Ролята, която смартфоните играят в нашия живот е огромна, като се има предвид, че средностатистическият човек прекарва над четири часа на ден с тях. Не е изненада, че телефонът има огромно влияние върху много аспекти от живота ни и връзката ни не е изключение.

Разбираме важността на навиците, свързани с телефона и открихме някои, които могат да навредят на отношенията ни.

1. Не показвате на партньора си това, на което се усмихвате

Хората се чувстват неловко, когато партньорът им е физически с тях, но се наслаждава на нещо на смартфона си. В допълнение, човекът до вас може да започне да се чувства несигурен и ревнив, ако се усмихвате на нещо на телефона си. Ситуацията обаче може да се промени лесно, ако просто споделите с него какво е то. Скорошно проучване потвърди, че двойките, които се смеят заедно, остават заедно по-дълго, така че не го игнорирайте и споделяйте това, което харесвате с любимия човек.

2. Винаги носите телефона със себе си

Всички сме го правили - когато излизаме от стаята, взимаме смартфона със себе си без абсолютно никаква причина. Понякога усещаме, че е залепен за ръцете ни. Този навик има няколко последствия, първото от които е, че партньорът ви може да има чувството, че криете нещо, което води до липса на доверие, ревност и повишено напрежение между вас. Второ, ако винаги взимате телефона със себе си, има вероятност незабавно да отговорите на известията, забравяйки за реалния свят и партньора си, който физически ви чака. Вместо да прекарвате време с тези, които имат най-голямо значение, винаги се разсейвате - проверявайте какво се случва във Фейсбук, Инстаграм и Туитър.

3. Постоянно разсейване с телефона

Това е навикът постоянно да се разсейвате с телефона си по време на разговор. Преди няколко години беше напълно неприемливо и грубо, но сега се случва толкова често, че хората са спрели да му обръщат внимание. Последните проучвания за влиянието му в една връзка показват, че 46,3% от хората отбелязват, че партньорите им го правят, а 22,6% признават, че това предизвиква проблеми във връзката им.

4. Подтик да проверите всички известия незабавно

Количеството информация, достъпно с помощта на устройствата, е неограничено и изглежда, че ако не я проверим в момента, може да пропуснем нещо важно. Опитайте да приоритизирате известията, тъй като не всички от тях да бъдат проверени незабавно и да поставите маловажните известия на безшумен режим. В крайна сметка отдаваме прекалено много време на тези разсейвания и ако си го спестите, може да се използва за връзка с вашите близки.

5. Отговаряне на работни имейли в неработно време

Вие и партньорът ви вероятно сте заети и имате много динамичен живот. Трудно е да се прецени значението на кариерата за някои хора. Въпреки че отговарянето на работни имейли и обаждания може да ви се струва нормално, вашият партньор може да е недоволен от това. Дори ако работата ви не може да чака, не забравяйте, че има някого, който жадува за вниманието ви. Така че изчакайте до сутринта или дори до понеделник, за да отговаряте на работните имейли, но по време на вечерта и през почивните дни се уверете, че сте заедно с тези, които са ви най-важни.

6. Проверка на телефона ви по време на вечеря

В съвременния свят хората бързат постоянно, така че вечерята е рядка възможност да прекарате малко качествено време заедно. Важно е да стоите далеч от мобилния си телефон по време на вечерята. Нелепо е как хората, които живеят под един покрив, могат да станат напълно непознати само поради липса на комуникация и прекарано време заедно.

7. Замяна на емоджита и нежност

С влиянието на смартфоните започваме да забравяме за нежността и грижата и да си показваме любов и подкрепа. По-лесно да препратите снимка, вместо да я показвате. И тогава заместваме целувките с миниатюрни емоджита. Психотерапевтите са убедени, че хората създават емоционални връзки с телефоните си, което е нездравословно и води до различни проблеми в отношенията. Ако искате да имате здрави отношения, имайте предвид, че прегръдките, целувките, докосванията и подаръците не могат да бъдат заменени с дигитална комуникация.

Имате ли някой от тези вредни навици? Усещате ли се, че смартфоните влияят на връзката ви?