Когато някой "разголи" душата си пред вас, често не знаете как да реагирате. В резултат на това човекът, който ви е помолил за помощ, остава без такава. А вие в никакъв случай не сте искали да лишите съзнателно ближния си от вашето внимание и подкрепа. Как да избегнете такива грешки?

Ето кои фрази не биха помогнали на събеседника ви да преодолее трудностите и как никой няма да ви нарече безразличен и бездушен робот.

„Не се притеснявай!”

Ако някой се тревожи, значи има причина за това. И командата да спре да се притеснява изобщо не помага. Той се нуждае от подкрепа, от възможност да поговори с някого.Така че ако чуе:”Не се притеснявай!", по-скоро ще му прозвучи като: "Не ми пука за теб".

"Всичко ще бъде наред!"

Може би. Но кога и как? Ако всичко наоколо се срине, историите за позитивно мислене изглеждат като подигравка. Човекът има проблем и той не знае как да го реши. Психолозите са сигурни: едно необосновано твърдение не е най-добрата помощ.

„Дръж се!”

По-лошо от това може да бъде само "Потърпи!". В отговор на своето емоционално излияние, разстроеният получава не лъч надежда, а призив да се запаси с повече сила преди още по-големите изпитания. Кой би искал това?


"Другите са още по-зле ..."

Вие се опитвате да омаловажите трудната ситуация, в която човекът е попаднал. Само че е малко вероятно това да предизвика у него същите емоции. Тези, които имат затруднения тук и сега, няма нужда да разнищват чужди проблеми. Оставете темата за по-добри времена.

 „Ти просто трябва ...”

... Да си починеш, да поспиш, да послушаш музика, да отидеш на кафе и така нататък ... Списъкът на заучените дежурни съвети не върши работа. Да направи тези простички неща и всичко ще се реши от само себе си. За съжаление, не се получава така.

„Спри да плачеш!”

Естествената реакция на тялото към стреса не може да бъде спряна от една хладна заповед. Това отдавна е доказано: сълзите са начин да се отървете от натрупаните отрицателни емоции. Защо да се лишавате от тази възможност? В такива моменти е по-добре да не казвате нищо.

„Изглежда се справяш добре!”

Такива преценки ще предизвикат само гняв. Така демонстрирате, че споделящият своята слабост не е оправдал вашите очаквания. Съвсем безсмислени са ненужните обобщения: това е провал, а това - успех. Животът е променлив.

Как да изразим своята подкрепа?

Правилната реакция и думите, казани на място са способни да правят чудеса. Човек, който е изправен пред трудности, ще почувства вашата подкрепа и съпричастност, ако:

• Покажете, че го разбирате, че сте го чули ("Разбирам те!");
• Разкажете за подобна ситуация от вашия личен опит с пример за разрешение (просто се въздържайте да се себеизтъквате, бъдете деликатни);
• Дайте му да разбере, че той не е сам и че сте готови да споделите с него проблема ("Ние ще се справим заедно!");
• Кажете, че за да му олекне и се почувства по-добре, трябва да мине малко време, че всички проблеми рано или късно остават в миналото;
• Предложете своята помощ, попитайте го какво може да направите в тази ситуация;
• Опитайте се да го развеселите и му напомнете как преди вече е "излизал от водата сух" ("Имал си и по-лоши времена, помниш ли как ...");
• Направете му комплимент и обърнете внимание върху силните страни на събеседника си;
• Намалете чувството му за вина, иначе то ще наруши реалния поглед върху ситуацията ("Не си виновен за случилото се. Нека помислим как да го поправим");
• Да се отзовавате по всяко време на деня или нощта във всяка точка от света!