Сигурни сме, че нямате лоши намерения, когато задавате подобни въпроси към майките, които наскоро са родили, но молим ви – по-добре си замълчете!

1. Какво правиш по цял ден?

Този въпрос може да бъде зададен само от човек, който няма деца. Вероятно тайно ти завижда, че по цял ден си стоиш вкъщи и нямаш никаква работа, посръбваш си чай и си лакираш ноктите на краката в цветовете на дъгата...

В същото време не можеш да отговориш честно и да изредиш всяко хранене, всяко сменяне на памперси, прането на купища дрехи, миенето на тонове съдове, шишета, биберони и прочие, защото просто ще отегчиш до смърт събеседника си, който е имал неблагоразумието да зададе такъв нелеп въпрос.

Най-лошото е, когато отсрещната страна си мисли, че отглеждането на дете не е кой знае какво и не е истинска „работа“.

2. Искаш ли аз да гледам детето?

Когато е зададен от бащата на детето и под въпроса се разбира „Ако искаш аз ще се правя за малко на бавачка на детето, защото май ти си нещо уморена“... Не, нямаме нужда от бавачки, а от отговорни татковци. Поне хубавото е, че таткото не ти взима 10 лева на час за тази услуга. Но все пак е влудяващо, че има бащи, които смятат, че правят „услуга“ на съпругите си, когато гледат собствените си деца. Така че нека изясним нещо – скъпи татковци, това е част от задълженията ви, а не е благотворителна дейност.

3. Спиш ли достатъчно?

Въпрос, задаван от... тотално неадекватни хора! Първо, не, майките не спят достатъчно, освен ако нямат няколко бавачки и прислуга, но повечето от нас не сме принцеси, така че отговорът е просто „не“. Второ, няма как такъв въпрос да не влуди една жена, която наскоро е станала майка, така че се пригответе да да отнесете някой кисел поглед, ругатня или смъртна заплаха.

4. Изглеждаш страхотно за жена, която тъкмо е родила

Да, това на практика не е въпрос, но такива коментари са доста влудяващи. Все пак да носиш бебе в себе си в продължение на 9 месеца и после да изтърпиш трудното раждане, не се класифицира като разкрасяваща процедура. Така че ние си знаем, че не изглеждаме перфектно. Ако все пак искате да ни направите комплимент, опитайте с „Изглеждаш много добре/ страхотно/ чудесно“ и забравете за леко подлото пояснение „за жена, която тъкмо е родила“.

Кой е най-дразнещият въпрос, който са ви задавали, когато станахте майка, и кой е най-нелепият въпрос, който вие сте задавали?