Историите за изневери, разказвани от известни режисьори, автори на бестселъри или съседката на верандата, са безкрайни като самия живот. Но какво е нещото, което кара човек да направи тази стъпка? Дали е някаква липса? И кой е виновен? 

Ето какво е мнението на психолози и експерти. Прочетете ги и може би след следващата история за измяна, която чуете, въпросите ви ще бъдат по-малко...

1. Липса на емоционална близост

Липсата на възможност да поговорим сърдечно с партньора си и да получим подкрепа тласка към предателство не само жените, но и мъжете. В обществото има стереотип, че основният мотив на мъжете е сексът. Но брачният съветник Гари Нюман пише в книгата си "Истината за изневярата", че сред неговите клиенти 47% от мъжете, които са изневерили, са отбелязали като основна причина именно липсата на емоционална близост във връзката им...

Ситуацията се усложнява допълнително и от факта, че по-силният пол не е склонен към изразяването на чувствата, като по този начин жената не се чувства обичана и подкрепяна, което често води до игнориране от нейна страна. 

2. Влияние от опита и околните

Ако човек вече има опит с кръшкането от предишна връзка, вероятността да направи това с настоящия си партньор е доста голяма. Интересното е, че тенденцията за измяна е повлияна също така и от околните. Това се доказва и от анонимно проучване, в което над 75% от анкетираните мъже, които са изневерили, споделят, че приятелите им правят същото. 

3. Скучен интимен живот

Липсата на страст и нови неща в интимния живот също е една от основните причини, заради която 70% от мъжете и 49% от жените се отдават на нечии чужди ласки. Добре е да се отбележи, че голяма част от дамите и господата, дали това като причина за измяната им, подчертават, че като цяло връзката им може да се нарече "щастлива, без големи вътрешни скандали и други недоразумения."

4. Уязвимост заради възрастта 

В живота на всеки човек идва момент, в който той решава да направи равносметка за изминалите години. Някои стигат до извода, че всичко е добре, а други – изпадат във възрастова криза. По това време човек става уязвим за изкушението да опита от прословутия забранен плод. Проучванията показват, че често това се случва на 29, 39, 49 години, т.е. преди началото на новото десетилетие.

Разбира се, това не означава, че един примерен семеен мъж и любящ съпруг  ще вземе решение да изневери на своята любима точно преди да навърши 40. Възрастта е просто придружаващ фактор, който може да "утежни" всички други обстоятелства, които карат хората да се събудят в чуждо легло...

5. Социалните мрежи

При двойки, в които един от партньорите отделя твърде много време на профилите си в социалните мрежи, рискът от предателство се увеличава значително. В крайна сметка, всички знаем, че ако сме постоянно заровени в телефона си, често се случва половинките ни да си лягат без нас... 

Участието във виртуални връзки води до скандали, а те създават повече от благоприятна среда за изневяра.

6. Работни и служебни пътувания

Според една от най-големите анкети, провеждани по темата, повече от 1/3 от изневеряващите мъже са бизнесмени, чиято първа изневяра се е зародила именно по време на работа или когато са далеч от дома. При дамите, броят на онези, които решават да се отдадат на страстни преживявания в работна атмосфера или на бизнес пътуване, е около 13%. Вероятността за изневяра на работното място се увеличава по време брак с продължителност между 6 и 9 години, защото през този период отношенията са най-крехки и изискват много компромиси и работа от двете страни.

7. Липса на окситоцин

Важна роля за формирането, подкрепата и доверието в една двойка играе окситоцинът, който се нарича още хормон на прегръдките, тъй като нивото му нараства с честите докосвания и целувките. Както вярват учените, липсата на този хормон може да стане причина за изневяра.

В един експеримент с женени мъже, някои от които получили окситоцин, ги запознали с привлекателна жена и предложили да се доближат до нея толкова, колкото биха искали. Участниците, получили доза от хормона, настояли за по-голямо разстояние между тях и жената, отколкото тези, които получили плацебо.

8. Просто не могат другояче

Сред тези, които решават да изневерят на партньора си, има хора, които просто не могат да си представят живота без адреналина, който съпровожда измяната. Независимо от възрастта, опита и други критерии, те изневеряват, оправдавайки се с това, че просто не могат другояче. Истинските причини за това поведение са различни за всеки и са скрити някъде много дълбоко в подсъзнанието. Очевидният им резултат е следният: за някои хора е трудно, почти невъзможно да бъдат моногамни.

Специалистите отбелязват, че причината за предателството често не е една, а комбинация от няколко от гореизброените фактори. Често двойките, сблъскали се с изневярата на единия от съпрузите, съхраняват брака, а някои дори успяват да укрепят връзката си.

А вие как мислите - има ли ситуации, при които измяната може да бъде простена?