И да – може да ядеш тази захар без чувството за вина, че ще напълнееш!

Със сигурност и ти като всяка една жена най-малко веднъж си търсила алтернатива на бялата захар. Добре познатата "сладка отрова", която добавя сладост към небцето ти, но едновременно с това може да доведе до някои сериозни заболявания, свързани с начина на живот, като затлъстяване, чернодробни заболявания, сърдечни проблеми и диабет в дългосрочен план. Е, със сигурност ще те зарадваме, казвайки ти, че решение има в лицето на кокосовата захар. С повишаване на съзнанието за здраве и все по-голямата осведоменост за това с какво всъщност се храним и как самите ние да живеем по-здравословно, бавно, но славно кокосовата захар се превърна не само в мода сред кулинарните шеф готвачи, но и заема все повече кухненски рафтове в домовете на обикновените хора. А причината е съвсем простичка – много по-здравословната алтернатива на бялата захар.

Но какво всъщност представлява кокосовата захар и защо всички полудяха по нея? Кокосовата захар не е нищо друго освен извлечен и изсушен сок от кокосова палма. А това, че е непреработена, е нейният най-голям плюс и за разлика от обикновената захар тя е в пъти по-здравословна. Искаш ли да научиш повече за тази сладка феерия? Ето шестте неща, които ще те накарат да преминеш от обикновена към кокосова захар още сега:

Кокосовата захар е в пъти по-здравословна

Може и да ти звучи странно, предвид, че все още говорим за захар, но е истина. Тази наситено кафява захар има по-голяма хранителна стойност от обикновената. Кокосовата захар има както фруктоза, така и глюкоза, докато нормалната захар има само глюкоза. Освен това кокосовата захар е с високо съдържание на желязо, цинк, калий, полифеноли, флавоноиди и фибри, докато обикновената няма дори едно изброените. Кокосовата захар е богата и на електролити, които са от съществено значение за поддържане на здравословния баланс, осигурявайки гладкото функциониране на сърцето, нервите и мускулите. В нея се съдържат и много добри нива на калий, магнезий и натрий, което помага за регулиране на съдържанието на вода в тялото. Всъщност кокосовата захар има около 400 пъти повече калий от обикновената захар. Богата е и на много витамин С, който помага за повишаване на имунитета, изгражда устойчивост срещу сезонни заболявания и подобрява текстурата на кожата и косата. Ето защо кокосовата захар има силата да даде тласък на здравето ти.

Има по-малко калории

Знаеш ли, че в 5 грама обикновена захар има около 40 калории. В същото количество кокосова захар има около 20 до 25 калории. Твой ред е да направиш проста равносметка – задоволяващо гладът за сладко и така полезно за тези, които се стремят да отслабнат. Чудно, нали?

Кокосовата захар е чудесна за чревната микрофлора

Кокосовата захар съдържа разтворимите фибри инулин, които са свързани с по-нисък риск от скокове на нивото на кръвната захар. Всички знаем колко добри са пребиотиците за червата - те поддържат храносмилането под контрол, благодарение на което тялото ни функционира много по-добре. Е, инулинът в кокосовата захар действа по същия начин - като пребиотик и предпазва от проблемите, свързани с чревната микрофлора, предотвратява рак на дебелото черво, подобрява храносмилането и метаболизма, помага за поддържане на здравословно ниво на кръвната захар.

Чудесна е за готвене 

Кокосовата захар има подобна текстура на кафявата захар и е чудесна за печива, тъй като има лек, но отличителен вкус, който е близък до меласата. Единственият малък минус е, че отнема малко повече време, за да се разтопи в сравнение с друга захар и придава лек кафеникав оттенък на ястията. Освен това кокосовата захар не е рафинирана, не съдържа костен овъглен, което я прави предпочинан и търсен вариант за вегани и вегетарианци.

Контролира нивото на кръвната захар

Кокосовата захар е с нисък гликемичен индекс. Този индекс е измерване, което оценява храните, съдържащи въглехидрати, заедно с тяхното въздействие върху нивата на кръвната ни захар и глюкоза. Може би ще бъдеш шокирана да разбереш, че кокосовата захар се нарежда на 35 място в индекса, за разлика от обикновената захар, която е между 60 и 65. Любопитен факт е, че GI на кокосовата захар е донякъде близък до GI индекс на пресните плодове, който е около 25.

Кокосовата захар ПАСИФЛОРА се извлича от ароматния нектар на цветовете на кокосовата палма, който кристализира в сладки гранули. В районите на Южна и Югоизточна Азия, където флората изобилства от кокосови палми, местните използват този вид захар като традиционен заместител на добре познатата бяла захар. Добива се по традиционна технология, която не се е променила от векове. С нея съвсем спокойно те подслаждат кафето или чая си, добавят в любими сладкиши и десерти. А най-хубавото е, че количеството е абсолютно същото като на обикновената захар. 

Кокосовата захар ПАСИФЛОРА е с деликатен аромат на карамел и ванилия и с нейна помощ би могла да приготвиш неустоими рецепти като например тази за Шоколадова палачинкова торта с кокосова захар.

Сега, след като погъделичкахме ума ти, е време да ти представим нещо и за сетивата - а именно две изкусителни рецепта, в които сме сигурни, че небцето ти ще се влюби!

Блонди с кокосова захар, ядки и берита

Съставки:

• 1/3 чаена чаша масло, разтопено
• 1 чаена чаша кокосова захар ПАСИФЛОРА
• 2 големи яйца + 1 жълтък
• 1 1/2 чаена лъжица ванилов екстракт
• 2 1/4 чаена чаша брашно
• 2 чаени лъжици царевично нишесте
• 1 чаена лъжица бакпулвер
• щипка сол
• 1/2 чаена чаша сурово кашу, нарязано на едро
• 1/2 чаена чаша бял шоколад, нарязан на едро + още малко за декоририране (по желание)
• 1 чаена чаша замразени берита 

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и застелете с хартия за печене квадратна тавичка с размер 23х23 см. В голяма купа разбийте разтопеното маслото със захарта и след като сместа стане еднородна, прибавете яйцата 1 по 1, докато се поемат напълно. Добавете жълтъка и ваниловия екстракт и разбъркайте отново. В друга купа смесете брашното, нишестето, бакпулвера и солта.
Започнете да прибавяте постепенно сухите към течните съставки при непрекъснато бъркане. Когато тестото е готово, прибавете ядките, шоколада и замразените берита. Разбъркайте внимателно и сипете в подготвената тавичка. Заравнете повърхността - не е нужно да е абсолютно равномерно. Печете за около 30-40 минути, като проверявате с клечка дали е готово. Извадете готовото блонди от фурната и оставете да се охлади. По желание, през това време разтопете на водна баня малко шоколад и полейте десерта с помощта на лъжица. Сервирайте блондито, нарязано на квадратчета.

 

Сурови бонбони с шамфъстък и кокосова захар

Съставки:

• 200 г суров белен шамфъстък
• 50 г сушени червени боровинки
• 2 супени лъжици кокосова захар ПАСИФЛОРА
• 2-3 супени лъжици портокалов сок

Приготвяне:

Смесете натрошените ядки, нарязаните на ситно боровинки и кокосовата захар. Добавете портокаловия сок и разбъркайте. Прибавете и тахана и омесете добре. Оставете в хладилник за 30 минути. Оформете с лъжица кръгли бонбони. Може да ги оваляте в ситно натрошен шамфъстък или в кокосови стърготини. Да се съхраняват на сухо. Поради естествения си произход е възможно след отваряне да се втвърдят.

 

Ех, ако можехме целогодишно да усещаме галещите лъчи на слънцето, да чуваме шума на морето и да вдишваме аромата на кокос... Животът щеше да е доста по-сладък и лек, нали? Е, с натурална кокосова захар ПАСИФЛОРА Крина вече е възможно.