През XXI век жените имат повече права и възможности, но има институции, които продължават да са предубедени към жените, докато други професии и занимание все още се считат за типично мъжки.

Но има жени, които разчупват стереотипите, а ефектът от делата им дълго отеква. Днес ви представяме няколко жени – някои от тях са успели в типично мъжки професии и занимания, други са смели активистки, а трети взривиха интернет с действията си.

Първата жена, която гласува в парламента, докато кърми

Австралийската сенаторка Лариса Уотърс взриви интернет пространството миналата година, като накърми дъщеря си, докато гласуваше за нов законопроект.

Първата майка в космоса

Ана Лий Фишър не е първата жена, летяла в космоса, но е първата майка. Тя е талантлив химик, физик и астронавт. Участвала е в три важни космически програма.

16 години гладна стачка

През 1958 г. индийският щат Манипур приема закон, според който дава изключителни права на силите за сигурност – те могат да арестуват всеки, дори при най-малкото съмнение за незаконна дейност, и да претърсват домовете на хората без съдебна заповед. Този закон води до много безчинства от странна на военните.

Така се стига до касапницата в Малом – на 2 ноември 2000 г., на една автобусна спирка, са разстреляни 10 души без видима причина. Предполагаемите извършители са военни от специалните части. Тогава една жена решава да се опълчи срещу беззаконието, като обявява гладна стачка. Жената е Иром Шармила.

Три дни по-късно тя е арестувана заради „опит за самоубийство“, което според законите на Индия е престъпление, и е принудително поставена на системи. След като е освободена, тя продължава със стачката си и много скоро отново е арестувана. През всичките тези години тя е хранена принудително чрез тръбичка и едва през 2016 г. е освободена под гаранция, ако обещае да прекрати стачката.

Нейната саможертва предизвика много медийно внимание и вдъхнови милиони. През 2014 г., на Международния ден на жената, тя беше обявена за икона на жените в Индия.

Да преплуваш разстоянието от Куба до Флорида на 64 години

Смелост и издръжливост определено са думи, които се отнасят за Дайана Найъд. Тя впечатли всички ни, когато през 2013 г., на 64-годишна възраст, стана не само първата жена, но и първият човек изобщо, който е преплувал разстоянието от Куба до Флорида (цели 180 км) без помощни средства.

Най-възрастната жена в света

Според Рекордите на Гинес най-дълго живелият човек е Жан-Луиз Калмен, която умира през 1997 г. на 122-годишна възраст. Но тя не е известна само с броя на годините си – нейни изказвания се цитират навсякъде по света.

Ето някои от нейните мисли:

  • „Винаги се усмихвайте. Така си обяснявам дълголетието ми.“
  • „Не виждам добре, не чувам добре и не се чувствам добре, но всичко е наред.“
  • „Всяка възраст си има своите радости и проблеми.“
  • „Никога не съм носела спирала – твърде често се смея до сълзи.“

Майъм Биалик

Майъм Биалик става телевизионна звезда още като дете, участвайки в ситкома „Блосъм“. По-късно защитава докторат, омъжва се, ражда 2 деца и се развежда.

Тя не възнамерявала да се връща към актьорството, но в един момент парите не достигат, защото тя издържа цялото си семейство само с учителската си заплата. Тогава решава да участва на 2-3 места, за да закърпи семейния бюджет. И така всъщност получава роля в изключително популярния сериал „Теория за големия взрив“. След това написа книга, а в момента може да се похвали и с популярен канал в Ютюб.