В началото на всяка връзка партньорът ни ни се струва толкова прекрасен, толкова съвършен, но постепенно разбираме, че нещата не са толкова идеални.

В повечето случаи това е нещо нормално – все пак никой не е съвършен и си има своите малки странности, но друг път осъзнаваме, че излизаме с човек, чието поведение сериозно може да ни навреди. Във втория случай е по-добре да си плюем на петите и да не влизаме в капана му.

Кои са хората, които трябва да избягвате на всяка цена? Със сигурност са тези 7! Ако забележите такова поведение у половинката ви, може би е време да преосмислите връзката ви:

1. Пристрастените

Връзката с човек, който страда от зависимост, никога не е лесна. Много бързо зависимостта започва да контролира живота му и да съсипва всичките му връзки. Ако човекът до вас е твърдо решен да се справи с проблема, можете да му дадете шанс, но ако той не осъзнава зависимостта си, не е ваше задължение да го спасите. И под зависимост нямаме предвид най-обичайните – наркотици, алкохол или хазарт, хората могат да се пристрастят към много неща: храна, работа, пазаруване, дори любов.

Как да разберете дали излизате с такъв човек?

Зависимият обикновено е наясно, че има проблем, но го отрича и не иска да потърси помощ. Но веднага щом обектът, към който е така силно привързан, е далеч или е недостъпен, зависимият става агресивен или потиснат. За какво говори най-много партньорът ви? Какво го кара да се чувства тъжен? От какво зависи самочувствието му? Кое според вас е най-важно за него? Как се справя, когато е далеч от това, което обича?

2. Насилниците

Обикновено в реалността хората, които са склонни към физическа или вербална агресия, не изглеждат като злодеите от филмите. Тези хора могат да изглеждат вежливи, мили и дори раними на пръв поглед, но веднъж щом установят контрол върху някого, те показват истинската си същност. В такива ситуации има само едно решение – бягайте и не се обръщайте назад, нещата няма да се подобрят.

Как да разберете дали излизате с такъв човек?

Попитайте партньора ви за предишните му връзки. Ако той няма нищо положително, което да каже, а казва, че всеки път вината е била на другия човек, има нещо съмнително! Много често такива хора са твърде ревниви, обичат да контролират половинката си и не са склонни да признават грешките си.

3. Хленчещите

Всеки има нужда да си поплаче понякога или просто да се оплаче на приятелите си, но има хора, които могат да мрънкат за всяко нещо и срещите с тях са изключително напрягащи. Такива хора не могат да бъдат щастливи и винаги се изявяват като жертва. Ако излизате с такъв човек, много скоро и вие ще се превърнете в непоправим песимист.

Как да разберете дали излизате с такъв човек?

Ако забелязвате, че при всяка среща човекът срещу вас се оплаква от какво ли не, пошегувайте се, че е много негативен, и сменете темата към нещо по-приятно. Ако той продължи да мрънка, помолете го да престане и му кажете откровено, че прекалява с оплакванията. Ако това не е моментно състояние, той много скоро пак ще се върне към любимото си „хоби“ или сам ще изчезне от живота ви.

4. Детето в тяло на възрастен

Не бива да губим детското в себе си, но някои хора така и не могат да открият възрастния в себе си. С такъв човек до вас вие ще сте чувствате като родител или самите вие ще се вдетините.

Как да разберете дали излизате с такъв човек?

Възрастните деца се страхуват да правят сериозни и отговорни неща. Те не работят или нямат постоянна работа, избягват сериозните връзки (темата за брака и децата ги плашат много), не поемат отговорност за грешките си, страх ги е да взимат сериозни решения сами и дори често се обличат като тийнейджъри. Взаимоотношенията с родителите им също са сложни – такива хора обикновено не могат да живеят без родителите си или пък постоянно се карат с тях за най-малките глупости.

5. Емоционално недостъпните

Някои хора не обичат да показват емоциите си от страх да не изглеждат слаби. И те имат нужда от любов, но не могат да обичат. Емоционалната недостъпност е признак или за някакви лични проблеми, или за липса на интерес. Може би вашият партньор не е особено влюбен и му е по-скоро безразлично как ще се развие връзката ви. А както всички знаем – несподелената любов не ни прави щастливи, време е да продължите напред.

Как да разберете дали излизате с такъв човек?

Всички връзки на такива хора са „сложни“. Истината е, че емоционално недостъпният човек няма да си мръдне пръста, за да подобри връзката ви или да я направи по-лесна. Недостъпността му се проявява постоянно – много е трудно да се свържете с него или да излезете на среща, а пък опитите ви да говорите за чувствата си винаги стигат до задънена улица.

6. Самовлюбените

Разбира се, че трябва да обичаме първо себе си, преди да сме готови да обичаме друг човек, но егоцентризмът на някои хора е в повече и бързо съсипва всичките им връзки.

Как да разберете дали излизате с такъв човек?

Много лесно ще разпознаете самовлюбения човек – той постоянно говори за себе си. Когато вие вземете думата, той отвръща на вашата история с „аз пък...“. Ако човекът до вас се интересува само от себе си, вие вечно ще сте неговата сянка. Нещо ни подсказва, че такава сделка никак не си заслужава.

7. Абсолютните перфекционисти

Желанието да бъдем по-добри е хубаво качество, което ни помага да напредваме в живота, но перфекционизмът в любовта е опасен.

Как да разберете дали излизате с такъв човек?

Перфекционистите често критикуват половинката си и я карат да се промени. Любимите им фрази са „Всичко е чудесно, но...“, „Това заведение не е лошо, но нека да отидем на хубав ресторант следващия път“, „Изглеждаш добре, но ако почнеш да тренираш ще е още по-добре“ или „Тази тениска ти стои хубаво, но не е ли по-добре да си сложиш сакото?“. Те никога не са напълно доволни и обича да мрънкат и за най-малките неща.