Време е.

Дори връзката да е започнала прекрасно, може посоката ѝ да се промени неочаквано. Така, често във взаимоотношенията между двама души няма щастлив край като в приказките. Можеш да имаш чудесни взаимоотношения с някого и да се чувстваш приятно и еуфорично, но, мила, любовта е много по-сложна от това. Ето защо решението дали се бориш за една връзка, или да си тръгнеш може да те измъчва, докато най-после решиш кое е най-доброто, което можеш да направиш за себе си...

Виж кои са шестте признака дали да останеш, или да се откажеш от любовта:

Спорите непрекъснато

Ако имаш дълга връзка е лесно да се „изключиш” емоционално, ако усещаш, че любимият ти не те разбира. Нормално е при всяка двойка да има спорове и не всичко да е винаги розово. Конфликтът може да помогне на двойката да върви напред и двамата открито да споделите позицията си по въпросите, за които е нужно съвместно решение. В един момент може да имаш чувството, че сякаш не сте на едно и също мнение за нищо. Но това се случва и с най-добрите двойки. Ако обаче, връзката ви е в застой, след това бързо се разпада. Когато спориш, се опитваш да обясниш на половинката си твоята гледна точка. Ако конфликтите ви обаче са като тези по-долу, връзката ви върви в грешна посока.

Спорът не трябва да се използва като начин да обиждаш или да злоупотребяваш физически или емоционално с партньора си. Не бива да показваш неуважение към личността му. Ако спорите прекалено често, най-добре се разделете.

Само ти се бориш

Ако връзката ти е достигнала точка, в която ти си единствената, която се опитва да я спаси, може би е време за почивка. Взаимоотношенията не могат да просъществуват, ако само единият полага усилия. Невъзможно е. Не само няма да се чувстваш добре физически, психически и емоционално, но другият човек знае, че винаги ще си наоколо и няма да работи за връзката ви. Ако това се случва с теб, е време да разбереш, че нещата няма да се подобрят.

Когато партньорът ти престане да полага усилия за връзката ви, това е ясен знак, че:

Не те уважава.

Не се интересува достатъчно от теб, за да изясните какво не е наред между вас.

Егоистичен е.

Не те обича безусловно.

Без емоционална подкрепа и усилия и от двамата отношенията ви няма да продължат дълго.

Любимият ти има проблеми

Ето някои конкретни примери: не може да запази работата си и да разпределя разумно финансите си. Има проблем с наркотиците, алкохола или хазарта. Опитваш се да му помогнеш, но той неизбежно се връща към лошите си навици.

Най-добрият съветът в тази ситуация би бил:

„Разбери, че не можеш да помогнеш на някого да преодолее собствените си демони. Трябва сам да го направи.“

Ако предприеме тези стъпки, дай му време, за да разбереш дали наистина иска да промени поведението си. Във всяка връзка има проблеми, но не можеш да попречиш на някого да прави това, което иска. Ако няма промяна, усилията ти са напразни.

Той не прави планове за бъдещето с теб

Ако някой го е грижа за теб и те обича, ще ти го покаже. Ще бъдеш приоритет за него и ще имаш важно място в живота му. Ще знаеш, че държи на теб и те включва в плановете си за бъдещето. Ако си с такъв човек, не е нужно да мислиш за това, защото ще виждаш доказателства не са просто в това, което казва, а и в това, което прави за теб.

Не винаги ти самата си наясно с бъдещите си планове, но ако си с някого година или повече и се чувстваш несигурна накъде ще продължи връзката ти, то партньорът ти не е влюбен в теб. Обичай себе си и знай, че заслужаваш по-добър от него и ще чувстваш по-добре, ако той не е в живота ти.

Той те отдалечава от хората, които са важни за теб

В началото на връзката е нормално да прекарваш много време с половинката си. Но ако се чувстваш сигурна в отношенията ви, трябва да продължите да отделяте време за хората, които са важни за вас. Ако някой е толкова несигурен, че се опитва да те отдалечи от най-близките ти хора, печели червена точка. Това са първите признаци на контрол. Ако ти се случва, знай, че не е нормално. Човекът до теб трябва да те разбира и да ти дава свобода. Уважава взаимоотношенията ти с другите, стига те да не вредят на вашата връзка.

Чувстваш се зле, когато си с него

В началото на всяка нова връзка си щастлива и превъзбудена от това, че в живота ти има някого, който го е грижа за теб. Но ако изпитваш отрицателни чувства, когато си с него, вероятно не сте един за друг. Ако тези чувства продължават, вероятно има логична причини. Трудно е да осмислиш какво усещаш, ако партньорът ти изглежда перфектен. Но сърцето ти знае, когато нещо не е правилно. Интуицията ти винаги ще бъде най-добрият ти „водач“. Ако непрекъснато се чувстваш зле и не си щастлива, е време да се откажеш от тази връзка. Има толкова много хора, които се примирят с това по различни причини. Например, ако партньорът им се грижи за тях материално. Но те забравят колко важни са уважението, емоционалната подкрепа и безусловната любов.

Да си тръгнеш от някого, когото обичаш, е едно от най-трудните неща в живота. Поражда се страх от самота и усещане, че може да не намериш някой, който да те обича. Но запомни, че не трябва да се примиряваш с някого, който не е подходящ за теб. А щом прекъснеш връзката си с него, животът ти ще тръгне в съвсем различна посока.

Дай възможност на някого, с когото ще изградиш силна връзка и ще ти даде това, което заслужаваш. А това е нещо, за което си заслужава да се бориш!