При конфликт с децата ни често правим необмислени неща. И тези наши необмислени постъпки могат да влошат ситуацията. Ето кои са шестте най-чести грешки на родителите, които трябва да избягваме по време на конфликт с детето:

1. Даваме оценка на детето си, а не на постъпката му.

„Ти си ужасно дете!”, „Лошо момче!” Децата са добри, просто някои техни постъпки са лоши. Така че при конфликт оценявайте постъпката му, а не детето си като човек. В противен случай детето ще започне да се съмнява във вашата любов към него.

2. Използваме преимуществото на възрастните.

Понякога родителите отнемат от ръцете на детето някоя забранена вещ и я поставят някъде на високо. Тогава в детето се поражда чувство за непълноценност, то се обижда и започва да се ядосва. А родителите, вместо да поговорят спокойно с детето, го оставят само в стаята, за да помисли за поведението си.

3. Манипулиране с натиск на материалното.

Често срещан пример е, когато по време на конфликт, родителите заплашват, че няма да купят обещаната играчка или сладост. Понякога по този начин се случва да получим бързо резултат, в който детето започва да се държи добре. Но по този начин получаваме послушание от страна на детето, защото то си мисли, че по този начин родителя ще му купи желаната играчка, а няма да мисли над лошото си поведение.

4. Агресия, физически наказания, крясъци, ругатни...

В подобна ситуация детето възприема този модел на поведение и си вади заключение, че винаги е прав онзи, който е по-силен, който е по-агресивен. Или другата крайност е детето да изпитва страх от подобно поведение от страна на родителите си и цял живот да гради отношения върху чувството на страх.

5. Да карате детето да иска прошка за всичко, което е направил, а вие от своя страна да не го правите.

Ако искате детето ви да се извинява и да иска прошка за всичко, което е направил или не е направил, то по-добре самите вие му дайте пример. Само с личен пример можете да научите детето искрено да иска прошка, а не механически.

6. Публично наказание


Да наказват и възпитават са неща, които родителите трябва да правят в рамките на дома, а не пред очите на чужди хора, защото по този начин можете да унижите детето си пред напълно непознати. А в очите на същите тези непознати, вие ще изглеждате като лош родител, който няма нерви и търпение, за да остави детето си да се радва на детството си, да прави бели и пакости.