Акнето е неприятен проблем, с който всички сме се сблъсквали поне веднъж в живота си. За съжаление, лечението му е свързано с много митове, които изобщо не помагат в борбата с досадните пъпки, а напротив – могат да влошат проблема.

Днес ви представяме някои от най-големите заблуди, свързани с акнето, като заедно с това ще ви споделим няколко съвета за красива и здрава кожа:

1. Диетата ти не оказва влияние върху акнето

Според едно старо проучване няма връзка между диетата и акнето, но модерната наука е доказала точно обратното.

Захарта стимилура производството на инсулин, а неговият излишък може да причини акне. Най-добре е да избягвате храни с висок гликемичен индекс, като бял хляб, сода, шоколад и бира. Според други проучвания акнето се повлиява и от прекомерната консумация на мляко, защото хормоните в млякото повишават продукцията на себум, което пък запушва порите и води до появата на акне.

Консумирайте храни, които ще запазят кожата ви чиста и сияйна:

Такива са продуктите с нисък гликемичен индекс, например пълнозърнест хляб, кашу, карфиол и краставици. Цинкът, който се съдържа в яйцата, месото, гъбите и морските дарове, ще подобри състоянието на кожата ви.

Ретинолът, още познат като витамин А, също помага при лечението на акне. Ето защо трябва да включите моркови, зеле и спанак в диетата ви.

2. Пушенето причинява акне

Много хора смятат, че пушенето директно предизвиква акне. Няма съмнение, че тютюнът е вреден и пушенето е лош навик, но то, само по себе си, не причинява акне.

Всъщност пушенето забавя регенерацията на кожата и акнето изчезва по-бавно. Ако спрете да пушите, много скоро ще забележите положителна промяна: количеството кислород, което достига до кожата, ще се увеличи и кожата ще се възстановява по-бързо.

3. Декоративната козметика причинява акне

Не всички козметични продукти влияят зле на кожата. Някои от тях са некомедоногенни, т.е. не причиняват комедони и са създадени специално за проблемна кожа. Избягвайте продукти, които съдържат алкохол или масла. Алкохолът изсушава кожата и предизвиква дразнения и сърбеж, което пък помага за разпространението на акнето. Маслата от своя страна омазняват кожата и запушват порите.

Козметичните ви продукти трябва да съдържат:

  • Алое;
  • Ретинол;
  • Пептид 10.

Тези компоненти помагат при лечението на акне, защото стимулират продукцията на колаген.

4. За слънцето и борбата с акнето

Ултравиолетовите лъчи стимулират мастните жлези, което води до появата на акне. Затова, ако имате проблеми с акнето, най-добре е да забравите за тена. Използвайте слънцезащитен крем за проблемна кожа, който ще ви предпази от вредните слънчеви лъжи, но и ще намали разпространението на акнето.

5. Стресът причинява акне

Новите пъпки не се появяват заради стрес, но ако вече имате акне, стресът може да влоши положението: при високи нива на стрес възстановяването на тялото е по-бавно, което се отнася и за акнето.

6. Ако си миеш лицето по-често, акнето ще изчезне

Акнето, както и черните точки, се причиняват от запушени пори и големи количества себум. Така че можете да миете лицето си колкото си искате, но акнето няма да изчезне. Честото и агресивно търкане ще доведе до задълбочаване на проблема и ще раздразни кожата, а гъбите и четките за лице нараняват кожата, докато я почистват. Затова и не бива да търкате лицето си с кърпа, само леко да го докосвате с нея при подсушаване.

Важно е да запомните, че сапуните със сулфати изсушават кожата.

7. Пастата за зъби помага при борбата с акнето

Пастата за зъби съдържа сода, етерични масла, водороден пероксид, ментол и триклозан, които изсушават акнето, но освен това предизвикват раздразнение и зачервяване на кожата. По-добре е да използвате продукти с бензоил пероксид, които са създадени специално за борба с акнето.

Бонус

Въпреки че е изкушаващо да изстискате пъпките си веднага щом се появят, по-добре не го правете. Във всяка пъпка се съдържа коктейл от мъртви клетки, бели кръвни клетки, бактерии и себум. Ако пръстите ви не са напълно чисти, бактериите, полепнали по тях, само ще влошат положението и ще предизвикат по-сериозно възпаление. Ако много държите да изстискате пъпка и тя има връхче, е най-добре първо да дезинфекцирате мястото и да пукнете пъпката със стерилизирана игла.

Ако пък имате черни или бели точки, но нямате време да отидете на козметик, ще ви споделим един трик, който наскоро стана популярен в социалните мрежи и наистина работи. Ще ви трябва само конец за почистване на зъби, с които да почистите черните точки. Най-добре е да приложите този трик след баня, когато порите са отворени. Ако пък не – първо сложете топла кърпа на носа си и изчакайте малко. След това „остържете“ черните точки с помощта на конец за зъби.