1. Сремежът да угодят на всички. За всичко

Представителите на зодия Рак са пословични с желанието си и опитите си да се съобразяват с всички. За всичко. Те винаги мислят каква реакция биха провокирали думите или постъпките им. Не искат да огорчат никого. Не искат да обидят никого. И докато са заети да се удовлетворят нуждите и желанията на другите, забравят да мислят за себе си. 

2. Желанието да предпазват любимите си хора от грешки

Представителите на зодия Рак са родени закрилници. Те вярват, че ако положат всички усилия, ако посветят цялото си време и енергия, ще могат да предпазят тези, на които държат, от болезнени разочарования. Но забравят, че всеки има уроци за научаване. И че колкото и да ни се иска, не можем да живеем живота на другите. И не трябва. Защото така не само ограничаваме тях, но и пречим на себе си да живеем живота си - истински, осъзнато, сега.

3. Обидчивостта

Представителите на зодия Рак са изключително чувствителни. Може би най-чувствителните от всички зодиакални знаци. Те са способни да поверят сърцето си на някого завинаги... и завинаги да си затворят сърцето за него, когато ги разочарова. Въпреки че (или може би именно защото) са толкова загрижени за начина, по който се чувстват другите, те искрено и дълбоко се обиждат, когато някой демонстрира безхаберие към тях самите. А истината е, че хората обикновено правят и казват неща, с които не целят да ни наранят. Просто не се замислят толкова. Затова, ако спрем да приемаме всичко толкова лично, животът ни ще стане много по-хубав, по-лек и по-усмихнат.

4. Опитите да прикрият чувствата си

Представителите на зодия Рак усещат от раз как се чувства другият, но правят всичко възможно да прикрият как се чувстват самите те. Особено когато изпитват негативни чувства - болка, гняв, страх, усещане за изгубеност... Те стискат зъби и се преструват, че всичко е наред, за да не тревожат хората около себе си. А колко по-лесно би било, ако просто протегнат ръка за помощ, ако просто поискат подкрепа. Подкрепа, която е там и ги очаква.

5. Отказът да излязат от зоната си на комфорт

Представителите на зодия Рак изпитват истинско затруднение, когато трябва да излязат от зоната си на комфорт и да опитат нови неща. Да се запознаят и сближат с нови хора. Да обърнат гръб на познатото и да опитат нещо непознато. Те не обичат да експериментират, не обичат да нарушават границите си. А именно отвъд тези граници започва истинският живот. Техният живот. Само ако можеха да си спомнят това...

6. Вменяването на вина у самите тях

Представителите на зодия Рак са "царе" в това отношение. Те непрекъснато се чувстват виновни за нещо пред някого. Дори когато няма за какво. Не е важно дали става дума за нещо отдавна отминало, или за нещо, което се е случило преди час. Не е важно и дали изобщо някой ги обвинява за нещо. Раците ще намерят за какво да се обвинят. И с какво да подхранват чувството си за вина. Терзаейки по този начин душата си. Пречейки си да бъдат щастливи. Да бъдат себе си.

7. Склонността да се подценяват

Представителите на зодия Рак непрекъснато се подценяват. Подценяват способностите си. Подценяват потенциала си. Рушат самочувствието си, без да осъзнават, че по този начин саботират щастието си. Защото първата крачка към щастието е да приемеш себе си. А за приемеш истински себе си, трябва да вярваш в себе си. Да уважаваш себе си. Да обичаш себе си. Урок, който повечето представители на тази зодия тепърва трябва да научат...