Решението дали да кърмите, или да храните с адаптирано мляко бебето си, е нещо изключително важно за всяка майка. Макар и много организации да са съгласни, че кърменето е най-добрата опция за децата, решението зависи единствено от майките.

И докато за някои дами е физически невъзможно да кърмят, то други избират да не го правят. Няма никаква причина да се срамувате, ако сте решили да храните детето си с адаптирано мляко и не е нужно да се защитавате пред останалите. Адаптираното мляко може да бъде най-добрата здравословна алтернатива за бебета, които не са кърмени, защото съдържа необходимите съставки за растеж и развитие. Всъщност последните проучвания показват, че няма никаква когнитивна разлика между деца, които са кърмени и такива, които са хранени с адаптирано мляко.

Има много други фактори, които оказват влияние върху това как бебето ви се развива и расте и това не зависи само от храната. В крайна сметка, както вече казахме, това е избор на майката. Затова ако се чудите как да храните детето си, вижте кои са фактите за адаптираното мляко, които ще ви помогнат да направите информиран избор.

14. Формулата на адаптираното мляко

Адаптираното мляко идва в три форми – на прах, концентрирана течност и готова за консумация течност. Прахообразната формула е най-популярна, вероятно защото е най-евтина. През последните години нейният състав е подобрен и съставките и пропорциите се доближават максимално до тези на кърмата.

Повечето адаптирани млека са базирани на краве мляко, но има и опции със соя, които са подходящи за бебета, които имат алергия към млякото. Проучванията показват, че органичните формули от козе мляко са най-близки до кърмата, защото се храносмилат по-лесно и децата ги приемат най-лесно. Някои майки дори сами произвеждат адаптирано мляко от козе мляко.

Макар и на практика повечето адаптирани млека да са различни, някои съдържат съставки, които намаляват повръщането, диарията, газовете и коликите. Има и формули, приспособени за деца, които са се родили с поднормено тегло. Избирането на подходящото адаптирано мляко е процес на принципа на пробата и грешката – важно е да поговорите с педиатъра на вашето дете, който би могъл да отговори на въпроса какво е най-подходящо за бебето ви.

13. Проблемът с инфекциите

Един от най-силните аргументи в полза на кърмата срещу адаптираното мляко е, че тя подобрява имунитета на децата. Когато майката започни да кърми, коластрата е първото мляко, което произвежда тялото ѝ. Тя е пълна с антитела и имуноглобини, които защитават новороденото в света, пълен с микроби. Коластрата също така има разслабителен ефект, който помага на новородените да освободят първите си мекониални изпражнения. Именно коластрата е голямата полза от кърмата – ако тя можеше да бъде репродуципрана и продавана, щеше да струва над 100 лева за 30 милилитра.

И все пак, макар и кърмените бебета да са по-малко склонни да развият инфекция, повечето нородени все пак се сблъскват с такива в първите месеци от живота си, независимо дали са кърмени, или хранени с адаптирано мляко. За щастие е малко вероятно детето да се разболее сериозно, затова не се тревожете.

12. Повече гъвкавост

Майката не е необходимо да е наоколо, за да се нахрани детето, затова и този избор дава повече гъвкавост в графика на младите семейства. Най-популярният вид адаптирано мляко е под формата на прах и приготвянето му е изключително лесно.

Именно заради това майката не трябва да се тревожи непрекъснато, че трябва винаги да е до детето си, за да не се нарушава режима му. Не е необходимо непрекъснато да кърми или да се изцежда. Освен това поради факта, че адаптираното мляко се храносмила по-трудно, бебетата, които се хранят с него, нямат нужда да ядат толкова често.

11. Отказ на детето да суче? Няма как да се случи!

За някои майки, отказът на бебето им да се кърми е истински кошмар. Да не успеете да нахраните детето си може да ви накара да се чувствате ужасно, макар че вината не е във вас – някои бебета просто не искат да приемат гърдата. Има много причини за това и в някои случаи лекарят може да ви помогне.

В други проблемът е в това, че засмукващите мускули на бебето не са добре развити. Някои зърна имат форма, която прави засмукването по-трудно. Възможно е бебето да отказва да се кърми и поради инфекция или течащ нос.

Използването на нов парфюм или смяната на перилния препарат може също да са причина бебето да не иска да се кърми. С всички тези проблеми, храненето с адаптирано мляко е по-лесното решение за много майки.

10. Тялото на майката

Нека бъдем честни – бременността и раждането се отразяват сериозно на тялото на майката. Някои дами качват много килограми, чувстват се подути непрекъснато, всичко ги боли и какво ли още не. Самото раждане – независимо дали вагинално или чрез Цезарово сечение, също оказва влияние върху тялото. Майките преминават през толкова много травми, а възстановяването не винаги е лесно.

След като родите и отведете новороденото си у дома, може да се наложи да се съсредоточите върху възвръщането на собственото си здраве. Но ако кърмите, това може да усложни процеса. Някои майки изпитват силни болки в гърба, раменете и китките. Кърменето изцежда калцият от тялото, защото той се предава на бебето. А гърдите и зърната ви никога няма да бъдат същите.

9. По-малко притеснения

Това дали на жените трябва да им е позволено да кърмят на публични места е много спорна тема, но с адаптираното мляко този проблем не съществува – няма да се налага да се тревожите за коментарите на непознатите и не е необходимо да носите одеяло или шал, за да се прикривате. Намирането на добър сутиен за кърмене и подходящи блузи също не е проблем.

С адаптираното мляко не трябва да се тревожите за това, че гърдите ви ще увиснат. Не трябва да се тревожите, че внезапно ще изцапате блузата си, защото гърдите ви са потекли. С други думи, храненето с адаптирано мляко носи по-малко притеснения.

8. Без изцеждане

Изцеждането е още едно нещо, за което майките, хранещи децата си с адаптирано мляко, не трябва да се тревожат. Да, то дава повече свобода на майките, но все пак те трябва да внимават какво ядат, за да не придобие кърмата неприятен за бебето вкус, а и самият процес на изцеждане не е лесен.

Освен това помпите за кърма са доста скъпи и е необходимо постоянно да се грижите за това кърмата да бъде добре съхранена. С адаптираното мляко ще избегнете и непрекъснатия цикъл от изцеждане – измиване на уреда – повторно изцеждане, който може да е доста досаден.

7. Без стрес

Стига да имате адаптирано мляко и шише, няма за какво да се тревожите. Всеки може да нахрани бебето, но не всеки може да го накърми. Единственото, за което трябва да се грижите, е да имате чисти бутилки и достатъчно адаптирано мляко. Освен това храненето от шише може да помогне и на останалите членове на семейството да се сближат с бебето.

Ако не кърмите, ще си спестите много стрес – няма да се налага да търсите място, на което да накърмите детето си или да изцедите кърмата си, няма да е нужно да носите шал или одеяло за прикриване, няма да е необходимо постоянно да обмисляте графика си, за да нахраните детето си. Храненето от бутилка елиминира някои доста стресиращи ситуации.

6. Съставът е постоянен

По-скъпото не означава по-добро – особено когато става дума за адаптирано мляко. Повечето формули са почти еднакви, съдържат едни и същи съставки в еднаква пропорция. Имайки това предвид, трябва да знаете, че вкусът на повечето адаптирани млека е еднакъв. Кърмещите майки трябва да ядат 500 допълнителни калории на ден и да се погрижат за това храната им да е разнообразна и здравословна. А различните храни водят до различен вкус на кърмата.

Важно е да знаете, че кърмещите майки не бива да ядат риба, заради съдържанието й на живак. Алкохолът и кофеинът също са абсолютно забранени, а много от медикаментите също.

5. Режимът на сън

Повечето новородени спят по около 16 часа на ден, като в повечето време правят кратки дрямки, които продължават между 2 и 4 часа. Когато не спят, те ядат – независимо кое време от денонощието е. Това е проблем при кърменето, ако майката изцежда кърмата си, може да успява да нахрани бебето си по-бързо, което й позволява да спи още малко през нощта.

Ето тук идва голямото предимство на адаптираното мляко – тъй като храносмилането му отнема повече време, бебетата, които го консумират, спят по-дълго от тези, които се кърмят. Това означава, че и майката може да спи повече и да направи възстановяването си след раждането далеч по-лесно.

4. Хормоните

Майките, които хранят бебетата си с адаптирано мляко, ще избегнат хормоналната въртележка, с която се сблъскват кърмачките. Дори и в здравословен аспект всичко да е отлично, емоциите често са доста бурни заради хормоналния дисбаланс. Когато майките кърмят, телата им произвождат хормоните пролактин и окситоцин. Но не всички майки реагират добре на липсата на естроген и прогестерон в телата си, тъй като пролактинът потиска производството на тези хормони.

Тези фактори подсилват шанса за депресия, тревожност и раздразнителност за някои майки. Това означава, че кърменето може да причини позакъсняла следродилна депресия. Храненето с адаптирано мляко няма никакъв подобен ефект. Макар и все пак да е необходимо известно време за пренастройване на хормоните, това се случва по-бързо при дамите, които не кърмят.

3. Противозачатъчните няма да засегнат бебето

Майките, които хранят бебетата си с адаптирано мляко, имат по-голям избор по отношение на противозачатъчните. Стандартните медикаменти съдържат естроген - хормон, който регулира развитието и поддържането на това, което прави една жена жена. Това също така означава, че може да правите секс с половинката си, изпитвайки по-голямо спокойствие.

Противно на разпространеното вярване, цикълът може да се завърне и докато кърмите. Можете и да забременеете, докато все още не ви е дошъл първият цикъл след раждането. Рядко е, но все пак се случва.

С други думи, ако кърмите, трябва да използвате противозачатъчни, които не съдържат естроген, тъй като той пречи на производството на кърма и цялостното време, в което ще кърмите, ще бъде далеч по-малко.

2. Нуждите на бебето

Храненето на бебето от бутилка прави по-лесно откриването на това от какво се нуждае бебето ви. Кърмещите майки имат много причини да се чудят защо бебето им е нервно – дали пелената му е пълна, дали е болно, дали има газове (и ако да – защо). Дали това, което сте яли, не му е навредило? Дали не сте прекалили с кафето? Пастата не беше ли прекалено мазна?

Много неща могат да накарат кърменото бебе да бъде раздразнително. За майките, които хранят новородените си с адаптирано мляко, е далеч по-лесно – те трябва просто да знаят дали бебето им не е гладно, уморено, болно или просто е напълнило пелените си.

1. Връзката с бебето

Някои майки смятат, че ако не кърмят, няма да успеят да изградят връзка с детето си. Това съвсем не е така. Макар и връзката да не бъде съвсем същата, бебето няма да ги обича по-малко – истината е, че любящите майки винаги ще имат много силна връзка с бебето си.

Един от начините да се свържете с бебето си, е да му позволите да държите пръста ви, докато го храните от бутилка. Често, когато малките се хранят, те присвиват ръчичките си в юмруци и ги доближават до устичките си. Това им помага да смучат по-ефективно. Ако им дадете пръст, който да държат, това ще им помогне в процеса.

Контактът кожа в кожа също е изключително важен. Независимо какво говорят останалите, кърменето не е единственият начин да се сближите с бебето си.