Да бъдеш бременна е време, в което изпитваме много надежда за бъдещето, но и също толкова тревога, съмнение и притеснения. Майките често се чудят дали следват препоръките на лекарите си, дали приемат правилните витамини, дали тренират и дали се хранят здравословно. Други пък може да се страхуват, че ще се държат досущ като своите майки, с всичките им недостатъци. Трети пък се боят дали ще успеят да си върнат фигурата след раждането и дали бебето им ще бъде здраво.

А освен това всички бъдещи мами се борят и с напрежението на обществото, семейството и приятелите, докато в същото време се опитват да поддържат ниво в кариерата, дома и връзката си. С толкова много изисквания към бременните жени във физическо, ментално и емоционално отношение, животът може да бъде стресиращ, уморителен и дори леко откачен на моменти.

Но няма нужда да се притеснявате – всичко ще бъде наред! Не вярвате? Ето някои неща, от които бъдещите мами не трябва да се тревожат по време на бременността си.

18. ДАЛИ ЩЕ СТАНЕТЕ КАТО МАЙКА СИ

Бременността може да изкара на бял свят много от неизречените страхове и притеснения на бъдещата майка. Макар и мнозина родители да се заричат, че ще възпитават децата си по различен начин, може да бъде шокиращо, когато една майка открие, че върви точно по стъпките на своето семейство в родителския си стил и поведение.

Според психолозите, когато настъпи стресираща ситуация, човешкият мозък търси сходни черти и поведения. Именно заради това може да се окаже, че повтаряте думите на своята майка или дори правите същите мимики в специфични ситуации. Може да е от помощ, ако си простите за всички грешки по време на майчинството. Забавлявайте се с приликите със своята майка, вместо да се боите, че ще се превърнете в нея.

17. ДАЛИ ПРАВИТЕ ВСИЧКО ПЕРФЕКТНО

Вярвате или не, няма такова нещо като перфектна бременност. Но пък можете да преживеете своята по собствен начин. Според някои източници много от дамите, бременни за първи път, се притесняват от възможен спонтанен аборт, родилни болки и кърменето. Може да е предизвикателство за една бъдеща мама да се тревожи за напредъка си и да се чуди дали всичко е идеално.

И все пак ако една бременна жена е в добро здраве, рисковете за бременността са малки. Освен това не помага да се тревожите за страховити истории, които сте прочели в Интернет или пък да се сравнявате с останалите майки. Трябва да живеете добре всеки ден, да взимате предвид истинските проблеми, ако има такива и да давате най-доброто от себе си.

16. ДАЛИ ЩЕ СИ ВЪРНЕТЕ ФИГУРАТА СЛЕД РАЖДАНЕТО

Да се научат да обичат постоянно променящото си бременно тяло може да бъде трудно за повечето жени. По отношение на любовта към себе си, допълнителните килограми, придобити през бременността, може да изглеждат като огромен товар. Някои дами пък имат проблем с това да качат здравословно количество килограми или пък се чувстват предизвикани да се хранят балансирано и да водят разумен начин на живот.

Преди и след раждането много жени се тревожат дали ще успеят да свалят килограмите и дали изобщо това е възможно. Това разбира се отнема време и трябва да гледате реалистично на нещата, вместо да се сравнявате с дамите от шоубизнеса. Майките, които се тревожат за теглото си, трябва да избягват обработени храни, да подходят с търпение и да не се подлагат на изтощителни диети.

15. ДА ПЛАНИРАТЕ БЪДЕЩЕТО НА БЕБЕТО В ДЕТАЙЛИ

Много майки пренасят собствените си желания и мечти върху децата си, дори и когато са още в утробата. Все пак не е добра идея да се тормозите за бъдещето на бебето без реалистични идеи. Препоръчваме да си съставите бюджет, да планирате майчинството си и да направите застраховки на себе си и на бебето. Никога не е твърде рано да започнете да спестявате пари за бъдещето.

14. ДАЛИ НЯМА ДА ИЗГУБИТЕ БЕБЕТО

Първият триместър от бременността може да бъде най-трудния, тъй като майките се тревожат за рисковете. Но според експертите не трябва да е така.

Ако майката е под 35 години и е в добро здравословно състояние, рискът от спонтанен аборт е минимален. Дамите между 40 и 44 са по-застрашени – рискът е около 34%. След като се улови сърдечният ритъм на бебето чрез ултразвук – преглед, който се провежда в седмата или осмата седмица от бременността, рискът от спонтанен аборт спада до 5%.

13. ДАЛИ РОДИЛНИТЕ МЪКИ НЯМА ДА СА НЕПОНОСИМИ

За майките не е особено полезно да гледат клипове на други дами, които раждат. Самата идея е достатъчна, а пък мисълта дали упойката ще ви хване може да бъде подлудяваща. Според експертите повечето дами оценяват болката от раждането с 7 и 8 и рядко с 10. Освен това съвременната медицина предлага много варианти за облекчаване на болката като водно раждане, алтернативни пози или медикаменти. Жените раждат, откакто човечеството съществува и са оцелели след болката – дамите сме способни на много повече, отколкото си мислим!

12. ДАЛИ БЕБЕТО НЯМА ДА ИМА УВРЕЖДАНИЯ

Не е чудно защо много дами се тревожат дали детето им няма да се роди с увреждания. С повишаващия се брой на статии и дискусии относно причините за аутизма, здравословни проблеми при бебетата в следствие на замърсена вода, както и лекарствата, които влияят на бебетата в утробата, напълно разбираемо е защо много бременни жени се тревожат.

Но имаме добри новини – около 97 на всеки 100 раждания са на напълно здрави деца без никакви проблеми. Ако майката да е в добро здраве, да не е диагностицирана с диабет, да не пуши и пие, да не е затлъстяла, шансовете да роди бебе в перфектно здраве са огромни.

11. ДАЛИ БЕБЕТО НЯМА ДА СЕ РОДИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ИЛИ НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕНОСЕНО

Дали бебето ще се роди преждевременно или ще остане в утробата за повече от 42 седмици не е ясно. Майките трябва да знаят, че терминът е просто предположение и раждането може да не е 100% по план. По-голямата част от майките е вероятно да не се сблъскат с преждевременно раждане, нито пък с преносване. Дамите, които имат специфични здравословни усложнения по време на бременността, имат нездравословно тегло, пушат, пият или са стресирани, е по-вероятно да родят по-рано или по-късно от термина си.

Според данните, около 12% от бебетата се раждат преждевременно.

10. ДАЛИ СПАНЕТО ПО ГРЪБ ЩЕ ПОВЛИЯЕ НА БЕБЕТО

Не е нужно да се тревожите за спането по гръб през първите месеци от бременността, когато коремчето все още не е пораснало.

Но през втория и третия триместър определено трябва да си вземете голяма възглавница и да свикнете да спите на една страна. Според експертите, майките, които спят по гръб, повишават риска си от от раждане на мъртвородено. Тъй като растящото бебе размества органите, а майката има двоен приток на кръв, спането по гръб оказва напрежение върху вените, плацентата и може да повлияе на притока на кислород у бебето.

9. ДА СЕ ТРЕВОЖИТЕ ЗА НАЙ-ЛОШИЯ ИЗХОД

Макар и медицината да е изключително напреднала, съвсем нормално е майките да се тревожат дали няма да изгубят живота си по време на раждането.

Но не мислете за това – според експертите дамите, които посещават редовно прегледите си и са в добро здравословно състояние, няма от какво да се тревожат. В развитите страни процентът на майки, които умират по време на раждането, е много малък. Дамите просто трябва да споделят с половинката си плана за раждането и да се грижат за собственото си здраве.

8. ДАЛИ БЕБЕТО ЩЕ ХАРЕСВА ХРАНАТА ВИ

С всички съвети, които майките получават от загрижени приятели, роднини и лекари, не е чудно, че понякога може да изпадат в паника, когато мислят за храненето си. Тревогите дали това, което ядете, няма да навреди на бебето, могат да ви подлудят. Въпреки намаленият имунитет и бабините деветини, че дадени храни могат да променят характера на бебето или пък неговият външен вид, няма доказателства, че това е истина.

Затова скъпи майки, насладете се на храненето си и си прощавайте, когато си позволите да хапнете нещо, което не е по режима ви.

7. ДА СЕ СРАВНЯВАТЕ С ДРУГИ МАЙКИ

Тревогата дали ще бъдете добра майка е оправдан страх, който преминава през умовете на много бременни дами. Но няма да ви помогне, ако постоянно се стресирате или пък се сравнявате с другите жени около себе си.

Животът е достатъчно сложен и без постоянно да се съмнявате в диетата, плановете, прегледите, упражненията и теглото си. Някои дами имат малко коремче и лесна бременност, други пък преносват децата си, независимо колко перфектен е бил планът им за раждане. Отпуснете се и се фокусирайте върху това да сте спокойни, да се образовате и да се грижите за себе си. Свикването с това да бъдеш майка отнема време, а търпението е задължително.

6. ДАЛИ ЛЕЖАНЕТО ПО КОРЕМ ЩЕ ПОВЛИЯЕ НА БЕБЕТО

Много майки се тревожат за това дали могат да лежат по гръб по време на бременността, тъй като осъзнават, че така ограничават притока на кислород към бебето. Ами какво да кажем за лежането по корем?

Според експертите много дами се тревожат, че ще „смачкат“ бебето докато спят, претърколвайки се по корем. Но не се бойте – бебчето е добре защитено в утробата. Все пак опитвайте се, когато е възможно, да спите на лявата страна с голяма възглавница за подкрепа.

5. БЕБЕТО ДА НЕ ПОЛУЧАВА ДОСТАТЪЧНО ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ЗАРАДИ СУТРЕШНОТО ГАДЕНЕ

Един от честите страхове по време на бременността е, че бебето ви може да не получава адекватно количество витамини и хранителни вещества от храната, която майката консумира, заради сутрешното гадене.

Когато майката забележи, че често ѝ прилошава и изпитва трудност да задържи храната в себе си, може да бъде трудно. В тежките случаи на сутрешно гадене трябва да се консултирате с лекар, защото наистина това може да причини здравословни проблеми у майката и бебето. Но според специалистите при нормална бременност и обичайното количество сутрешно гадене и повръщане, бебето ще успее да се сдобие с ценните хранителни вещества независимо от всичко.

4. ДАЛИ НЯМА ДА СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ПОДЛОЖИТЕ НА ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

Може да е много отчайващо за майките, ако планът им се провали и вместо желаното естествено раждане, се наложи да се подложат на секцио. В зависимост от определени фактори – от усложнения във здравето, проблеми със сърцето на бебето или прекалено дълго раждане, може да се наложи раждането да се случи с Цезарово сечение. Но не се тревожете – то е необходимо само в 1/3 от случаите и рядко се налага да се приложи в последния момент.

3. ДАЛИ ВСИЧКИ ФИЗИЧЕСКИ ПРОМЕНИ НЯМА ДА СА ПОСТОЯННИ

Да се научите да приемате физическите промени в следствие на бременността може да бъде доста трудно. Достатъчно трудно е да прецените кога да си закупите дрехи за бременни или пък какви гримове да изберете, за да изглеждате свежо – и е напълно нормално да се тревожите за визията си.

За щастие, след известно време излишните килограми ще бъдат свалени. Но все пак някои от физическите промени може да станат постоянни. Някои дами споделят, че стъпалата им все още са по-големи и след раждането, други пък споделят, че телата и лицата им са по-обли, отколкото са били преди бременността. Научете се да обичате промените, които идват в следствие на бременността и раждането и да се съсредоточите върху бебето и това да бъдете страхотна майка!

2. ДАЛИ БЕБЕТО ЩЕ БЪДЕ ЗАСЕГНАТО ОТ ПЪПНАТА ВРЪВ

Макар и да изглежда като тревожна идея, родилният страх, че бебето ще се удуши в пъпната връв не е нещо, за което трябва да се боите, ако посещавате редовно лекаря си и той следи състоянието ви. Ритането на бебето е перфектен начин да следите за поведението му в утробата. Стресът никога не е добър по време на бременност, затова намерете положителен и здравословен начин да си почивате и да загърбите тревожните идеи и ежедневие.

1. СТРАХЪТ ОТ ТОВА ДА ПАДНЕТЕ И ДА НАРАНИТЕ БЕБЕТО

Когато се придвижвате с градския транспорт е много по-безопасно да седите, отколкото да стоите. А колкото и да обичате високите токчета, добре е да ги избягвате, тъй като те не могат да навредят на краката и позата ви.

Бременният корем измества центърът на тежестта в тялото на майката и точно заради това някои дами променят леко походката си. Дамите, които се тревожат, че може да паднат и да навредят на бебето, трябва да внимават, но и да се опитат да не се тревожат. Ако се случи нещо, което ви притеснява, посетете незабавно лекаря си.