Много майки допускат грешки от незнание или невнимание, които могат да застрашат сигурността на бебето им. Ето защо днес искаме да ви дадем няколко базови съвета, които всяка майка трябва да знае:

1. Не слагай нищо ненужно в креватчето

Не слагай допълнителни одеяла или играчки при детето. Няма значение, че то е още малко и едва се движи. Одеялата и възглавниците могат да го задушат.

2. Никакви дребни играчки

Обикновено на етикета пише дали играчката е подходяща за бебета, но все пак има един тест, който някои майки прилагат: ако играчката може да мине през празно руло тоалетна хартия, значи е твърде малка и не бива да се дава на детето.

3. Не оставяй детето без надзор

Знаем, че е изкушаващо да оставиш спящото бебе, докато ти вършиш друга работа, но те съветваме да не оставяш бебето без никакъв надзор. Най-добре си купи бебефон, с който да чуваш и виждаш бебето, докато ти вършиш останалите си задължения.

4. Обезопаси дома си

Това трябва да бъде направено още преди бебето да се появи. В домовете ни има много неща, които бебето може да погълне. Дръж хапчетата и опасните препарати на недостъпни места и сложи специални заключалки на чекмеджетата, които не позволяват на бебето да ги отваря. Не забравяй да обезопасиш и острите ъгли. Всякакви кристални вази и чупливи неща трябва да бъдат сложени на недостъпно място.

5. Внимавай с твърдата храна

Всички майки са много развълнувани, когато детето им стане на 6 месеца, защото могат да започнат да му дават твърда храна, а не само кърма. Ние те съветваме да не прекаляваш с експериментите, защото детето ти ще опита вкуса на храната за първи път, а някои храни могат да предизвикат алергична реакция. Най-често срещаните алергени са млякото, яйцата, фъстъците, рибата, соята и пшеницата.

Освен това лекарите препоръчват да даваш само един вид храна в определен период от време. Давай на детето си една и съща храна за 4-5 дни, а след това пробвай с друга.

6. Пюретата и бебешката формула трябва да се топлят внимателно

Купа гореща вода ти е достатъчна, за да стоплиш бебешкото мляко или пюрето. Микровълновите не са подходящи, защото те често затоплят храната неравномерно.

Както и да затопляш храната, трябва първо да я тестваш – първо разклати добре шишето и разбъркай добре пюрето, след това капни няколко капки от млякото върху ръката си или опитай пюрето, за да видиш дали не е прекалено топло.

7. Безопасно бебешко креватче

Най-важното правило е да не затрупваш креватчето с излишни неща. Следващото важно правило е да поставяш бебето по гръб. Новороденото винаги трябва да спи по гръб, затова недей да поставяш бебето в друга поза, докато не навърши поне една годинка. Когато започнат да се движат по-активно, бебетата сами намират най-удобната поза за сън.

8. Напиши си номерата за спешни случаи на видно място

Инциденти се случват по всяко време и в такива моменти ни е трудно да си спомним или да потърсим даден номер, затова е добре да запишеш всички важни номера в телефона си и върху листче на хладилника. Запиши си номерата на педиатъра ти, на клиниката, в която сте записани, на токсикологията и т.н.

9. Бъди внимателна, когато бебето е в колата

 

Много е важно бебето да е в столче, което е поставено правилно. И, разбира се, никога не се разсейвай, докато шофираш.

10. Чети листовките и упътванията

Обърни внимание дали медикаментите и продуктите, които ползваш, са подходящи за жени, които кърмят.

11. Научи се да кърмиш детето си, докато си в болницата

Първите няколко дни са много стресови както за майката, така и за бебето. Много е важно бебето да се научи да суче от майчините гърди. Понякога не се получава от първите няколко пъти, затова помоли за помощ, докато има кой да ти помогне. Ако бебето не се научи да суче правилно, гърдите ти дори могат да се инфектират. Използвай изкуствени зърна в краен случай.

12. Опитай се да спиш, докато бебето спи

Никоя майка на новородено не си доспива, а това може до доведе до физическо изтощение и дори депресия. Затова е важно да използваш всяка възможност да си поспиваш. Опитай се да спиш следобед, докато бебето спи, за да имаш сили за нощните хранения.

13. Относно къпането

 

Най-важното правило е никога да не оставяш детето самичко в коритото. Температурата също е много важна – температурата на стаята трябва да е 25 градуса, а тази на водата – 37-38 градуса, а ако е лято, температурата може да е малко по-ниска. Как да провериш дали температурата е подходяща? Или използвай термометър, или натопи лакътя си във водата, за да видиш дали няма да изгориш нежната кожа на бебето. Третият ни съвет е винаги да държиш детето, докато го къпеш.

14. Вярвай на инстинктите си

Майчините инстинкти са много силни, затова, ако се съмняваш, че нещо не е както трябва, вероятно си права. Ако се притесняваш за поведението на детето или за хранителните му навици, по-добре потърси помощ. Няма лошо да питаш и да „досаждаш“ по-често на педиатъра си.