Въпреки че някои жени имат съвсем лека бременност, много други трябва да се борят с какви ли не усложнения и странни симптоми, и най-лошото е, че за някои дори не сме чували.

Днес ще ви запознаем с няколко много редки и необичайни усложнения по време на бременност, които всяка жена се моли да не преживее, но все пак е по-хубаво да сме подготвени:

1. Синдром на Пика

На всички ни е ясно, че бременните жени ядат повече и нерядко им се хапват доста странни неща, но 38% от всички бременни жени искат да ядат направо откачени неща... под „откачени“ нямаме предвид кисели краставички с шоколад, а неща, които по принцип не са за ядене.

Такива са:

  • пръст
  • тебешир
  • боя
  • стъкло
  • лед
  • омекотител за пране
  • тоалетната хартия

Много често апетитът за такива неща изчезва след раждането, но при някои дами се запазва за известно време. Като изключим леда, ако е домашен от хладилника, а не от улицата, всички останали субстанции и продукти не бива да се поглъщат, защото може да се стигне до отравяне. 

Причината за този синдром не е напълно ясна, но се смята, че желанието да се яде повече и по-странни храни е продиктувана от промяната в хормоните, но защо някои жени искат да ядат пръст, си остава мистерия. Ако имате подобен проблем, не бива да се поддавате на желанията си и е най-добре да се посъветвате с диетолог и психолог.

2. Холестаза при бременност

Въпреки че сърбежът по време на бременност е често срещано неудобство, особено силният и натрапчив сърбеж може да е симптом на холестаза.

Холестазата е чернодробно състояние, което се случва в третия триместър. Основният симптом е изключителен сърбеж в ръцете и краката. Причината отново са хормоните, които претоварват черния дроб, а това блокира потока на храносмилателната течност (жлъчка) в жлъчния мехур и води до холестаза.

Холестазата е сериозно състояние, което може да повлияе на черния дроб на бебето и на майката. Понякога дори се налага да се извърши спешно цезарово сечение, за да се избегнат уврежданията. Заболяването засяга 1 на 1000 жени и обикновено отшумява след раждането.

Около 50% от жените, които са имали холестаза по време на първата си бременност, развиват заболяването и при втората.

3. Мелазма

Мелазмата е наричана още „Маската на бременността“, характеризира се с появата на тъмни петна по кожата на челото, бузите и над горната устна. Причината са повишените нива на естрогена, които водят до производството на повече меланин. Мелазмата се среща много често в различни форми и засяга 50-75% от жените. Някои от тях забелязват и появата на дълга, тъмна черта на стомаха си, позната като „линеа негра“.

Хиперпигментацията се дължи и на недостатъчното количество фолиева киселина в организма на бременната, затова е препоръчително да ядете повече зелонолистни зеленчуци, портокали и пълнозърнести храни. Обикновено тъмните петна изчезват след раждането или след като спрете да кърмите.

4. Амниотична болест

Това усложнение е много рядко и причината за него не е ясно установена, но се знае, че не е генетично. За съжаление, няма какво да направите, за да го предотвратите.

Засега науката приема като единствен фактор нарушенията в нормалното протичане на бременността, при която ембрионът бива притискан от матката. В хода на бременността, при неизвестни засега фактори, се предизвиква разкъсване и образуване на отвори по амниотичната мембрана.Често през образувалите се отвори изтича околоплодната течност. Това от своя страна е фактор за развитие на преходен олигохидрамнион, което засяга плода и често става причина за телесни дефекти, като криви крачета. Понякога се прави вътрематочна операция, която освобождава бебето от влакнестата тъкан на матката, която го притиска или се увива около него.

5. Ваза Превия

Едно изключително рядко усложнение, което се среща на 1 от 2500 бременности. При него кръвоносните съдове на пъпната връв или плацентата се намират до отвора на матката, което може да доведе до тяхното лесно разкъсване.

Тъй като пациентките с ваза превия често раждат по-рано от термина, лечението включва почивка и стероиди, които да подпомогнат развитието на белите дробове на бебето. Често се планира ранно цезарово сечение около 35-36-та седмица.

6. Гестационен диабет

Около 9% от бременните развиват гестационен диабет. При него, както и при другите видове диабет, кръвната захар се повишава. Такъв диабет се развива и при жени, които по принцип нямат диабет, но онези, които вече са обременени от това заболяване, са изправени пред по-голям риск да развитият и гестационен диабет. Тъй като заболяването може да навреди и на бебето, трябва да се вземат мерки – правилна диета и повече движение.

7. Хиперемезис гравидарум

Около 70-80% от бременните жени страдат от сутрешно гадене в първия триместър, но само 1-2% от тях усещат какво е хиперемезис гравидариум. Това е усложнение на бременността, характеризиращо се с постоянно гадене и повръщане, предизвикано от всевъзможни дразнители, включително от слюнката. Впрочем Кейт Мидълтън страдаше от същото при първите две бременности.

Обичайният сутрешен дискомфорт не пречи на храненето и е провокиран най-вече от хормонални промени, без опасност за бебето. При хиперемезис гравидарум гаденето и повръщането вървят ръка за ръка, почти целодневно и за много по-дълъг период. Наблюдава се силна дехидратация и неспособност за задържане на каквито и да било храни или течности. Симптомите включват още загуба на тегло, главоболие, умора, замаяност, безпокойство.

Според специалистите причината за това усложнение е повишаването на нивото на някои хормони, най-вече на хормона hcG, който се отделя от плацентата по време на бременност. Обикновено непоносимото гадене трае около 16-20 седмици, но има и жени, които го изпитват по време на цялата бременност.

8. Прееклампсия

Прееклампсията е определяна като всяко повишение на кръвното налягане и появата на белтък в урината, настъпили след двайстата седмица на бременността при жени, които дотогава са имали нормално кръвно налягане. Оставена нелекувана, прееклампсията може да доведе до сериозниусложнениякакто за майката, така и за плода.

От това усложнение страдат 5% от бременните жени. Симптомите са главоболия, размазано зрение, подуване на краката и ръцете.

При случай на прееклампсия майката трябва често да ходи на прегледи или дори да постъпи в болница, ако състоянието ѝ е тежко.

9. Сърдечна болест при бременност

По време на бременност сърцето изпомпва 50% повече кръв, което означава, че е поставено под голямо напрежение. Затова е добре да се прегледате за сърдечни проблеми, преди да забременеете, за да прецените какво можете да направите навреме. Може да се стигне и до инфаркт, ако майката има сърдечен проблем, който не е установен или лекуван.

Рисковите фактори за сърдечна болест по време на бременност са наднорменото тегло, предишни сърдечни проблеми и ако майката е над 35 г.

10. Кръвни съсиреци

Това усложнение е изключително рядко и се среща при 1 от 1000 бременности. Симптомите включват подуване или болка в единия крак, които се влошават при ходене. Оформянето на кръвни съсиреци може да е опасно за майката, затова при такива оплаквания тя трябва да потърси лекарска помощ незабавно. След това ще ѝ бъдат предписани лекарства за разреждане на кръвта, които ще предотвратят образуването на съсиреци и ще премахнат вече съществуващите.