"Най-важното нещо е да се наслаждаваш на живота си. Да бъдеш щастлив. Всяка една минута от него."

Проучвания показват, че постигането на положителна нагласа към живота може да направи така, че да повярваш в постигането на целите си, отношенията с околните ти да станат още по-прекрасни, а ежедневието ти да се улесни и да ти носи по-голяма радост. И това не е всичко – знаеш ли, че всъщност ние, хоората, можем дори да научим умовете си да мислят по-позитивно? Разбира се, това изисква малко дисциплина и редовна практика, но повярвай, наистина си заслужава! Ето какво трябва да направиш:

1. Спри да се сравняваш с другите

Животът не е конкуренция с околните, а твоето израстване и пътуване. Пътят на всеки от нас е различен. И дори когато хората споделят общи цели, те достигат до тях по уникални начини. Така че, вместо да се разсейваш и дразниш от постиженията на някой друг, насочи цялата си енергия към постигането на твоите собствени цели!

2. Помогни на някого

Оказва се, че доброто дело не помага само на човека, към който е насочено, но и на този, който го прави. Редица изследвания доказват, че добрата подбуда има положителен ефект върху мозъка и здравето на човек. Някак заразно е, когато тези добри вибрации се разпространяват по между ни и ни карат да се чувстваме като прегърнати от някой, който наистина ни обича, нали? Нима има човек, който да не иска това?

3. Общувай с любимите си хора

Всички сме наясно, че ние, хората, сме социални създания и голяма част от нашето щастие зависи не от кой да е, а именно от любимите ни хора. Какво означава това? Отговорът е много простичък – всеки има свой собствен арсенал от позитивизъм, който просто трябва да включи, когато има най-голяма нужда. Затова винаги, когато почувстваш, че нещо не е както трябва, че никой не те разбира и че целият свят е сякаш срещу теб, позволи си да бъдеш завладян от щастието - обади се на обичан от теб човек, изпрати му любимия си стикер, кажи му колко много го обичаш и държиш на него с гласово съобщение, изпрати му видео, в което просто му казваш, че той е наистина важен за теб... Възможностите днес са безкрайни. А най-важното е, че това твое действие ще усмихне нечий ден и ще бъде предадено нататък.

4. Научи се да виждаш доброто в живота

То е навсякъде около нас, повярвай! Понякога доброто е в усмивката на продавача в магазина за кафе сутрин или в добрата дума от колега за прекрасно свършената ви работа, друг път се изразява в благодарността от непознат, на който си отстъпил място в метрото… Същото онова, което е в онези малките, истинските неща, на които сякаш сме забравили да обръщаме внимание и да позволяваме да имат място в ежедневието ни. Всеки носи доброто у себе си, затова научи се да го разпознаваш, да го виждаш истински и да му се наслаждаваш! Ще видиш колко по-лесно ще го намираш с всеки следващ път, просто трябва да положиш малко усилие. Но си заслужава! 

5. Живей в настоящето

Забрави за мислите от типа на “ако само можеше...”, “трябваше да...”, “нямаше ли да е по-добре, ако бях…”. Не можеш да промениш миналото си и това, което вече се е случило, но можеш да направиш така, че настоящето да ти носи усмивка и да те прави щастлив, нали? Остави телефона си (след като изпълниш стъпка 3 и дочетеш статията, разбира се) и живей за мига. Наслади се на това, което имаш сега и съумей да направиш момента наистина незабравим!

6. Визуализирай целите си

Време е да започнеш да визуализираш истински важните за теб неща, които искаш да постигнеш. Представи си, че точно след година те ще бъдат твои - най-накрая ще отидеш на това райско кътче, за което толкова мечтаеш, ще завършиш курса, който си започнал и ще получиш заслуженото повишение. Всичко може да бъде твое, запомни това добре! Просто повярвай в себе си! Запомни – да живееш в настоящето не означава да забравиш и пренебрегваш мечтите и целите си. Помисли добре и проектирай в съзнанието си това, което искаш с цялото си същество, а след това проектирай стъпките, за да го постигнеш. Това упражнение ще ти даде онзи положителен старт, който ти е необходим, за да превърнеш мечтаното в реалност! 

7. Усмихни се

Дори и ако в момента не го чувстваш. Знаеш ли, че последни изследвания в областта показват, че простичкият акт на усмивка дори когато е по принуда оказва положителен ефект върху мислите ни. Чувстваш се отвратително? Усмихни се! Някой те е обидил? Кажи “зелеее”! Изпусна автобуса, вали като из ведро и сега трябва да чакаш 15 минути на студа? Усмивка, моля! Ще видиш колко бързо ще започнеш да се чувствап по-добре, а съвсем скоро след това позитивизмът ще те връхлети изцяло!

Е, готов ли си да превърнеш чашата с вода от полупразна в полупълна?