмни, защото са напълно легитимни.

Според 84% от майките децата осигуряват страхотно извинение за измъкване от ситуации. Освен това 45% от майките съобщават, че използват децата си, за да се освободят от задълженията си веднъж месечно. Кърменето е особено удобно, защото е добър начин да спечелите малко време за себе си. Никой не би задавал допълнителни въпроси - бебето трябва да си спазва режима, нали така?

9. Заключват се в спалнята (без бебето)


Понякога майките просто искат да бъдат оставени сами, но когато имаме деца, изобщо оставаме ли сами? Много майки влизат в банята, оставяйки вратата отворена, за да слушат бебето си. А повечето от тях предпочитат да бъдат сами с бебето си, вместо да прекарват времето си с приятели.

И понякога, когато имат възможност да останат сам-сами за малко, те се възползват от нея – макар и бебето да не напуска ума им през цялото време. Да бъдеш майка не е лесна задача – това е работа по 24 часа на ден, всеки ден! Работата на майката никога не е свършена напълно и децата й винаги ще се нуждаят от нея. И все пак имат нужда и от малко време сами с мислите си.

8. Проверяват как е бебето – през 5 минути


Току-що този деликатен малък човек се е появил на белия свят и е ваша отговорност да се уверите, че е облечен, нахранен, има покрив над главата си и се чувства добре. Освен това трябва да сте сигурни, че дишат - новите майки се притесняват непрекъснато за бебето си и често проверяват дали бебето им все още е живо.

Те проверяват бебето си непрекъснато, а някои дори имат камери, свързани с телефоните си, за да го наблюдават и когато не са в същата стая. И макар и да знаят, че тази прекалена разтревоженост е излишна, не могат да спрат да проверяват.

7. Представят си всичко, което биха направили различно


Всяка майка ще съжалява за изборите си като родител понякога – просто така сме устроени. Никоя майка не е съвършена, нито може да предвиди какви ще бъдат последствията от решенията им.

Около 71% от майките признават, че ако могат да започнат всичко от начало, ще променят някои от изборите си. Но не се тревожите – ако не се получи добре с първото дете, винаги можете да промените нещата със следващото. Шегичка, разбира се.

И все пак 21% от майките искат да имат още деца. Много от тях признават, че биха променили някои неща в собствения си живот и това не включва само грижата за детето. Някои казват, че макар и да обичат децата си безумно много, им се иска да бяха постигнали повече, преди те да се родят.

6. Предпочитат съня пред секса


Независимо от колко време сте „на сухо“, в повечето случаи ще избирате съня пред секса. Особено скоро след раждането, повечето майки не се чувстват в настроение, а и хормоните им се нуждаят от пренастройване.

Освен това женското тяло е напълно различно след раждането. За много дами е трудно да се почувстват отново секси, особено веднага след появата на детето. Всъщност 53% от майките заявяват, че биха предпочели да спят непробудно цяла нощ, отколкото да правят разтърсващ секс.

Умората е постоянно чувство за много нови майки, затова половинките им не трябва да се сърдят, ако не искате да им обърнете специално внимание.

5. Съдят другите майки


Не можем да спрем да го правим – това е част от женската ни природа. Когато видим майка, бореща се с пищящото си дете в магазина, съдим родителските ѝ методи.

Ако сме в парка с другите майки и деца и виждаме някоя майка, която се кара на детето си, се чудим дали тя е добра майка. Когато чуем, че някоя дама не кърми детето си, се чудим дали изобщо я е грижа за здравето му.

По-силно е от нас. Просто сме такива. Но вместо да губим времето си в съдене, защо не се фокусираме към това да подкрепяме останалите? Всяка майка е различна и всяко дете е различно. Затова преди да съдите, помислете каква е цялостната картинка.

4. Тотално се запускат

Новите майки определено не изглеждат като Бионсе на прословутата й фотосесия с близнаците. Дори самата Бионсе вероятно не изглежда така, когато се грижи за децата си у дома. Затова не се тревожете, ако не сте мили косата си с дни, ако се нуждаете от посещение при фризьора или ако носите един и същи раздърпан анцуг непрекъснато.

Всяка майка – особено тези, които скоро са родили – имат такива дни или седмици. Уверете се, че отделяте време за себе си. Няма да можете да дадете всичко от себе си на детето си, ако не се чувствате добре – физически и психически. Затова намерете време за душ, отидете на фризьор и облечете новите си дрешки. Ще се справите с тежките времена.

3. Плачат с бебето


Вие сте нова майка. Животът ви се е променил завинаги. Хормоните ви бушуват. Затова е напълно нормално да плачете от време на време. Или да плачете непрекъснато. Това е предизвикателство и е напълно нормално да не се чувствате отлично.

Просто имайте предвид, че ако плачете непрекъснато, трябва да потърсите някого, с когото да поговорите. Другите майки са страхотен избор, защото вероятно ще разберат през какво преминавате. Половинката ви също може да ви помогне. Поговорете със всеки, който би ви изслушал и който ви обича. Не е нужно да плачете сами.

2. Препълват чантата за бебето


Никога не можем да носим твърде много неща, когато става дума за детето, нали? Нуждаем се от пелени, кърпи, парцали, одеялце, шише, мляко, играчки, залъгалки, дезинфектант, торбички за боклук, биберон, слънцезащитен крем, допълнителен тоалет, крем, мокри кърпи, нокторезачки, комплект за първа помощ... и това са само част от нещата.
Дори би било по-добре, ако носим два допълнителни тоалета. Също така се нуждаем и от личните си вещи – портмоне, ключове, мобилен телефон, слънчеви очила, тефтер и химикал, вода, дъвки, нещо за похапване и какво ли още не. И изведнъж се оказваме с 10-килограмов багаж. Отивайки до магазина, който е на 200 метра от дома ни.

1. Дезинфекцират всичко


Всички майки имат един общ враг – микробите. Те са навсякъде и карат бебето ни да боледува. Имаме две опции: да оставим детето ни да живее под похлупак през целия си живот. Или просто да я караме по-леко и да оставим на детето ни да си изгради имунитет. Втората опция е много по-реалистична. Разбира се, добре е да използвате дезинфектант за ръце извън дома си и да не позволявате на непознати да го пипат или целуват. Но не трябва да се вживявате прекалено много – напълно излишно е.