Какво се случва в отношенията между мъжа и жената, когато внезапно станат родители? Споделяме ви историята на една майка, която е намерила правилните пътища, за да съумее да запази любовта си след раждането на първото дете.

"Ако приличате на мен, първите няколко седмици след раждането на бебето ви ще бъдат малък хаос. Най-вероятно ще сте щастливи, че най-накрая виждате детето си и 9-месечния товар е излязъл. От друга страна, ще трябва да се срещнеш с черти от характера си, които не познаваш. В добавка ще дойде и недоспиването. Ако всичко това е случва с половинката ви, ще настъпят промени и там. Ще бъдат хубaви и и не чак толкова.

Няма по-голямо чудо от това да видите „общия си проект“, да го прегръщате и да се грижите за него. Но има толкова много стряскащи емоционални моменти, които не сте очаквали. Бебето се разболява, а сънят е някаква мечта. Това ви е достатъчно, за да загубите баланса си, повярвайте. Интензитетът, с който се случват нещата, ще ви помага да търсите стабилна почва заедно, което е много полезно. Не са изключени кавги обаче. Вие вече не сте просто двойка – той е баща, а вие - майка!

Ето как може да повлияе родителството на връзката ви.

Кавги

Първите няколко дни, след като родите са много емоционални, напрегнати и малко стряскащи. Дори най-любящата двойка ще изпита сътресение и това е абсолютно нормално. Ще усетите колко често спорите за нещо глупаво и незначително, на което след това ще се смеете. Постарайте се да не задълбавате.

Ще откриете неподозирани неща един за друг

С първия си съпруг осъзнах, че той няма никакво намерение да ми помага в отглеждането на бебето. Особено в началото, когато нещата бяха изключително трудни. С настоящия си съпруг усетих подкрепа, разбиране и грижа не само за бебето, но и към мен. Това ме накара да се влюбя още по-силно в него.

Изправяте се пред нови предизвикателства

И тук не се намесва това колко се обичате, а какви характери сте. Най-важното е да се справите като екип. Изправяйки се пред непознати, предизвикателни дейности, трябва да знаете, че имате стабилно рамо до себе си. Безсънието е най-лошият съветник и ако не се подкрепяте, има опасност да стигнете до сериозен проблем.

Откривате нови начини на интимност

След първите седмици от раждането нямах никакво желание да правя секс. Това също е нормално. Което означава, че имате избор – или да намерите нови начини на интимност, или да се изпокарате. Ние започнахме да се прегръщаме повече и беше прекрасно! Съпругът ми ми правеше масажи, а когато имаше време, аз му готвех любимото хапване.

Нямате време за себе си

Най-важното нещо е да бъдете тактични един към друг. В опитите си да подредите деня и бебето да е наред, изникват всякакви непредвидени неща – ходене до магазина, до аптеката, готвене, къпане (на бебето) и какво ли още не. Много е важно в тези ситуации партньорът ви да е до вас и да може да реагира. Когато вижда, че имате нужда от душ, преобличане или дрямка – просто да поеме щафетата. Наблюдавайте се и се грижете и един за друг.

Не се забравяйте

В първите няколко седмици ще разберете кое е приоритет и кое е по-надолу в списъка. Не се измествайте един друг взаимно. Не си мислете, че трябва постоянно да сте вкопчени в бебето. Намирайте време да си покажете любов, защото ако не го направите, може да се отрази много пагубно на отношенията ви. Вие сте родителите на това дете, а те трябва да бъдат щастливи."

С появата на детето ви ще преоткриете партньора си. Себе си също. Вариантите са два – да разберете каква късметлийка сте или точно обратното. Пожелавам ви да съумеете да направите това време щастливо и приятно, защото то е именно такова. Наблюдавайте се, радвайте се и мислете един на друг.