Тези съвети ще са от полза за семействата, които скоро очакват второ дете. Каквото и да мисли първородното ви дете за бъдещото си братче или сестриче, колкото и да се готвите към появата му, детската ревност ще навести и вашия дом. Колко силна ще е тя и колко интензивно ще се проявява зависи от родителите. Затова, преди да се появи второто дете в семейството ви, поговорете добре с по-големия си син или дъщеря. И за да ви помогнем, сме събрали няколко съвета за това, как да го направите правилно:

1. Ако ви предстои да дадете по-голямото си дете в детска градина или да го преместите в друга стая, постарайте се да го направите няколко месеца преди появата на второто дете или няколко месеца след това. Най-важното в случая е тези събития да не съвпадат като време, тъй като рискувате детето да изтълкува погрешно ситуацията - все едно искате да се избавите от него преди появата на второто дете.

2. Не лъжете детето, не го залъгвайте с истории за това, колко весело и приятно ще е, когато се появи братчето/ сестричето. Бъдете честни. Обяснете му, че новото бебе ще дойде на този свят съвсем малко и безпомощно, че то ще има много по-голяма нужда от мама и вниманието ѝ, че през първите месеци то само ще плаче и спи, а после постепенно и бавно ще се учи да ходи и говори. В случая е много важно голямото ви дете да не се разочарова, когато вместо весело, тичащо и играещо братче, от родилното донесат малък пищящ вързоп, който дори не може да отвори очичките си.

3. Не спирайте да подчертавате, че голямото ви дете е ваш помощник. Не спирайте да повтаряте че без негова/ нейна помощ не бихте могли да се справите. Но внимавайте, след като се появи второто дете, не карайте насила по-голямото да ви помага. Молете го, убеждавайте го, но не го карайте да прави неща против волята си.

4. Съветвайте се с по-голямото си дете за това какви дрешки да купите на бебето, какви цветове да са, къде да поставите детското креватче и други важни въпроси. Уважавайте мнението му и се постарайте да се съобразявате с него. Това ще помогне на детето да се почувства нужно и въвлечено в предстоящите събития.

5. След като новия член на семейството се появи на бял свят, постарайте се да предизвикате интереса на по-големия батко или каката към бебето. „Погледни, колко е малък”, „Виж колко смешно смуче биберона си”. Ако не забележите симпатия в погледа на детето, не бързайте да се разстройвате. Засега бебето е непознат човек за него/ нея. С течение на времето всичко ще се оправи.

6. Не позволявайте появата на бебето да разруши семейните ви традиции с по-голямото. Не спирайте да четете приказки преди лягане, правете палачинки в събота сутрин, разхождайте се и пишете заедно домашните. Нека през това време за бебето се грижи бащата, а вие винаги се старайте да отделяте малко време само за вас с голямото ви дете.