Първият триместър от бременността винаги е изключително тежък! Между сутрешното гадене, изтощението и страхът, че може да се случи нещо лошо на бебчето ви, определено се нуждаете от малка глътка въздух! Първите няколко месеца са толкова жизненоважни за растежа и развитието на бебето и заради трябва да бъдете много внимателни относно това, което пиете, ядете и правите. Някои неща като избягването на алкохола може да са очевидни за повечето жени, но други като добавките с витамин А и слънчевите бани може да новост за вас.

Всеки триместър е също толкова важен колкото предишния, но първият е основополагащ, защото именно това е времето, когато всичко в бебчето ви се формира и започва да се развива. Токсините и инфекциите през това време могат да бъдат особено вредни. Трябва да си почивате, да пиете много вода и да се движите достатъчно и да се стремите да живеете здравословно по време на цялата бременност. Но през това време има и много неща, които НЕ трябва да се правят, а много жени сякаш ги пренебрегват. Уверете се, че следвате тези 15 съвета, докато сте бременна през първия си триместър, за да си осигурите здраво и щастливо бебе! Номер 7 и 12 могат да изглеждат жестоки, особено когато имате нужда най-много от тях, но те са силно препоръчани да се избягват заради здравето на живота, който расте във вас:

1. Избягвайте горещи душове и вани

Разбира се, къпането само по себе си е безопасно, но това, което не е, е взимането на душ или вана за по-дълго време. Също както бременните жени трябва да избягват да седят на силно слънце за дълъг период от време, така и взимането на гореща вана може да повиши телесната температура на тялото на майката до опасни за бебето нива. Това не значи да спрете да се къпете или да взимате релаксиращи вани, просто се уверете, че те не са прекалено горещи. Топлата баня трябва ще бъде напълно безопасна за бебето. Повишаването на телесната температура до над 39 градуса е моментът, в който се появяват рискове. Горещите вани по време на бременност може да звучат положително за силните болки в гърба и подутите крака, но са напълно забранени. Те могат значително да увеличат температурата на тялото, което е опасно за малкото съкровището във вас.

2. Избягвайте лекарства за главоболие, съдържащи адвил

Ибупрофенът, мотринът и адвилът са фантастични лекарства, когато не сте бременна, но когато очаквате бебче, те трябва да се избягват на всяка цена! Направени са няколко проучвания, за да се види дали тези лекарства са опасни за неродените бебета. И отговорът е „ДА“. През първото тримесечие тези лекарства водят до повишен риск от спонтанен аборт. През третото тримесечие - до повишен риск от увреждане на сърцето на бебето, което може да причини сериозни сърдечни и белодробни проблеми. Вместо тези лекарства за болка и главоболие, е добре да опитате такива с Тиленол, етерични масла, да си правите масажи. Разбира се, винаги се консултирайте първо с вашия лекар, преди да опитате нещо ново. И ако получавате ужасни главоболия, той трябва да знае и това.

3. Избягвайте да седите твърде много слънце

Горещо ви е, потна сте и копнеете да се почувствате по-добре в някой прохладен басейн... Може би дори ще се опитате да хванете тен, докато сте в него, но знайте, че слънцето по време на бременност е безопасно само в умерени количества. Прекаленото излагане може да бъде много опасно, подобно на горещия душ или вана, повишавайки телесната ви температура до опасни за бебето нива. Бъдете наясно, че бременните жени също са по-склонни да изгарят на слънце, благодарение на тези страховити хормони, които бушуват в тях. Така че гледайте да носите слънцезащитни продукти и избягвайте прегряването. Най-добрият начин е да разпънете малка шатра на плажа, за да се предпазите от слънцето и да седите в хладната вода на басейна, ако имате достъп до нея. Не забравяйте да пиете много вода, докато сте навън, за да избегнете обезводняване, което пък може да доведе до преждевременни контракции.

4. Не пропускайте пренаталните витамини

Не е необичайно жените да не пият своите пренатални витамини. Обикновено те имат „добра причина“. Например, че са твърде трудни за гълтане, причиняват неразположение или запек. Пренаталните витамини са толкова важни за здравата майка и здравото бебе, че спирането им може да е опасно. Ако витамините ви причиняват запек, посъветвайте се с вашия лекар, за да ви даде такива с по-малко желязо в тях. Ако пък са прекалено трудни за преглъщане, можете да ги срежете на половина, да ги смелите и да ги сложите в кисело мляко или да опитате тези, които могат да се дъвчат. За да избегнете болките в корема, не забравяйте да ги приемете с храна (бисквити, банани и др.). Вашето бебе зависи от тези витамини, за да расте правилно и тялото ви се нуждае от тях, за да продължи да отглежда този малък човек.

5. Не стойте седнала твърде дълго

Когато една жена е бременна тялото й се променя. По начини, както лесно разпознаваеми, така и невидими. В началото на бременността, тялото на жената е заето да се подготвя да помести растящо бебе. Първото тримесечие е време на сериозен растеж, укрепване на сърцето и удвояване на обема на кръвта на жената. Поради увеличаването на обема на кръвта, бременната е подложена на риск от образуване на кръвни съсиреци, ако седи за дълги периоди от време. Возенето в кола може да бъде особено неприятно за краката на бременната, ако тя няма възможност да ги движи. Препоръчва се, за да се предотврати съсирването и за да се поддържа кръвта в краката, бъдещата майка трябва да стане и да се движи на всеки 2 часа, докато пътува. Това не трябва да бъде прекалено голям проблем, като се има предвид, че вероятно ще трябва да се спира често, за да се използва тоалетната. Друга „радост“ на бременността!

6. Има такова нещо като твърде много витамини

Звучи безобидно. Та това са витамини за здраве! Нали са от полза за нероденото бебе? Грешка! Има много строги указания за това колко витамин А трябва да консумира една бременна жена. Има съобщения за случаи на вродени дефекти в резултат на твърде много витамин А по време на бременност. Витаминът може да се намери на много места, за които не не знаете. Например, протеиновият шейк и добавките са склонни да съдържат високи нива на витамин А. Не забравяйте да ги проверите, преди да консумирате, за да сте сигурни, че няма да превишите препоръчителния дневен лимит, а той е 770 микрограма на ден. Ако не сте сигурни дали вашите витамини са безопасни, попитайте лекаря си.

7. Внимавайте със сиренето, което включвате в диетата си

Мекото сирене е изключително вкусно, особено в салата. Но меките сирена не трябва да се консумират от бременни поради рисковете от инфекция с листерия. Листерната инфекция може да бъде опасна, дори смъртоносна за неродените бебета. Най-добре е да се храните с по-твърди сирена, като чедър и моцарела. Други храни, които трябва да се избягват по време на бременност, включват месо от домашни любимци, както и хот-дог.

8. Стойте далеч от бои


Създаването на „гнездо“ за малкото бебче е свързано с почистване, организиране и закупуване на консумативи. Майките буквално не могат да потиснат силното желание да подготвят всичко преди бебето да се роди. Детската стая е най-добрият начин, по който една бъдеща майка може да се подготви и желанието да се направи всичко възможно най-скоро може да накара някои жени само да боядисат стени. Но това е изрично забранено от лекарите. Изпаренията на боята са токсични и могат да навредят на детето ви. Ако те са вредни за възрастните, представете си как биха се отразили на неродено бебе. Вместо да се опитвате да свършите всичко сами, потърсете помощ от семейството, от половинката ви, дори от приятели, които биха се радвали да бъдат от полза.

9. Избягвайте тежките физически тренировки

Правенето на упражнения по време на бременността е фантастично и за майката и за бебето. Ако сте тренирали редовно преди забременяването, можете да продължите и след това с някои промени. Но запомнете, че бременността не е време да опитвате нови или по-трудни упражнения. Въпреки приетото в миналото мнение, че жената трябва да е слаба и крехка, днес лекарите виждат огромните предимства от това, че майката тренира. Не само намалява вероятността от наднормено тегло, но също така намалява шансовете за депресия по време на бременност, което може да помогне за намаляване на депресията след раждане. Упражненията могат също така да поддържа кръвообращението и мускулите силни, за да спомогне за по-лесно раждане.

10. Избягвайте кофеина

Избягването на кофеина изглежда като жестока шега, когато сте бременна и изтощена, но лекарите не препоръчват една жена да пие повече от една чаша кафе на ден по време на бременност. Това е особено важно през първия триместър, но може да се приложи през всички 9 месеца. Кофеинът ускорява пулса, а прекомерните количества са свързани с аборт и ниско тегло на новороденото. Просто не си струва риска, за да получите малко енергия. Преминете на безкофеинови напитки по време на бременността или ако наистина искате 2 чаши на ден, просто пийте по половин кофеиново кафе и половин безкофеиново. Вземането на пренатални витамини, упражняването и здравословното хранене ще помогнат на майката да се чувства по-енергична и по-малко уморена.

11. Приемайте достатъчно калории


Здравословното хранене е изключително важно, по време на бременност. Нарастващото и променящо се тяло на една жена има уникални хранителни нужди, на които повечето бременни не обръщат внимание. Това не е моментът да решите да започнете строга диета или да ограничите калориите и храненията, за да не наддадете твърде много тегло. Ако вашият лекар е загрижен за теглото ви и ви инструктира да ограничите въглехидратите и захарта, трябва да се съобразите с указанията му. Не бива да обмисляте драстично да променяте диетата си, въпреки че трябва да работите упорито, за да ядете по-здравословни храни като плодове и зеленчуци. Строгите диети, които ограничават твърде много калориите, могат да бъдат в тежест за вашето тяло по време на бременността и да причинят проблеми за бебето, което разчита на тези калории, за да може той / тя да расте.

12. Избягвайте приема на антибиотици

Повечето лекари са добре запознати с рисковете, свързани с приема на лекарства по време на бременност. Антибиотиците са добри лекарства за много хора, които имат инфекции. По време на първия триместър на бременността обаче те трябва да се избягват, освен ако не е абсолютно необходимо. Някои видове антибиотици се считат за напълно безопасни по време на бременност, но има и някои, които могат да причинят вродени дефекти. Заради възможните рискове за бебето винаги трябва да се консултирате с вашия лекар преди да вземете лекарството, предписано от друг. Семейният лекар може да е запознат с това кое е безопасно и кое не е по време на бременност, но за по-сигурно можете да се консултирате и с вашия гинеколог. Синусовите инфекции са често срещани по време на бременност благодарение на промяната в хормоните, но използването на физиологичен разтвор за назален спрей и пиенето на много вода понякога може да ви помогне да избегнете инфекция.

13. Избягвайте да чистите котешката тоалетна

Ако сте собственик на котка и сте бременна, може да бъдете изкушена да чистите тоалетната ѝ за по-добра хигиена в дома, но не го правете! Легенчето на котката ви може да бъде място за размножаване на паразитна инфекция, която може да зарази както вас, така и бебето. Токсоплазмозата е именно такава инфекция, с която можете да се разболеете от много различни източници, но по време на бременност котешката тоалетна е високорискова. Ако нероденото бебе се зарази с това паразитно заболяване, то може да се получи загуба на зрение или дори увреждане на мозъка. Най-добре е тази работа да се остави на вашия съпруг или на друг член на семейството по време на деветте месеца бременност. Ако не можете да намерите помощ за почистване на легенчето, носете ръкавици и маска и винаги мийте добре ръцете си след това.

14. Избягвайте да пиете вино
Да изпиете чаша вино по време на бременност може да изглежда безобидно, но лекарите съветват да не го правите. Всъщност няма безопасно количество алкохол, което една жена може да консумира по време на бременност. Трябва да бъде напълно избягвано, за да се пази растящото бебе. Някои специалисти дори препоръчват алкохолът да се избягва няколко седмици, преди да разберете дали наистина сте бременна или не. Жените, които консумират алкохол по време на бременност, излагат бебето си на риск от вродени дефекти, преждевременно раждане и други не леки заболявания. Понякога акушерките казват на майките, които са в последната седмица на бременността, да се насладят на чаша вино, за да ги успокоят и да предизвикат по-бързо раждане, но това не е добър вариант.

15. Не пренебрегвайте знаците на тялото си
 
Първото тримесечие на бременността е едновременно вълнуващо и ужасяващо. От свободата да пиете, ядете и правите каквото искате, се налага да се подготвите за бебе и да откажете рязко всичко вредно. Важно нещо, което трябва да имате предвид, особено в началото, е да не претоварвате тялото си. То веднага ще ви каже, ако има нужда от почивка. Вашето тяло преминава през толкова много, а и самият факт, че у вас живее друг човек може да ви накара да се почувствате уморени, отпаднали, раздразнени и т.н. Много пъти тялото ви ще ви каже кога да забавите темпото, но не чакайте да започнат контракциите, за да спрете да се натоварвате. Почивайте си, когато е необходимо и не забравяйте да се грижите за себе си.