Държавата с най-дълга продължителност на живота е Япония. Каква е тайната за тяхното дълголетие? Ето някои неща, които научихме!

Искате децата ви да живеят възможно най-дълго и здравословно? Преместете се в Япония! Проучване показва, че децата, родени там, се радват на най-дългата продължителност на живота.

Според даннните японците могат да достигнат до 73-годишна възраст, при това без сериозни заболявания, а общата продължителност на живота е над 80 години. САЩ например бледнее в сравнение с прогнози за добро здравословно състояние до 65 и продължителност на живота от 76 години.

Как го правят японците? Наоми Морияма и съпругът ѝ Уилям Дойл, които са родители и автори на книги, изучавали семействата и децата в японското общество и открили, че доброто хранене, равномерният график, здравословните навици и умерените тренировки са ключът към доброто здраве през целия живот.

Но как едно семейство постига това в ежедневието си? Четете нататък, за да научите как го правят японците и как можете да вместите някои от техните здравословни навици в своя дом и работно място.

1. Дръжте под контрол здравето на детето си

Като родители, понякога стъпваме на пръсти около някои деликатни теми, тъй като се страхуваме да не притискаме децата си твърде много или да не ги накараме да се бунтуват. Морияма открила, че яденето на питателни и вкусни храни у дома е отлична предпоставка децата да развият здравословни хранителни навици по-късно в живота.

Какво означава това? Колкото повече представяте здравословни храни на децата си и се забавлявате при приготвянето им, толкова повече децата ви ще искат и те да правят същото. Ключът е да направите готвенето ангажираща семейна дейност. Проучванията показват, че принуждаването на хлапетата да ядат едни и същи неща и да изяждат всичко, което им е сервирано, е контрапродуктивно, тъй като те ще свързват храненето с дискомфорт и страх.

Психолозите са открили, че когато родителите работят за това да създадат здравословни навици за децата си (не само за храненето), авторитарен подход работи най-добре. Тази концепция е развита през 60-те и се характеризира с това родителите да поставят правила, които се очаква да бъдат следвани.

Но те трябва да слушат и да отговарят на въпросите и притесненията на децата си, както и да подхождат с грижа и стратегия към дисциплината. Тези родители отстояват своето, но не ограничават. Те управляват контрол, но и обясняват рационално.

По отношение на здравословния живот, нищо не е забранено и изборът е многоброен – като всяка от възможностите е съпроводена с подходящо обяснение. В японската култура, родителите развиват здравословно хранене и не се тревожат, когато детето им не иска да опита нова храна, предпочете нещо друго или не желае да изяде цялата си порция.

2. Окуражавайте децата си да опитат нови храни

Децата могат да бъдат доста злояди и своенравни. Освен това вкусът им се променя с времето. Колкото по-рано едно дете е изложено на богат избор от храни, толкова по-положително ще отвръща на новите предложения, които са поставени пред него.

Експертите са съгласни, че колкото по-разнообразно е храненето на детето, толкова по-добро ще бъде неговото здраве. Проучванията доказват, че когато едно дете разчита само на ограничен брой възможности за хранене, то не получава разнообразни хранителни вещества и е възможно да се развият алергии и нетолерантности към някои храни.

Най-добрият начин да накарате детето си да опита нова храна, е да го направите забавно и без натиск. Опитайте се да му предлагате нещо ново и мислете разумно. Може да помогне да дадете на детето си да прочете повече информация в Интернет и да изберете нови храни или рецепти, които биха му харесали.

3. Променете порцията си по японския начин

“Super Size Me” беше не просто популярен филм за затлъстяването в САЩ, но и се фокусира върху това как са нараснали средните порции през последните 20 години. Японските семейства контролират размера на ястията си, като използват по-малки чинии.

Експертите открили, че децата не си сипват големи порции, когато са сами – и избират дори да сложат по-малко храна, ако размерът на чинията е по-малък.

4. Избирайте храни, които са богати на хранителни съставки, с по-малко калории и по-засищащи

Когато се замислите за типичното японско ястие, често се състои от малка купичка ориз, купичка супа и три малки порции гарнитура – най-често риба, месо или тофу и два зеленчука.

Всички ястия са възможно най-малко обработени и добре балансирани. Те са приготвени от висококачествени съставки и са както засищащи, така и вкусни. Не трябва да храните децата си със суши и едамаме, за да бъдат здрави, но ако избирате повече ястия на зеленчукова основа и повече „чисти храни“, те ще бъдат по-сити и по-здрави.

Една от опциите може да включва повече от най-традиционното японско ястие – ориз. Японците разчитат на минимално обработени въглехидрати, за да балансират ястията си по здравословен начин.

Нищо не е забранено на японската маса, но няма да видите често силно обработени храни, пържено или нещо съдържащо трансмазнини.

5. Направете обяда важен

Морияма обяснява, че училищната обедна програма в Япония е добре обмислена и предлага възможно най-полезните храни. Още от ранна възраст децата получават обяд, приготвен от отгледани в местността съставки и приготвян ежедневно в стола на училището.

Не се предлагат нездравословни варианти и това помага на децата да се научат да избират храни, които са питателни и подходящи за тях. Децата също така помагат в изготвянето на менюто, приготвянето на храната и сервирането на обяда. Те изучават съставките в храната, посещават местните ферми, получават инструкции за готвене и учат за добрите обноски на масата.

Тази комбинация ги учи как да избират разумно за себе си и им дават знанията, които са им необходими, за да държат телата и здравето си под контрол.

6. Накарайте детето си да се движи повече

В Япония физическата активност се вмества в живота на децата от най-ранна възраст – 98.3% от децата ходят пеш или с колело на училище, което им помага да достигнат препоръчителните 60 минути умерена двигателна активност за деня.

Морияма обяснява, че тази практика възпитава навици за редовни тренировки. В Япония хората предпочитат да ходят – шофирането не е типична опция.

Световната здравна организация отчита, че ежедневната физическа активност при децата, не само поддържа теглото им в здравословни граници, но и укрепва цялото тяло, подпомагайки развитието на силни кости и мускули, подобрявайки кръвоносната система, паметта и концентрацията и развиването на умения, които са необходими за справянето с психически проблеми като страх, тревожност и депресия.

Дори и децата ви да нямат възможността да ходят пеш на училище, важното е да превърнат движението в свой ежедневен навик. Независимо дали е тренировка по баскетбол след училище или разходка след вечеря, двигателните навици, които са изградени в детството, ще останат за цял живот.