Разведох се след 2 години брак. Някои ще ме критикуват, защото за такъв период от време не можело да научиш нищо, но това не е така. Разбрах много важни неща, които искам да споделя с теб. Искам да споделя грешките, които направих по време на брака си, защото може би един ден ще са ти от полза.

1. Хората не се променят

Запомни го! Хората порастват, променят отношението, но ако партньорът ти е по-голям от теб, няма да се промени. Или приеми половинката си, или не.

Най-голямата грешка е, че се надявах, че този човек ще се промени, че аз също ще го направя. Не прави това! Не се опитвай да променяш себе си, защото той няма да го направи.

Ако наистина го обичаш, недостатъците му няма да са толкова натрапчиви. Ако са, то знаеш изхода.

2. Да се срещнете по средата - това е усилие за двама души

Уча се да прилагам това правило и днес. Ето пример: ако банята е чиста, мъжът ти ще е щастлив. Ако хладилникът е пълен с нещата, които обичаш, ти ще си. Въпреки това, ти не обичаш да чистиш, а той - да пазарува, но го правите един за друг. Това означава да полагате еднакви усилия във връзката. Това е първата стъпка към щастлив брак, но липсва ли тя, то и бракът ви е обречен.

3. Не е нужно да правиш всичко

Само защото можеш много неща, не означава, че трябва да ги правиш. Давай и на мъжа си да ти помага, като да отваря консервата, да изхвърля боклука, да пуска прахосмукачка. Остави го да бъде мъж.

Моят проблем беше, че “уж” знаех всичко по-добре. Опитвах се да контролирам всичко, но изведнъж това стана проблем. Разделете си задълженията, за да сте равни, и всеки да се чувства добре, защото мъжете са силния пол, а ние? Ние сме жени и ни трябва силен и отговорен мъж.

4. Мълчанието не помага

Аз съм разговорлива и това е най-голямото наказание за мен. След големи спорове, спирах да говоря с мъжа си, защото исках той да направи първата крачка към сдобряването ни. Мислех, че ще пита защо мълча. А, това, мила, повярвай ми е толкова погрешно мислене.

Колкото и да си обидена, поеми си въздух и говори с него, за да разрешите проблема. Не бъди мълчалива! Той няма да разбере за проблемите ти, ако не му ги споделиш.

Мълчанието не е решение, то прави нещата още по-сложни. Седнете и поговорете!

5. Емоциите могат да разрушат всичко

Поеми си въздух, брой до 10 и едва тогава говори. Не го прави преди това, ако в теб бушува ураган от емоции. Ще съжаляваш. Научи се да ги контролираш. Премисли върху думите си и тогава ги изречи. Не се карай. Не викай. Така ще избегнете много караници.

6. Няма такова нещо като прекалено много любов

Човекът до теб има нужда от цялата ти любов, защото ти дава своята. Той те обича, независимо от нещата, които правиш и казваш. 

Любовта може да се покаже по различни начини - с думи, с действия... Не я крий, а я изразявай. Защо ли? Тя дава сила и самочувствие. Моята грешка бе, че я показвах към всички, но не и към него.

Извод: Не съжалявам за нищо, което се случи. Не само аз бях тази, която правеше грешки. Това преживяване ме направи по-силна, смела и мъдра. Позволи ми да се погледна отстрани и да мисля за неща, за които преди съм мислила, че са незначителни.