Древните египтяни са използвали паста от окислена мед за грим на очите. Тази опасна съставка води до дразнене и безсъние, но те са били готови да страдат в името на красотата. И въпреки че козметичната индустрия се е променила значително през годините, някои от продуктите в чантата ви все още саботират усилията, които полагате за здрава и безупречна кожа.

Решихме да разберем кои популярни продукти за грижа за кожата могат да нанесат повече вреда, отколкото сме предполагали.

1. Скраб за лице с груби частици

Редовното ексфолиране (ежедневно или седмично) може да увреди кожата ви. Тези частици нарушават външния слой на кожата. След ексфолиране тя може да е мека и гладка, но е възможно скоро да се омазни още повече.

2. Някои лечения на акне

Някои от тях могат да изсушат още повече кожата и да я раздразнят. Въпреки че тези симптоми често отшумяват, кожата ви може да сърби и дори да се лющи или "гори". Някои лекарства за акне, които се приемат през устата, могат да имат също сериозни странични ефекти. Антибиотиците, например, могат да разстроят стомаха или да ви замаят.

3. Гуа ша камъни

Масажирането на кожата с камъни гуа ша има много предимства. Те подобряват кръвообращението и намаляват болката във врата. За съжаление, триенете на каквото и да е в лицето може да доведе до спукване на малките кръвоносни съдове близо до повърхността на кожата ви. 

4. Суха четка

Това е чудесен метод за ексфолиране на кожата, но не е за всеки. То може да раздразни още повече чувствителната кожа или да я изсуши прекалено. Хората с възпалена кожа, включително тези с екзема и псориазис, трябва да избягват това, ако не искат да получат инфекция.

5. Алкохолни кърпички

Избърсването на лицето с алкохолни тампони може да ви внуши, че го почиствате, защото те го матират. Оказва се, че те премахват нужните мазнини от кожата и засилват произвеждането на себума. Прекаленото количество себум запушва порите, което ще влоши и акнето.

6. Химически ексфолианти

Ако използвате химически ексфолиант повече от веднъж седмично, може да увредите защитния слой на кожата. Използването на продукти с вредни вещества може да доведе до възпаление. Твърдите частици в тези продукти могат да нарушат слоевете на кожата, оставяйки я раздразнена.

7. Ленти за почистване на пори

Лентите за носа не само премахват черните точки, но и почистват кожата от мъртвите клетки и отпушват порите. Себумът поддържа баланса на кожата. Когато го отстраните, порите ще са изложени на мръсотия и омазняване.