„Да обичаш значи да намериш в щастието на друг своето собствено щастие” – Лайбниц. 

„Недей да излизаш с човек, чието присъствие те кара да криеш мислите и идеите, за да не излезеш твърде откачена. Недей да излизаш с човек, който те обвинява, че си твърде емоционална или преувеличаваш, когато си позволиш да бъдеш ранима и да изразиш това, което наистина чувстваш. Недей да излизаш с човек, пред когото не можеш да бъдеш себе си.

Избери човек, който няма да приеме „добре съм“ за отговор. Човек, който ще познае, че нещо те тревожи и ще иска да реши проблема, вместо да се преструва, че проблем не същества. Човек, който те насърчава да бъдеш открита с чувствата си и да плачеш, когато ти се плаче. Човек, който ще бъде до теб, когато имаш тревоги, вместо да те изостави сама да се оправяш.

Избери човек, който се натъжава, когато ти си тъжна. Човек, който няма да прояви безразличие, когато си имала лош ден. Човек, който ще положи усилие отново да те направи щастлива, защото усмивката ти е любимата му гледка.

Избери човек, който ще те успокои, когато си ядосана. Човек, който ще обвие раменете ти с ръце, когато си тъжна. Човек, който ще те поздрави, когато си развълнувана. Човек, който ще бъде до теб, независимо от всичко, независимо че моментът не е подходящ, независимо че той също има проблеми.

Не излизай с човек, който престава да те слуша, когато разказваш твърде дълга история. Не излизай с човек, който ще предпочете да зяпа телевизора или да си гледа в телефона, вместо да те слуша съсредоточено. Не излизай с човек, който те кара се чувстваш така, сякаш трябва да млъкнеш, сякаш си досадна и отегчителна, сякаш в теб няма нищо интересно и нищо интересно не можеш да кажеш. Не излизай с човек, който заглушава гласа ти.

Избери човек, който наистина го е грижа за чувствата ти. Човек, който иска да чуе какво си правила днес на работа или какво планираш за рождения ден на най-добрата ти приятелка. Човек, който го е грижа за малките неща, дори за това какво си яла на обяд. Човек, който се интересува от мнението ти относно новата риза, новия парфюм или новата кола, която си е купил. Човек, който ще цени мнението ти, защото те уважава.

Избери човек, който може да приема критика. Човек, който ще изслуша причините да си разстроена, вместо да спори с теб, че не е направил нищо лошо. Избери човек, който ще иска да чуе и твоята страна на историята. Човек, който зачита чувствата ти. Човек, който иска да поправи грешките си, за да може връзката ви да е по-силна.

Избери човек с меко сърце. Човек, който наистина се интересува от чувствата ти. Човек, който се усмихва, когато ти се усмихваш. Човек, който се натъжава, когато ти си тъжна. Човек, който ще иска да те направи щастлива, защото твоята радост е и негова радост.“

Холи Риордън