Ползваме ги ежедневно – разчитаме на тях, когато хапваме плодове или трябва да отворим кутията с любимите шоколадови бисквити, но също така именно те са и първите потърпевши, когато сме нетърпеливи или изнервени. Милите ни нокти! И макар да са визитката на една дама, за съжаление, не всяка от нас е благословена с това те да са дълги, здрави и красиви, а причините за това могат да бъдат много. Знаеш ли обаче, че освен всичко друго, ноктите ти могат да разкажат много и за здравословното ти състояние? Точно така – докато се стараем да изглеждат перфектни, някои промени в тях всъщност могат да ни разкрият много сериозни проблеми (с кръвта, бъбреците, сърцето, белите дробове и т.н). Хайде, хвърли им един поглед - имат ли неравности или области с необичаен цвят? Не се тревожи – всичко това може да бъде избегнато, благодарение на няколко прости хитринки, които ще ти издадем и благодарение на които ще можеш да се радваш на великолепен и здрав маникюр за много по-дълго време! А най-добрата новина е, че не изискват никакви сериозни усилия, а само малко отговорност от твоя страна. Е, готова ли си да кажеш сбогом и да отпратиш в миналото слабите и чупливи нокти?

Съвет 1: Започни от нулата

Първото нещо, което трябва да направиш, ако искаш да се рaдваш на здрав и добре поддържан маникюр, е да скъсиш дължината. Нали знаеш, че трудно би могла да спасиш едно цвете, ако стъблото му е счупено? Е, така е и с ноктите ти – няма как да ги накараш да започнат да растат по-здрави и без да се нацепват, ако състоянието им вече е такова. Намали дължината им до минимум, приложи следващите съвети и ще видиш, че жертвата си е заслужавала – здравите и дълги нокти ще са налице съвсем скоро.

Съвет 2: Избери интелигентната форма

Подобряването на здравословното състояние и здравината на ноктите ти е постепенен и дълъг процес, така че не очаквай чудо за една нощ. Това означава ли, че няма да можеш да се радваш на красив и дълъг маникюр поне още няколко месеца? Разбира се, че не! Просто трябва да избереш правилната дължина за тях, без значение от това дали сега бадемовидната форма е на мода, или не. За да разбереш коя е твоята, обърни внимание на следните две неща – формата на нокътната плочка и лунообразната дъга, която се явява като продължение. Tака хем ще имаш форма, която няма да се огъва и чупи толкова лесно, хем ще можеш да вършиш ежедневните си задачи съвсем спокойно.

Съвет 3: Спри с гризането и изрязването на кожичките

Два отвратителни навика, които трябва да изкорениш незабавно! Да, може и да те дразнят, но те са там с причина, а не просто ей така. Важната роля, която им е отредена, е да защитават нокътя ти, предпазвайки го от различни бактерии и инфекции. Отстранявайки ги, ти всъщност обезсмисляш целия процес и се отдалечаваш още повече от сбъдването на мечтата си за възхитителен и здрав маникюр.

Съвет 4: Не забравяй защитния слой!

Доказано е, че върхът е най-крехката и чуплива част на нокътя и затова именно тя има нужда от по-сериозна грижа. Но за поддържането на здрави нокти не е задължително да посещаваш салона за красота. Вече можеш да ги укрепиш и в домашни условия, благодарение на заздравителя за нокти без фромалдехит MAVALA SCIENTIFIQUE K+, който втвърдява нокътната плочка, благодарение на научен активен комплекс, подобряващ връзката между кератиновите фибри, споявайки по-стабилно трите основни слоя на нокътя. Тайната на ефективното действие на MAVALА се крие в специалния комплекс от основни съставки, който освен че регенерира, заздравява и противодейства на изсушаването на ноктите, също така и подобрява процеса на кератинизация на ноктите, за да ги подсили. В резултат на това нокътната плочка става по-богата на кератин и следователно, по-устойчива.

Съвет 5: Никога не забравяй кутикулите

Колкото и налудничаво да звучи, мисли за кутикулите на ноктите си като за гумените уплътнения на дограмата. Точно както, ако прозорецът не е изолиран от всички страни и ще протече, ако завали, така и ако отрежеш твърде дълбоко или избуташ твърде агресивно кожичките на ноктите си, ще ги повредиш. Това на свой ред ще остави нокътното легло отворено за инфекции, зачервявания и подуване. Съветваме те да се погрижиш за тях с естествено етерично масло, което да нанасяш сутрин и вечер.

Съвет 6: Дръж ги си сухи и чисти

В допълнение към поддържането на хидратирани нокти, експертите препоръчват да се постараеш да не ги излагаш на тежки химикали, включително почистващи продукти. При работа или почистване винаги носи ръкавици, за да предпазиш едновременно и нежната си кожa, и ноктите си от увреждане – съветваме те да използваш гумени или памучни ръкавици. Избягвай и продължителното стоене на ръцете под вода, тъй като именно тя ги прави по-податливи към чупене и нацепване.

Съвет 7: Хидратирай по всяко време и навсякъде

Със сигурност имаш поне една приятелка, която неведнъж ти се е оплаквала колко често ѝ се чупят ноктите. Меката и крехка нокътна плочка е доста често срещан проблем, а причината се крие в прекалената сухота. Ежедневното нанасяне на овлажнител или силно хидратиращ крем е задължително, тъй като само така ще можеш да “заключиш” необходимата вода в ноктите, което ще ги направи силни и здрави. Съветваме те винаги да избираш такъв, който е с SPF, за да предпазиш деликатната кожа от слънчевите лъчи, независимо кое време на годината е.