Множество проучвания показват, че основната причина, поради която хората изневеряват, е емоционална незадоволеност. Изневерите се случват най-често когато не усещаме близост с партньора си или нещо ни липсва. Само един малък процент от мъжете изневеряват заради самата тръпка.

Как да имате щастлива връзка, в която няма място за изневери? Психолозите съветват да обърнете внимание на тези 9 неща:

1. Ти си негова любовница, а не майка

Много е важно да се държим с интимния си партньор като с наш любим и любовник, а не да се възприемаме като негова майка, бавачка, готвачка, чистачка и прочие. Ако започнете да се държите като най-добри приятели, а страстта е позамряла и сексуалните ви контакти по-скоро ви изпълват с досада, то имате сериозен проблем във връзката ви. Ако пренебрегнете ролята ви на любовница, ще позволите на друга да заеме тази роля.

2. Бъдете отворени за новото

Това не означава, че трябва да се съгласявате с всяко извратено предложение, но може би не трябва да се мръщите на всяка фантазия на вашата половинка. Не го съдете и той ще започне да ви се доверява все повече, не само в сексуален план, но и въобще в живота. Освен това разиграването на фантазии може да е много забавно.

3. Вярвайте в себе си

Според проучванията мъжете изневеряват по-рядко, ако до себе си имат уверена жена. Причината е в ефекта на огледалото – когато обичате себе си, привличате любовта и на околните. Не се изживявайте като жертва, не проявявайте безумна ревност и просто вярвайте повече в себе си.

4. Изслушвайте се

Комуникацията е много важна за щастливата връзка. Не се опитвайте да избягвате сериозните разговори и не подценявайте проблемите на половинката ви, защото така ще го отблъснете и той ще си потърси друг слушател – приятел или дори друга жена.

5. Не се занемарявайте

В началото на всяка връзка се опитваме да изглеждаме възможно най-привлекателни, но постепенно усилията ни в тази посока намаляват. Това отчасти е съвсем нормално и ние не ви съветваме да ставате всяка сутрин преди него, за да можете да изтичате в банята и да се гримирате, преди да ви е видял (има такива случаи!). Просто продължавайте да полагате усилия за външния си вид – грижете се за тялото си, обличайте се красиво и заради него, а не само заради колегите и приятелките ви, и може би изхвърлете скъсаните анцузи и избелелите широки тениски.

6. Бъдете верни

Е, ако искате вярност, и вие трябва да сте верни. Не говорим само за това да не си лягате с други хора, но и да не флиртувате и да не си пишете тайно с други мъже. Изневерите много трудно се прощават и никога не се забравят, а и както се казва - каквото повикало, такова се обадило.

7. Не се съмнявайте във връзката ви

Ако се съмнявате във връзката ви, може би е редно да обмислите въпроса старателно и да решите дали искате да я прекратите. Не ви съветваме всеки ден да разпитвате мъжа до вас дали ви обича, какво мисли за връзката ви, смята ли, че имате бъдеще, кога ще се ожените, верен ли ви е и т.н. Вашата неувереност ще го отблъсне и накрая сам ще вземе решението да ви изостави. Ако наистина обичате този човек – не се страхувайте да бъдете обичани, но ако усещате, че не можете да му вярвате и нещо ви тормози, помислете дали сте един за друг.

8. Равнопоставеност

Много е важно партньорите в една двойка да са равнопоставени, а не единият винаги да дава, а другият само да получава. Помежду ви трябва да има доверие и уважение. Винаги взимайте важните решения заедно и не пренебрегвайте мнението на партньора ви.

9. Интимността

Липсата на интимни моменти е един от основните фактори, който може да доведе до изневеря. С времето страстта стихва, а желанието ни се уталожва. Причината за това е, че сексът е станал рутина, нещо не чак толкова интересно, както е било в началото, а и толкова добре познаваме партньора си, че той с нищо не може да ни изненада вече. Как да върнете страстта и да раздвижите сексуалния си живот? Пробвайте нещо ново! От време на време правете секс на нови места, пробвайте нови пози, купувайте си секси бельо, използвайте играчки, разигравайте фантазии - има много начини, по които да направите секса по-вълнуващ.