Силната жена прави тези няколко неща:

1. Скъсва се от работа. Има дни, в които би предпочела да изключи алармата и изобщо да не стане от леглото. Дни, в които би избрала да спи до обяд, поне. Но никога не го прави – тя става, облича се и е готова за поредната борба. Има непоклатима бизнес етика и на нея може да се разчита.

2. Тя не търпи хора, които я мачкат. Няма значение, че познава този човек от много години. Ако той се превърне в източник на стрес, ако я тормози и ако не я оценява – тя ще си тръгне, защото не търпи такава енергия в живота си. Не позволява да я мачкат и знае, че такива хора нямат място в живота ѝ.

3. Тя обича себе си. Силната жена също има комплекси, като всички останали, но не позволява да я спират да прави това, което иска. Дори да не е на върха, дори да не е в най-добрата си форма, тя е уверена в себе си и знае, че е красива. Знае, че има стойност.

4. Тя открито изразява емоциите си. Тя не се притеснява да плаче и да бъде открита, защото знае, че за да проявиш „слабост“, също се изисква сила на духа. Въпреки че не ѝ е лесно, тя предпочита да бъде себе си и да остане вярна на истината.

5. Не я е страх да прекрати токсична връзка. Силната жена не се страхува да бъде сама, тя всъщност предпочита да е необвързана, отколкото да е в капана на нещастна връзка, в която не я оценяват. Очакванията ѝ към мъжете са високи, но очакванията ѝ към самата нея са още по-високи.

6. Грижи се за емоционалното си и психическо здраве. Тя не трупа тревогите в себе си, а ги споделя. Когато усети, че не може повече – взима си почивка. Силната жена се грижи и за душевното си спокойствие, защото знае, че заслужава да е щастлива.

7. Тя помага на другите жени. Дори понякога да изпитва завист, тя не го показва и не позволява на тази емоция да замъгли преценката ѝ. Вместо да се отнася с другите жени като с нейни конкурентки, тя предпочита да ги възприема като свои сестри. Тя им помага, възхвалява ги и ги насърчава да мечтаят, вместо да се опитва да ги стъпче.

8. Тя вярва в себе си. Силната жена никога не губи надежда и вярва, че ще успее. Може и да се проваля понякога, но винаги се изправя. И ще продължава да върви и да се опитва, докато достигне целта си, защото тя просто никога не се отказва.

9. Тя умее да казва „не“. Да, силната жена често се нагърбва с много отговорности и задачи, но тя много добре знае, че няма суперсили. Понякога ѝ се налага да отказва на приятелите си и не се страхува да откаже на шефа си, който ѝ е поискал поредната бизнес услуга в извънработно време. Тя знае колко работа може да поеме и не се притеснява да каже „не“. Силната жена може да отстоява себе си.

10. Тя сама се грижи за себе си. Силната жена знае, че единственият човек, на когото може да разчита безрезервно, е жената в огледалото. Затова сама изкарва парите си, сама плаща сметките си. Отнася се със себе си като своя най-добра приятелка. Силната жена е независимата жена.

11. Но и не се страхува да поиска помощ. Силната жена знае пределите си, знае в какво е добра и в какво не чак толкова. Тя знае, че няма нищо срамно да поиска помощ. Никой не е добър във всичко, така че това не е проява на слабост.

12. Тя говори открито. Силната жена не се притеснява да си дава мнението, независимо дали ще се хареса на хората около нея, или не. Важното е, че това е нейната истина и тя вярва в нея. В същото време тя уважава чуждото мнение, но не се прекланя пред него.

13. Тя е мила и възпитана. Не, силната жена не е кучка. Тя не е агресивна, шумна и много устата. Силната жена успява да излезе от всяка ситуация с достойнство. Ако се намира в една стая с човек, когото не харесва, тя ще излезе от ситуацията с усмивка, без да потъпква чуждото достойнство. Тя се старае да е винаги мила с хората и първо ги опознава, преди да ги съди.

14. Тя може да се защитава. Да, тя се старае да е мила и мрази агресията, но може да защити себе си, ако някой прекрачи чертата. Силната жена може да отстоява себе си и мигом би защитила приятелите и роднините си.

15. Тя не спира да се развива. Силната жена не витае в облаците, тя има реална представа за себе си и знае върху какво трябва да работи повече. Тя израства с всеки ден.

16. Тя се справя и в най-трудните дни. Има дни, в които и силните жени се чувстват обезсърчени, когато нищо не върви, но дори тогава силната жена не пада духом, дори с малки стъпки – тя ще пребори проблема.