Едва ли има човек, който да не е преживявал раздяла. Всеки път ни се струва, че това ще е краят на света и с другия човек ще си отиде и частица от нас. Но след раздялата осъзнаваме няколко неща...

1. Това не е краят на света

Първоначално ще страдаш, ще съжаляваш, ще мислиш за времето, което сте прекарали заедно, непрестанно ще говориш за раздялата на приятелите си. Ще прекарваш безсънни нощи, ще загубиш апетита си. Но след това ще дойде момент, в който просто ще продължиш напред. Първите 90 дни след всяка раздяла са най-трудни и затова недей да взимаш прибързани решения в този период – недей да мислиш как ще се съберете, не започвай нова връзка и обръщай внимание на здравето си.

2. Знаела си много малко за себе си

Когато са във връзка, хората правят толкова много компромиси, че накрая може да забравят какво наистина искат и кои са всъщност. Вероятно много пъти си се съобразявала с половинката си, за да не го разочароваш. Е, сега е време да правиш само неща, които на теб ти харесват. Време е за нови хобита, за нов стил и за нови пътешествия.

3. Имаш нужда от малко спокойствие

Разбира се, невсеки може да си позволи да отиде на дълга ваканция, както се случва във филмите. Но въпреки това трябва да отделиш време за себе си и да минеш „офлайн“. Това означава от време на време да оставаш сама със себе си. Изключи телефона и лаптопа си и прекарай един час в тишина. Огледай се, вгледай се в себе си – това ще ти даде по-ясна представа какво искаш да направиш оттук нататък.

4. По-добре е да си сама, отколкото да се чувстваш самотна във връзката си

Една от основните причини хората да се вкопчват във връзките си, въпреки че не върви добре, е страхът от самотата. Представата, че трябва да вечерят сами, че трябва да пазаруват/ходят на кино сами, че трябва да прекарват уикендите си сами, е плашеща за много хора. Но истината е, че не се страхуваме да бъдем сами физически, страхуваме се да бъдем сами с мислите и чувствата си.

Да бъдеш сама не е същото като това да си самотна. Това не е болест, която трябва да се лекува. Това е възможност да научиш повече за себе си.

5. За да намериш правилния човек, трябва да си тръгнеш от грешния човек

Когато двама души се съберат, те се учат взаимно. Понякога урокът свърша по-рано, отколкото ни се иска, но такъв е животът. Важното е, че сме научили нещо от връзката, която трябва да бъде прекратена.

Преди да започнеш нова връзка, трябва да оставиш старата зад гърба си, иначе в живота ти няма да има място за новата ти половинка. Освен това не се заблуждавай, че ще срещнеш любовта, докато имаш връзка с човек, когото не обичаш. Връзката ти винаги ще те дърпа назад, а и здравите основи на една нова връзка не се поставят с изневяра.

6. Имаш време за много неща

Вероятно преди да срещнеш партньора си, си имала мечти и планове, но съвместният ви живот ги е изместил на втори план. Сега нищо не те ограничава и можеш да сбъднеш мечтите си.

7. Трябва да обичаш себе си, за да обичаш другиго

Сега е време да помислиш над това, което те притеснява и което би искала да промениш. Няма как да откриеш любовта, ако не знаеш какво точно искаш.

Сега е време да поработиш върху себе си и да пробваш неща, които винаги си искала.