Грижата към кожата е от огромно значение за здравето на тялото ни. Оказва се, че съществуват прекалено много митове за нея, които не ѝ помагат. Те вредят на външния ни вид.

Ние държим на красивата и здрава кожа и проучихме повече тази тема.

Представяме ви 7 често срещани твърдения за грижа за кожата, които са грешни.

1. „Специалните упражнения ще премахнат фините бръчки.“

Този тип тренировки за лице могат да навредят на кожата повече, отколкото да ѝ помогнат. Кожата е еластична и няма нужда от това, защото могат да се появят повече от преди.

2. „Пастата за зъби ще изсуши пъпката.“

Макар и ментолът в пастата за зъби да има охлаждащ ефект и да може временно да намали подуването, прилагането му върху лицето може да я раздразни. Пастата за зъби е пригодена само за тях. Тя има и високо ниво на pH. Кожата има различно рН и промяната му може да доведе до обриви и изгаряне.

3. „Тенът изчиства акнето.“

Ефектът ще е само временен, а може и да се обърне. Слънцето изсушава мазната кожа, може да я омазни повече и по този начин да се появят повече проблеми. Лекарствата против акне правят кожата по-уязвима на UV лъчи, което може да я състари бързо.

4. „Мога да използвам кокосово масло вместо овлажнител.“

Да, кокосовото масло има много ползи за здравето и може да помогне в борбата с несъвършенствата. За съжаление, ако имате мазна кожа, тя може да се влоши. Кокосовото масло запушва порите. Това може да доведе до възпаление на кожата и до акне.

5. „Кожата ми е прекалено мазна и трябва да я почиствам повече.“

Прекаленото почистване на лицето може да бъде също толкова вредно, колкото и липсата му. Ако това се случи, можете да увредите горния слой на кожата, който я предпазва от замърсяване.

6. „Нямам нужда от слънцезащитен крем, ако работя в офис по цял ден.“

Дори да прекарвате по-голямата част от времето си на закрито, пак трябва да предпазите кожата си от увреждане от слънцето. Прозорците блокират само някои UV лъчи, но не могат да спрат всички. По този начин може да се появят бръчки, слънчеви петна и рак на кожата, а поставянето на слънцезащитен крем е важна стъпка в защитата на кожата.

7. „Ако стискам пъпките, ще изчезнат по-бързо.“

Това действие може да има нежелани последствия. То води до поява на инфекции и белези. Ако не го прави специалист, можете да предизвикате болезнено акне. По-добре е да посетите специалист.