„Мислим си, че знаем какво искаме. Мислим си, че имаме добър вкус. Мислим си, че най-накрая сме открили идеалния мъж, който се смее на шегите ни, глези ни и не на последно място - е силно привлечен от нас.

След това този „идеален“ мъж ни заявява: Не съм готов да имам връзка.

После заваляват куп извинения – как бившата му е изневерила, как родителите му са разведени, колко зает е с работа, как в момента не може да ти даде това, което заслужаваш.

Склонни сме да дадем шанс и на такива мъже, въпреки че още от самото начало ни заявяват, че ще ни разбият сърцето.

Започваме да си въобразяваме, че смесените сигнали, които ни изпращат, са нещо хубаво. Вероятно той се пита дали все пак не иска да има сериозна връзка? Мислим си, че тези смесени сигнали означават, че ако си изиграем правилно картите, връзката ни ще стане официална и сериозна.

Мислим си го, но винаги грешим. Мъже като тези винаги избират полувръзките, защото са емоционално недостъпни. Те могат да ни правят комплименти, да ни свалят звезди, да ни целуват страстно, но са неспособни да спазват обещанията си.

Такива мъже са до нас, когато сме в добро настроение и искаме да се забавляваме, но когато имаме тежък ден и имаме нужда от рамо, на което да поплачем, тях никакви ги няма. Те се навъртат около нас само когато е лесно, когато няма замесени емоции.

Тези мъже се държат така, сякаш в нас виждат любовта на живота си, но само когато искат да правим секс или когато са много пияни. На сутринта обаче, когато реалността бавно се намества между нас, те се държат с нас като с непознати. Бягат, за да се защитят. Отказват да срутят стените около сърцето си дори когато им докажем, че могат да ни вярват.

Емоционално недостъпните мъже обграждат сърцето си с непробиваеми стени, но нямат проблем да напредват бързо в чисто физически смисъл. Те се опитват да ни вкарат в леглото, преди да сме осъзнали, че не можем да имаме сериозна връзка с тях. Още преди да осъзнаем какви хора са и да си тръгнем.

Тези мъже внимателно подбират историите, които ни разказват. Те не искат да са прекалено открити, за да не разберем твърде много. Те пазят тайните си дълбоко скрити, но от време на време ни пробутват мънички истории за миналото им. Тези трохи ни дават напразни надежди, мислейки си, че сме направили пробив.

Емоционално недостъпните мъже имат извинение за всичко. Те няма да се видят с теб през уикенда, защото колата им се е развалила, защото батерията им е паднала, защото трябва да се видят с братовчед си. Те са готови да се срещнат с теб само когато на тях им е удобно, защото те искат да налагат правилата.

Емоционално недостъпните мъже могат да си намерят и много поводи да ни се сърдят. Откачат, когато не отговаряме дълго време на съобщенията им или когато им задаваме определени въпроси, когато им доказваме, че бъркат или лъжат. Това е така, защото тези мъже си търсят извинение да избягат, преди връзката да е станала твърде сериозна. Защото обвързването ги плаши.

Емоционално недостъпните мъже се държат така, сякаш нищо не е по тяхна вина. Винаги обиждат бившите си приятелки и ги наричат „луди“. Накрая ни заявяват, че и ние не сме добре. Защото тези мъже се интересуват само от себе си и накрая винаги ни карат да страдаме. Докато те получават това, което искат, всичко е наред. Нищо друго не е от значение. На тях не им пука за нашите емоции, а ако ни разбият сърцето, ще ни заявят, че ние сме си виновни. И може би са прави – нали още от самото начало са ни предупредили, че ще ни наранят?

Емоционално недостъпните мъже са умели манипулатори и ни карат да си мислим, че най-накрая сме срещнали подходящия мъж, но истината е, че такива мъже никога не спазват обещанията си и всички мили думи са най-обикновени лъжи. Такива мъже отново и отново ще ни разочароват.

Но няма причина да се задоволяваш с толкова малко, време е да го оставиш и да изтриеш номера му.“

Холи Риордън