Раждането на собственото ти дете е най-незабравимият, най-вълнуващ и най-разтърсващ момент в живота на всяка майка, а бременността и раждането водят до много промени в живота и на двамата родители. С тази разлика, че тялото на майката се променя завинаги, и то по доста неочаквани начини. Докато някои от следродилните промени, като появата на стрии и загубата на коса, са доста често срещани, има и други, които са напълно изненадващи.

Днес сме подбрали няколко неочаквани промени, които настъпват в женското тяло след раждането.

1. Измамното бебешко ритане

Това вероятно е едно от най-странните усещания, които една жена може да изпита след раждането. Но наистина има жени, които усещат как бебето им рита дори след раждането. Тези измамни ритници дори могат да ги убедят, че отново са бременни. Има няколко теории, които се опитват да обяснят това странно явление. Една от тях предполага, че по време на бременността жените свикват да обръщат повече внимание на случващото се в матката и в резултат на това всеки спазъм и всяко движение в тази област се забелязва по-лесно след раждането. Друга теория предполага, че мозъкът ни привиква към бебешкото ритане и понякога ни прави малки номера, като ни кара уж отново да усещаме ритането.

2. Цветът и структурата на косата могат да се променят

Косопадът по време на бременност и след раждането се смята за нещо обичайно, но при някои жени настъпват по-големи промени – при тях се забелязват промени и при структурата или цвета на косата. Къдравата ви коса може да стане по-права и обратното. В едно свое интервю актрисата Кийра Найтли каза, че тя също е преминала през тази промяна след раждането: „Имам естествено къдрава и непокорна коса, но след като родих, косата ми стана 10 пъти по-дебела.“

3. Вкусовите ви възприятия и предпочитания също могат да се променят

След като забременеете, може да забележите, че храните, които някога сте обичали, изведнъж ви се струват отвратителни и не можете дори да ги гледате. Промените в хранителните ви предпочитания са съвсем нормални по време на бременност, но странните промени могат да продължат и след раждането. Промяната във вкусовите ви усещания се нарича дисгеузия и обикновено се дължи на хормоналните промени по време на бременност. Някои майки дори могат да развият нови хранителни алергии или непоносимост към храни, които преди са харесвали.

4. Телесният ви аромат се променя

Някои жени твърдят, че телесният им аромат се е променил след раждането на детето им. Все още не е ясно обаче дали това се дължи на промяна в самата миризма на тялото, или просто обонянието на жената се променя. Изостреното обоняние е типично за бременните и дори е един от първите симптоми за бременност, но при някои жени промените се запазват и след раждането.

5. Зъбите ви могат да станат по-податливи на кариеси и заболявания на венците

Някои майки забелязват, че по време на бременност и след това по-често трябва да ходят на зъболекар. Според експертите има няколко основни причини за промени в денталното здраве на жените, които са станали или скоро ще станат майки:

  • Киселините, свързани със сутрешното гадене, влошават състоянието на зъбите.
  • Някои бременни и майки ядат повече сладко, а това води до повече кариеси.
  • Увеличаването на нивата на някои хормони води до по-чести възпаления в организма, което благоприятства появата на проблеми с венците.

6. Тазът ви може да стане по-широк

Много майки забелязват, че тазът им е станал по-широк след раждането. Може да ви изглежда странно, но има физиологично обяснение за това. По време на бременността хормоните карат сухожилията на таза да „омекнат“, за да може родилният канал да се разшири по време на раждането. Ако промяната не ви харесва, не се тревожете – с времето сухожилията се връщат в предишното си състояние.

7. Може да започнете да носите по-голям номер обувки

По време на бременност е нещо обичайно краката да се подуят и да ви трябват по-големи обувки, но невинаги тази промяна изчезва след раждането. Костите в ходилата ви не са се променили, но хормоните карат сухожилията, които държат костите, да се отпуснат и затова краката ви стават по-големи. Погледнете го от хубавата страна – имате още един повод да си купите нови, красиви и удобни обувки.