На всеки се е случвало да изпадне в безизходица и да се чувства напълно безсилен. В такъв момент приятелите и семейството ни идват на помощ.

Днес сме подбрали няколко истории за доброто, които ни карат да вярваме, че нищо не е невъзможно, ако сме обединени.

1. Мъж със синдром на Даун загубил цялата си филмова колекция при пожар. Колекцията му била много скъпа за него, затова едни добри хора му помогнали да я възстанови.

34-годишният Марк Орсило страда от синдрома на Даун и едно от най-ценните неща в живота му е филмовата му колекция, събирана дълги години. Той имал над 300 филма. Когато къщата на Марк изгоряла, заедно с много други къщи в квартала, колекцията му била напълно унищожена.

Сестра му Даниела Дивайн разказва, че Марк със сълзи на очи ѝ споделил за загубата си. Тя решава да разкаже историята му онлайн и да помоли хората да дарят стари DVD-та, ако имат такива, за да възстановят колекцията на брат ѝ. Не само че колекцията му е възстановена, но добрите хора събират и 10 хил. долара, за да може семейството на Марк да построи наново къщата си.

2. Едно момиче помолило интернет потребителите да открият камионче играчка, което вече не се произвежда, защото брат ѝ го искал за Коледа.

Катрин има 25-годишен брат – Марк, който е умствено изостанал и психически разсъждава като 5-годишно дете. Всяка Коледа Катрин му подарява една и съща играчка – полицейско камионче, което започва да се произвежда през 2000 г. Марк има цяла колекция такива камиончета и е много наблюдателен, затова веднага разбира кога камиончето е евтино копие на оригинала.

Катрин и семейството ѝ купували такива камиончета през последните 17 години, но наскоро те били спрени от производство и никъде не могли да намерят още бройки.

Затова Катрин се обърнала за помощ към интернет потребителите. Хиляди хора започнали да търсят това камионче онлайн или в домовете си. Не след дълго компанията производител научава за историята и сама обещала да провери всеки склад и да изпрати всяко едно камионче, което намерят, за да може семейството на Катрин да има запас за следващите години.

3. Интернет потребители събират повече от 350 хил. долара за старец, който продава сладолед.

Джоел Сервантес Мачиас от Чикаго един ден забелязал беден старец, побутващ количка за сладолед. Всички го подминавали, а Джоел изпитал състрадание към човека. Той си купил 20 сладоледа и след това започнал кампания за събирането на пари, с които да помогне на стареца. Джоел искал да събере само 3000 долара, но хората толкова се трогнали от историята му, че за 4 дни събрали цели 350 хил. долара!

Оказало се, че съпругата на стареца е болна, а дъщеря им е починала, затова той трябвало да се грижи за малките си внучки. Старецът споделя, че ще похарчи парите, за да подсигури момичетата, а останалите пари ще раздаде на други хора в нужда.

4. 9-годишно момче поканило 30 души на рождения си ден, но никой не дошъл, затова баба му помолила за помощ онлайн.

Второкласникът Джералд Хамилтън поканил 30 души на рождения си ден и 12 от тях се съгласили да дойдат, но на самия ден никой не се появил. Майката на момчето се обадила на родителите на поканените деца, но всички те измислили някакви оправдания или директно ѝ казали „Детето ми не може да бъде приятел с вашето, защото синът ви е различен“. А причината за това е, че Джералд е трябвало да претърпи няколко мозъчни операции и вследствие на това умственото му развитие се е забавило, но Джералд е едно много мило дете, което копнее за приятелство с други деца.

Баба му решава да публикува историята му във Фейсбук и помолила познатите си да честитят рождения ден на внука ѝ. Много скоро полицаи и едно полицейско куче се появили на прага на семейството и поканили Джералд да отпразнува рождения си ден с екип от пожарникари и полицаи, които направили празникът му много по-забавен. Джералд получил и над 1000 картички, множество подаръци и покани за рождени дни.

5. Мъж се канел да се самоубие, скачайки от покрива на висока сграда, но преминаващите хора го убедили да не го прави.

В град Спрингфийлд, САЩ, един мъж мислел да се самоубие, хвърляйки се от покрива на висока сграда. Полицаите прекарали 15 часа, опитвайки се да го разубедят, но той не искал да говори с тях.

Преминаващите хора също решили да помогнат и десетки души се събрали пред сградата с надписи като „Всичко ще бъде наред“, „И аз съм преминала през същото“, „Ти не си сам“, „Грижа ни е за теб“. Дори пели песни като “Lean on Me” (Опри се на мен) на Бил Уитърс, за да му вдъхнат надежда. 6 часа по-късно мъжът сам слязъл и бил отведен в болница.

6. Хора купили протеза за куче, което загубило лапите си, след като попаднало в капан за мечки.

Форест се разхождал из гората, когато попаднал в капан за мечки. Колкото повече се борел, толкова повече капанът се затягал около него. Кучето прекарало цели 2 седмици в капана и за да оцелее, ядяло от кората на близкото дърво и ближело сняг. Когато Форест най-накрая бил открит, той бил на прага на смъртта. Две от лапите му трябвало да бъдат ампутирани.

Историята става популярна онлайн и много хора се трогват. Те успяват да съберат достатъчно пари за операцията на Форест и за нови протези, с които да ходи. Днес кучето тича щастливо с новите си крака.

7. Глухоням мъж помолил хора от различни държави да му помогнат да предложи брак на приятелката си.

Украинката Ана Давиденко, която била на почивка в Банкок, споделя едно необичайно предложение за брак, в което взела участие: „Днес към мен се приближи един мъж. Написа нещо на телефона си и ми го показа: „Аз съм глухоням и исках да те питам откъде си“, казах му, че съм от Киев, Украйна. Написа ми, че не може да говори и не чува, но приятелката му може. Искал да ѝ предложи и искал тя да чуе предложението му. Той събра шестима души от различни държави и когато приятелката му пристигна, всеки от нас произнесе предложението му на различни езици. Всички се разплакахме, защото беше невъзможно да сдържим емоциите си. В такива моменти осъзнаваш, че граници наистина няма. Няма. Границите си ги поставяме самите ние.“

Бонус: Жени войници кърмят в униформи

Фотографката Тара Руби някога служела във военновъздушните сили на САЩ, но наскоро разбрала, че в поделението в Ел Пасо, Тексас, са обособили специална стая за кърмене. Преди това такива стаи нямало във военните поделения и това било голям проблем за майките в армията (напомняме, че в САЩ нямат отпуск по майчинство). Тогава Тара Руби решава да направи нещо, за да подкрепи идеята и да насърчи обособяването на такива стаи и в други военни поделения. Чрез Фейсбук потърсила кърмещи майки в армията за специална фотосесия. 10 жени се отзовали на молбата ѝ и трогателните снимки били заснети.