Вероятно правиш готвенето много по-трудно, отколкото трябва да е. Тези организационни съвети ще ти спестят време в кухнята и ще започнеш да приготвяш ястията по-бързо от всякога. Можеш да постигнеш всичко това, ако поддържаш кухнята си организирана.

Съвет 1: Подреди подправките си

Първо, отърви се от всички излишни кутийки за подправки. Ако имаш няколко бурканчета от една и съща подправка, смеси ги и се отърви от излишните контейнерчета. Това е идеална възможност да изхвърлиш всички подправки, които семейството ти не харесва. Когато останат само нужните ти подправки, отдели им специално място, където ще ги съхраняваш и най-добре ги категоризирай. Дръж подправките за печене на едно място, тези от специфични кухни (като индийската) – също, а тези, които ползваш най-често, сложи най-отпред или в центъра. Солта и пипера трябва да са отделно от другите подправки, защото се използват много често, дръж ги на възможно най-достъпното място.

Съвет 2: Организирай провизиите си

Всички буркани и консерви, които стоят по шкафовете, трябва да са организират на раздели. Това намалява значително приготовленията за готвене. Дори да не са сложени на един рафт, ако в едната част държиш всички бобени култури, лесно ще намериш фасула следващия път, когато ти потрябва.

Съвет 3: Избери един ден за подготовка на ястията

Когато се връщаш от супермаркета, можеш да си подготвиш някои от основните съставките, които ще използваш тази седмица. Например можеш да приготвиш пиле, да го нарежеш на късове и после просто да го използваш за ястията си, това ще ти спести много време.

Съвет 4: Избери един ден, в който да подготвиш зеленчуците и плодовете

Също като предишния съвет, този ще ти спести много време, ако предварително подготвиш повечето съставки. Измий, нарежи, опаковай и дръж зеленчуците и плодовете във фризера. Приготвянето на храна ще става светкавично бързо през седмицата.

Съвет 5: Избери един ден да приготвиш всички малки закуски между храненията

Избери един ден от седмицата и приготви разнообразни здравословни закуски, които обичаш да си похапваш между основните хранения. Спрямо вида им можеш да ги държиш във фризера или в някой шкаф. Този съвет има и друг плюс – когато ти се похапва нещо малко, ще имаш няколко здравословни опции, вместо да посягаш към чипса, вафлите или други изкушения.

Съвет 6: Подреди шкафовете за възможно най-лесен достъп

Всичките ти шкафове трябва да са добре организирани. Първоначално може да отнеме време, докато оптимизираш подредбата, но това усилие ще ти се отплати. Основният принцип е – колкото по-малко неща имаш в един шкаф, толкова по-лесно ще намираш това, което ти трябва. Добре обмисли кои уреди и прибори използваш най-често и ги дръж в най-достъпните шкафове. Дръж купите си на едно място, тиганите – на друго.

Съвет 7: Подреди чиниите

Всичките ти чинии трябва да са добре организирани и всяка да си знае мястото. Това спестява много време при подреждането им след измиване или когато слагаш масата. Отново е добре да нямаш много пълни шкафове, защото, ако се опиташ да побереш всичко на едно място, това само ще те забави, докато местиш какво ли не, за да стигнеш до това, което наистина ти трябва.