Японските жени са считани за едни от най-красивите и изящни дами на планетата. На тридесет години те изглеждат като на осемнадесет, а на 40 – като на 25. Освен това те са най-дълго живеещите на планетата и имат най-много столетници.

Нека да разберем с какво се хранят и какъв начин на живот водят, защото тези тайни могат да бъдат полезни за много от нас.

Богата и балансирана храна

Много хора погрешно смятат, че японките ядат само суши и ролца от раци. В действителност, тяхното меню е доста разнообразно. Те предпочитат риба, морски водорасли, зеленчуци, соя, ориз, плодове и зелен чай. Тяхната храна е разнообразна и балансирана. В менюто на японците практически няма високо калорични и нездравословни храни.

От голямо значение за тях е свежестта на продуктите в съответния сезон. Освен това, предпочитат сезонна риба, която се лови само по това време на годината. При избора на храна, значение за тях има не само сезонът, но също така и времето. През зимата е прието да се яде месо, риба, топли напитки и супи, а в летните жеги - студени супи, морски дарове, студена юфка и салати.

Методи за готвене

Технологията на японките за приготвяне на храната включва: варене на пара, задушаване, печене на грил, печене с минимално количество масло в специален тиган. Зеленчуците се нарязват по такъв начин, че не само да изглеждат привлекателно, а и бързо да се приготвят. Предимството на тези методи е, че се запазват хранителните вещества на продуктите.
Широко използван е зеленчуковият бульон, като основно хранене. Японските жени много внимателно използват подправките. Всички тези тънкости съхраняват лекотата на храната, тя не натоварва стомаха, черния дроб и бъбреците. Цялата същност на японската кухня е да се подчертае естествената красота, цвета и вкуса на храната.

Култура на хранене

Храненето на японките напомня на ритуал: всичко се случва бавно, нарязват храната на малки парченца, порциите са много малки, чинийките - миниатюрни. Те се стремят към максимално запазване на естествения вкус и външен вид на продуктите, готовата храна почти не се декорира. Не е прието да се смесват различни ястия в едно блюдо – всяко си има свое собствено. Чинията никога не се пълни до ръба. Съгласете се, че при такива правила на хранене, едва ли може да се преяде.

Ориз вместо хляб

На всяко хранене японките ядат ориз, сварен по специален начин: те не го солят и овкусяват с масло. Липсата или малката консумация на тестени продукти допринася за поддържането на хубава фигура.

Закуската - основно хранене

От гледна точка на обема, закуската в Япония е най-богата и обилна. За японките това е основното хранене, което включва няколко различни ястия. Обикновено са: риба, ориз, яйца, супа мисо, соя с водорасли и чай.

За десерт не се поднасят сладкарски изделия

Десерт се предлага рядко и в много малки порции. Представата на японките за сладки неща са много по-различни от нашите: никакви бисквити, маслен крем, сметана, шоколадов сладолед, торти... Японките дори са успели да направят сладолед от ориз (мочи). Като цяло японските десерти са нискокалорични, не много сладки, а може би и не най-вкусните за европейците. Затова пък не натрупват никакви мазнини по корема.